4 ČUVARA ZDRAVLJA: KOPRIVA. KANTARION, BIJELI LUK I NEVEN

4 ČUVARA ZDRAVLJA: KOPRIVA. KANTARION, BIJELI LUK I NEVEN

Koprivi se poklonite, kantarion čuva živce, bijeli luk štiti krvne sudove, neven jači od helicobakterije

Objavljeno 15.03.2014

Autor: Aura Izvor: Aura

Značaj biljaka za zdravlje je ogroman. Vrlo je zanimljiv stav stručnjaka o četiri „magične“ biljke, koje, ako ih koristite koliko treba, donose optimalno zdravlje. Ovo su te biljke.

Kopriva

Za ovu biljku stručnjaci kažu da je pravo blago, i da kada je vidite „treba da joj se poklonite“. Pored njenih brojnih primjena, prije svega kod anemije, malo se zna da ona mnogo pomaže kod alergija, alergijskih kijavica i ekcema. Oko 50 grama čaja od koprive treba kuhati 15 minuta u litri vode i ostaviti da odstoji jedan sat. U toku dana trebalo bi umjesto vode popiti dvije čaše ili, ukoliko imate ekcem, umivati se čajem od koprive jer je to vrlo efikasna terapija.

Kantarion

Kantarion je druga vrlo značajna biljka – najjači antidepresiv, veoma važan za nervni sistem. Primjenjuje se kod blagih i umjerenih depresija. U poređenju sa antidepresivima kantarion je jednako efikasan, a pokazuje i manje neželjenih djejstava. Koristi se i kod strahova, poremećaja raspoloženja u menopauzi, opsesivno-kompulsivnog poremećaja i sezonskih depresija. Kantarion ne smije da se pije uz lijekove.

  Bijeli luk

Viševjekovno narodno iskustvo i naučna istraživanja podudaraju se u tvrdnjama da bijeli luk smanjuje masti u krvi, sprječava suženja krvnih sudova (aterosklerozu), snižava krvni pritisak. Upotreba bijelog luka smanjuje razvoj kardiovaskularnih oboljenja, tako što smanjuje povišen holesterol, smanjuje povećan LDL – „loš“ holesterol, smanjuje sljepljivanje krvnih ćelija i sprječava nastanak tromba, smanjuje povećan krvni pritisak. On utiče i na smanjenje dva druga markera kardiovaskularnih oboljenja – homocisteina i C-reaktivnog proteina. Nezamjenljiv je, prije svih, za hipertoničare i dijabetičare jer njima prvo stradaju krvni sudovi. Blagotvoran je za crijeva i na žlijezde sa unutrašnjim lučenjem, uključujući i štitnu žlijezdu.

               Neven

Neven je nezamjeniv u iskorjenjivanju Helicobakter pylori-a, koja je izazivač gastritisa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu i još mnogo tegoba. Ako uz zvaničnu terapiju pijete čaj od nevena samo dva mjeseca 100 odsto, kažu stručnjaci, ova bakterija će biti uništena.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: