„Дејли мејл”: Амерички плаћеници у Доњецку?

Свет

„Дејли мејл”: Амерички плаћеници у Доњецку?

ЛОНДОН – Након појављивања видео снимака са неидентификованим наоружаним људима на улицама Доњецка, појавиле су се спекулације да су у тај град у источној Украјини стигли амерички плаћеници из компаније за обезбеђење „Блеквотер” .

Најмање на два снимка, објављена почетком недеље на ЈуТјубу, виде се снажни, тешко наоружани војници без икаквих обележја на униформама како шетају улиама Доњецка који потресају проруски протести, пише данас британски лист „Дејли мејл”.

На једном од снимака може се чути како пролазници вичу „Блеквотер, Блеквотер” док наоружани људи без обележја трче.

Доњецк је ове недеље био поприште грађанских немира пошто су проруски становници заузели зграде регионалне владе.

Јуче се у центру тог града окупило више хиљада људи који су махали руским заставама и тражили расписивање референдума о статусу њиховог стратешки важног региона богатог рудом угља.

Оба снимка, на којима се, наводно, виде плаћеници „Блеквотера” у Доњецку постављени су на Интернет у понедељак уз текст на руском језику.

Садржај снимака није јасан, али изгледа да су наоружани људи дошли на уличне демонстрације против новог режима. Они шетају са оружјем и онда ођедном беже са тог места када пролазници почињу да вичу „Блеквотер, Блеквотер”.

Од када су се појавили ови снимци, Твитер је преплављен спекулацијама да су плаћеници из компаније „Блеквотер” стигли у Украјину, где помажу у консолидацији нове прозападне владе.

Један руски дипломата у Кијеву изјавио је за Интерфакс у среду да је у Доњецк стигло 300 радника приватних компанија за обезбеђење.

„То су добро плаћени војници који су врхунски стручњаци за борбене операције. Многи од њих су били ангажовани приватним уговорима у Ираку, Авганистану и других земљама”, навео је дипломата.

Интерфакс тврди да је дипломата није рекао чији су плаћеници држављани, али је казао да су већина из САД.

Танјуг
објављено: 09/03/2014

Последњи коментари

H N | 09/03/2014 20:08

„Након појављивања видео снимака са неидентификованим наоружаним људима на улицама Доњецка, појавиле су се спекулације да су у тај град у источној Украјини стигли амерички плаћеници из компаније за обезбеђење „Блеквотер” .“

Да ли су то они од Паете и Ештонке поменути снајперисти?

joško imotski | 09/03/2014 20:28

@traže kavgu
A šta da kažem? Potpuna izmišljotina plasirana u medije. Rusi traže bilo kakvu izliku za intervenciju, ali Ukrajinci nisu naivni kao Gruzijci!
Blackwater ekipa je većinom u Iraku i Afganistanu…

fića domaći | 09/03/2014 20:56

…živimo u opasnom vremenu prljavih ratova, političkih atentata, dronovskih napada na neprijatelje, brzog obaranja „neposlušnih“ vlada, tajnih operacija, raznih zavera protiv „njihovih“…smrtonosna sila je postala hirurška ali često sa velikom „kolateralnom štetom“…trenutno se nalazimo u osvitu hladnog rata između sjedinjenih država i rusije…gde sjedinjene države kao najveća supersila pokušavaju preko ukrajine da završe prekrajanje mape i širenje imperije do samih ruskih granica…ukrajinska kriza je zato duboka i bez vidljivog rešenja…cheney-jev manifest odbrane je još 90-tih godina utvrdio da sjedinjene države moraju ostati jedina supersila i u tom smislu potrebno je preduzimati sve neophodne mere za odvraćanje potencijalnih konkurenata (rusije ili kine, itd) za većom regionalnom ili globalnom ulogom….

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: