ДИПЛОМАТСКИ СКАНДАЛ У БиХ ПОВОДОМ ОБЈАВЉИВАЊА КЊИГЕ „РУШЕЊЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“

SREBRENICA HISTORICAL PROJECT

Postbus 90471,

2509LL

Den Haag, The Netherlands

+31 64 878 09078  (Holland)

+381 64 403 3612  (Serbia)

E-mail: srebrenica.historical.project@gmail.com

Web site: www.srebrenica-project.com

____________________________________________

ДИПЛОМАТСКИ СКАНДАЛ У БиХ ПОВОДОМ ОБЈАВЉИВАЊА КЊИГЕ „РУШЕЊЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“

 

          Коаутори управо објављене студије коју вам шаљемо у прилогу, „Рушење Републике Српске: Теорија и технологија преврата“, Пјотр Иљченков, Џон Локланд, Ирина Лебедева, Џонатан Моват, Небојша Малић и (приређивач) Стефан Каргановић очекивали су озбиљне и стручне коментаре. Студија се односи на врло озбиљну тему: припреме за извођење такозване „обојене револуције“ у Републици Српској и шире у Босни и Херцеговини и улогу лажних „невладиних организација“ у том превратничком процесу. Наочиглед јавности, тај процес је већ увелико отпочео рушилачким нередима који су одиграли 6. и 7. фебруара 2014. године, за сада на територији Федерације БиХ али са јасним циљем да се прелије у Републику Српску и изазове политички хаос, као и људске и материјалне губитке. Покушали смо да са хируршком прецизношћу прикажемо позадину, технику и ток тих кретања.

          Међутим, уместо конструктивне критике из компетентних кругова, непримерене реакције које су уследиле потекле су из два непозвана извора. Прво, од службенице из канцеларије OSCE у БиХ Дуње Мијатовић која је у саопштењу од 1. марта 2014. покушала да јавност доведе у заблуду тврдњом да наведена књига садржи „листу за одстрел.“ На страницама 14 и 15 књиге налази се листа, то је тачно, али не за „одстрел“ него за стуб срама. Ту се наводе лажне „невладине организације“ које примају логистичку помоћ из иностранства и појединци у Републици Српској који политички делују солидарно са њима. Покушај госпође  Мијатовић да наведене податке лажно прикаже представља груби напад на право коаутора књиге да у јавном дискурсу неометано користе законом заштићен говор. Посебан апсурд је мешање канцеларије „Организације за безбедност и сарадњу у Европи“ (OSCE) у једно чисто издавачко питање. Помислило би се да појава књиге коју вам достављамо представља већу претњу по европску безбедност од догађаја у Украјини!

          Још горе од тога, политички мотивисана интервенција госпође Мијатовић је класичан пример лицемерја. Канцеларија госпође Мијатовић је ћутала 12. октобра 2012. године када је БиХ портал са прикладним називом „ТРТ Босански“ пренео текст турске новинске агенције „Анатолија“ који би се од стране сваке разборите особе стварно могао протумачити као „списак за отстрел“, под провокативним насловом „Ко су највећи негатори геноцида у Сребреници“:

 http://www.trtbosanski.com/bs/news/detail/region/2/ko-su-najveci-negatori-genocida-u-srebrenici/8785

          На списку агенције „Анатолија“, који преноси наведени БиХ портал „ТРТ“, могу се видети имена низа особа и установа који не прихватају званичну верзију догађаја у Сребреници, укључујући и председника „Историјског пројекта Сребреница“, Стефана Каргановића. Они су врло провокативно наведени, можда у очекивању да ће нека ментално неуравнотежена особа насилно одреаговати на тај подсвесни сигнал. Није познато да је на тај врло сугестиван списак канцеларија OSCE тада поступила слично као овом приликом.

           Поред ове неодговорне реакције из канцеларије OSCE, јавност треба да буде обавештена и о томе да је појављивање књиге „Рушење Републике Српске: Теорија и технологија преврата“ изазвало и једну комичну реакцију, од стране неколико амбасада акредитованих у Босни и Херцеговини. Дотични амбасадори, којима је у Сарајеву викендом очигледно досадно, жртвовали су свој слободан дан да узнемире највише званичнике Републике Српске протестом поводом објављивања књиге „Рушење Републике Српске: Теорија и технологија преврата“, мада је то ван оквира   дипломатске делатности. Заинтересоване стране амбасаде позивају се  убудуће да сва питања или коментаре у  вези са књигом „Рушење Републике Српске: Теорија и технологија преврата“ упуте приређивачу или неком од коаутора, који ће им радо изаћи у сусрет, и да престану да узнемиравају функционере Републике Српске у вези са темама за које они нису задужени.

          Република Српска се може борити за опстанак против неупоредиво јачег непријатеља и његове „НВО“ пете колоне искључиво асиметричним средствима. Главно међу њима је подизање свести јавности о томе са каквом се опасношћу суочава. Зато вас молимо да прочитате нашу књигу и да је пошаљете свима на вашем списку. Свака информисана особа више је једна шанса мање да ће им у предстојећим месецима поћи за руком да на превару освоје и униште Републику Српску.

         

Стефан Каргановић

 

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: