ЕУ ПЛАН ЗА СРБИЈУ: Велика коалиција, па признање Косова и улазак у НАТО

Jedini necenzurisani medij u Srbiji: www.snaganaroda.rs  kaze:

ЕУ ПЛАН ЗА СРБИЈУ: Велика коалиција, па признање Косова и улазак у НАТО

aleksandar-vucic-ruke

Због промене Устава и реформи, напредњаци морају да обезбеде двотрећинску већину у новом сазиву Скупштине Србије. Зато ће СНС највероватније формирати владу са више странака које пређу цензус, изузев ДС и ДСС.

Брисел и Вашингтон изразили су став да ДСС Војислава Коштунице не буде у извршној власти, јер се овој партији и даље приписује одговорност за паљење амбасада фебруара 2008. године, сазнаје Блиц. ДС, с друге стране, није пожељан партнер странци Александра Вучића, јер су превише заратили.

Стране дипломате се осим захтева везаног за ДСС неће мешати у постизборну комбинаторику и једино што их интересује када је реч о изборима у Србији је да странка која формира владу може да обезбеди двотрећинску већину у Скупштини због промене Устава и наставка дијалога са Приштином, али и спровођења реформи које ће Србију још више приближити ЕУ.

Зоран Бабић, члан Председништва СНС, на питање о влади националног консензуса, каже за Блиц да се 16. марта догађа првенствено избор две владе – једна је влада коју би састављали тајкуни и друга коју ће водити Вучић и која улази у реформе.

– Влада коју састављају тајкуни Србију би вратила на старо, под окриље и у стегу тајкунско-политичко-криминалног лобија. Друга влада коју би водио лидер СНС Вучић је она која жели праве реформе и даљу борбу против криминала и корупције. Та влада може да нам обезбеди европску будућност државе, а свако ко жели такву владу 16. ће имати прилику да је подржи – наводи Бабић.

У СПС се залажу за што ширу коалицију. Дијана Вукомановић, потпредседница СПС, каже да је то неопходно јер се Србија налази у озбиљним социјалним и економским проблемима.

– Зато је потребно да у Влади буду заступљене све структуре и сви интереси грађана. Председник СПС Ивица Дачић је показао у протеклих шест година да је за постизање националног консензуса и били смо у влади са ДС и сада са СНС. Дачић је 2008. и 2012. године био у позицији да одлучује ко ће ући у владу, чиме је показано да се залажемо за политички и партијски консензус – каже Вукомановићева.

Вуковић: Велика влада није гарант стабилности

Ђорђе Вуковић, програмски директор Цесида, каже да не искључује могућност да СНС и ако освоји довољну већину за самосталну власт ипак формира владу са још неким странкама. Али додаје да ни влада којом се обезбеђује двотрећинска већина није гарант стабилности.

– Ако буду реформе које могу да изазову социјалне немире, увек неко од партнера може да изађе са другачијим ставом. Ништа није гарант. Свака влада која је стабилна и може да спроводи реформе корисна је и то може да се оствари са једном странком или са више њих – каже Вуковић. 

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: