Rusi konfiskuju imovinu evropskih i američkih firmi!

05/03/2014 – 15:21

Rusi konfiskuju imovinu evropskih i američkih firmi!

Prema rečima predsednika Komiteta za ustavno zakonodavstvo Andreja Klišasa, pravnici detaljno izučavaju pitanje koliko je mogućnost konfiskacije kompanija i privatnih lica u skladu sa Ustavom Rusije

Savet federacije Rusije (gornji dom parlamenta) priprema nacrt zakona koji predviđa konfiskaciju imovine, sredstava i računa evropskih i američkih kompanija, uključujući privatne, koje rade na ruskoj teritoriji, u slučaju uvođenja sankcija Rusiji, javile su danas ruske agencije.

– Nacrt zakona predviđa da takve mogućnosti dobiju predsednik i vlada kako bi se naš suverenitet zaštitio od nasrtaja –  rekao je autor nacrta, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo, sudska i pravna pitanja i razvoj civilnog društva Andrej Klišas.

Prema njegovim rečima, trenutno pravnici detaljno izučavaju pitanje koliko je mogućnost konfiskacije kompanija i privatnih lica u skladu sa Ustavom Rusije.

Foto: AP

Foto: AP

Ipak, ne sumnjamo da to odgovara evropskim standardima – rekao je Klišas agenciji RIA Novosti, dodajući da je “dovoljno setiti se primera Kipra, kada je konfiskacija u suštini postala jedan od uslova pružanja pomoći EU toj zemlji”.

Prema rečima ruskog senatora, takve mere predviđaju se za posebni federalni zakon.

– Sve sankcije treba da budu uzajamne – rekao je on.

Foto: Tanjug / AP

Foto: Tanjug / AP

Klišas je, kako navodi Itar-Tass, najavio da će taj dokument biti razmotren i sa poslanicima Državne dume (donjeg doma parlamenta).

Ta agencija podseća da će se na samitu EU u četvrtak razmatrati usvajanje mogućih sankcija Rusiji i da je šef francuske diplomatije Loran Fabijus rekao da će one biti usvojene ako ne bude smanjena napetost oko situacije oko Ukrajine.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je juče, odgovarajući na pretnje Zapada sankcijama, da “o posledicama sankcija Rusiji treba da misle oni koji nameravaju da ih uvode”.

Šteta će u globalnom svetu biti uzajamna, a pretnje Rusiji su kontraproduktivne i štetne – rekao je Putin, a podseća Itar-Tas.

(Telegraf.rs / Tanjug

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: