NARODNA BANKA SRBIJE OBJASNILA ZAŠTO SLABI DOMAĆA VALUTA

alo.rs Aktuelno

NARODNA BANKA SRBIJE OBJASNILA ZAŠTO SLABI DOMAĆA VALUTA

Dinar ruše Rusi i Amerikanci?!

Autor: Sanja Đorđević | 29.01.2014 – 07:02:00h | Komentara: 3

Dinar je u poslednjih godinu dana oslabio za 3,7 odsto u odnosu na evro, od toga za 1,1 odsto samo u poslednjih mesec dana, tako da zvanična srednja vrednost sada iznosi oko 116 dinara za evro.

Jorgovanka  Tabaković

Jorgovanka Tabaković | Foto: Rajko Ristić

To je najmanja vrednost domaće valute ove godine, uprkos tome što je od početka januara Narodna banka Srbije prodala ukupno 290 miliona evra kako bi sprečila još veći pad dinara. Za ovakvu sudbinu domaće valute Centralna banka krivi spoljni faktor, pre svega Amerikance i Ruse, odnosno rast vrednosti dolara usled novih mera američkih federalnih rezervi i obavezu domaćih firmi da devizama isplate energente koje mahom kupuju od Rusa.

Savić: MMF da stane iza reformi
Predsednik Saveta guvernera NBS-a Nebojša Savić veruje da je moguće postići dogovor sa MMF-om i za vreme predizbrorne kampanje, čime bi MMF stao iza reformi u Srbiji.
– Za nas bi bilo veoma značajno da sad postignemo sporazum sa MMF-om jer bi to ojačalo kredibilitet nove vlade, kao i poziciju Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu – rekao je Savić i podsetio da je saradnja sa Fondom prekinuta pre dve godine, kad „nismo ispunili ono što se očekivalo“. On je ocenio da najave raspisivanja izbora „mogu i ne moraju da utiču“ na vrednost dinara, s obzirom na to da je vezan za veštinu vođenja ukupne ekonomske politike.

– Pritisci koji su od početka ove godine uticali na slabljenje dinara inicirani su sezonski pojačanom tražnjom za devizama od strane domaćih preduzeća, pre svega uvoznika energenata, kao i kretanjima na međunarodnim finansijskim tržištima uzrokovanim očekivanim smanjenjem kvantitativnih olakšica američkih federalnih rezervi – objašnjeno je u saopštenju NBS-a.

Zbog toga su, slično dinaru, oslabile skoro sve valute zemalja u regionu, kao i valute rastućih tržišta, navode iz kabineta guvernerke Jorgovanke Tabaković, uz isticanje da je „za razliku od dinara, koji je izgubio na vrednosti samo oko jedan odsto“, turska lira oslabila prema evru za 7,6 odsto, mađarska forinta za 2,3 odsto, rumunski lej za 1,7 odsto, a poljski zlot za oko jedan odsto. Iz NBS-a poručuju i da će biti dosledni u opredeljenju da intervenišu na deviznom tržištu radi ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa dinara.
Sa objašnjenjem NBS-a da nam devizni kurs na neki način kroje Rusi i Amerikanci saglasan je i ekonomista Milojko Arsić, koji ističe da to jesu uobičajena sezonska devizna kretanja, ali i posledica smanjenog priliva kapitala.

Umesto slabih investicija i predstojećih  izbora, Tabakovićeva za slab dinar okrivila  nove mere američkih federalnih rezervi i

Umesto slabih investicija i predstojećih izbora, Tabakovićeva za slab dinar okrivila nove mere američkih federalnih rezervi i devizne isplate Rusima za energente

– Preduzeća potražuju devize radi plaćanja uvoza, ali pošto je u Srbiju bio mali priliv stranih investicija, te devize se potražuju iz deviznih rezervi kojima upravlja NBS – objašnjava Arsić za „Alo!“. On ipak upozorava da je i najavljivanje vanrednih parlamentarnih izbora i politička neizvesnost usled toga u poslednjem periodu verovatno dodatno uplašilo strane investitore, što je dovelo do smanjenog priliva stranog kapitala, a posledično i vrednosti dinara.

– Biće zabrinjavajuće ako u narednom periodu, naročito od polovine godine, ne bude povećan priliv stranog kapitala, naročito kroz aranžman sa MMF-om, preko kredita Svetske banke, kao i od Arapa, jer bi barem do leta Narodna banka imala dovoljno rezervi da kontroliše devizni kurs – zaključio je Arsić.

Eine Antwort

  1. Bože budale pa ko vam veruje to pa vi ste naprimali hiljade i hiljade novih radnika u javni sektor a ovamo krivi vam amer i rusi.Svi mi da idemo u ludaru kada smo vas doveli i verujemo vam ono što znamo da nije istina.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: