Николић расписао изборе за 16. март – Komentar Dušana Nonkovića

 

Тема дана

Николић расписао изборе за 16. март

Констатујући да Србија није посвађана предсеник Србије очекује да ће то показати и предстојећа кампања, која ће, очекује, бити фер и демократска, пуна ентузијазма, наведено је у саопштењу

Фото Танјуг

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић расписао је ванредне парламентарне изборе за 16. март.

Николић је, на образложени предлог владе, потписао указ о распуштању Скупштине Србије и одлуку о расписивању ванредних парламентарних избора.

Биће то десети парламентарни избори од увођења вишестраначја, а седми ванредни.

Премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић јуче су Николићу уручили образложен предлог владе за распуштање парламента у којем се наводи потреба да се обезбеди што шира подршка реформама и модернизацији друштва.

Истог дана, 16. марта биће одржани и избори за београдски парламент.

„Управо сам потписао указ о распуштању Народне скупштине и одлуку о расписивању парламентарних избора”, рекао је Николић у обраћању медијима након потписивања указа и одлуке додајући да је тиме испунио своје уставне обавезе и искористио уставна права да на образложени предлог владе распушти скупштину и распише изборе.

Констатујући да је у две године од последњих избора Србија доживела промене на боље, Николић је истакао да заслуге за то припадају свима који врше државне функције, пре свега Влади Србије.

Он је навео да смо у међувремену успоставили дијалог са привременим институцијама у Приштини, отворили многа врата политика државе прихваћена је у многим државама и организацијама у свету.

„Стигли смо до отпочињања преговора са Европском унијом, на циљ који је до тада био незамислив за многе. Створили смо и обоновили многа пријатељства и сада нас чека много посла, болне реформе које ће унапредити живот грађана. Испуњавање услова које поставља ЕУ такође дочекујемо у бољој атмосфери него пре две године”, рекао је Николић.

Србија, додао је, није данас посвађана, у њој многи који се политиком баве о битним задацима размишљају веома слично, а што очекује да ће показати и предстојећа кампања,

„Стекли су се услови за фер, демократске и слободне изборе после којих ћемо сигурно добити владу са више енергије, воље ентузијазма, растераћену од проблема које је ова влада решила, али оптерећену проблемима до којих ова влада још није досегла. Очекујем коначно једну фер, демократску кампању, пуну ентузијазма, у коју ће свако ући са својим програмом, а не са програмом другог о коме мисли нешто лоше”, рекао је Николић и поручио:

„Месец и по дана искроистићемо да видимо шта ко нуди, колика је чија популарност, не за свађу, већ за ново окупљање. Влада је желела да провери свој легитимитет, као и опозиција, сигурно ћемо добити владу са више енергије, воље ентузијазма, растераћену проблемима које је ова влада решила”.

Председник је грађанима поручио да изаберу онога ко ће најбоље да их води, брине о њима и њиховој деци, да репрезентује политику владе широм света нагласивши да ће сви државни органи наставити да раде свој посао у складу са уставом и законима, без фаворизације изборне кампање било ког учесника, те да ће стабилнот и безбедност дрзаве бити обезбеђени.

Подсетивши да су избори увек прилика да се стигне до бољег, лепшег, најприхватљивијег, Николић је грађанима у Србији пожелео срећне изборе.

———————————————-

Да подсетимо, „Политика” је 15. јануара на насловној страни под насловом „Николић расписује изборе 29 јануара?”, ексклузивно најавила да ће председник Србије тада и расписати парламентарне изборе за 16. март, када се одржавају и београдски.

Седница владе трајала је јуче око пола сата, а у образложењу предлога за распуштање парламента и расписивање ванредних избора, између осталог, наведено је: „Даље остваривање започетих циљева и реформи владе налаже предузимање мера, које, по оцени представника више парламентарних група, изискује највишу политичку подршку грађана Србије. Од јула 2012. године до данас, влада је, спроводећи мере и радње у питањима из своје Уставом утврђене надлежности, остварила значајне резултате у више области друштвеног живота.

За време мандата ове владе отпочели су преговори за приступање Србије Европској унији, што је од историјског значаја за будућност Србије. Тиме је остварен вишедеценијски циљ многих генерација. Посебно значајни резултати постигнути су на пољу дијалога са Приштином, чиме је на најбољи начин реализована политика заштите државних и националних интереса на Косову и Метохији. Српски народ на КиМ први пут је добио своју легалну и легитимну власт која је призната и од међународне заједнице.”

Влада је, на крају, навела: „Остварени су веома значајни резултати и на пољу унутрашњих реформи и борбе против криминала и корупције и потпуно је промењена слика о Србији у међународној заједници.”

Одмах по завршетку седнице владе, премијер и први потпредседник, Дачић и Вучић, отишли су код председника Србије, коме су уручили свој предлог. Председник Томислав Николић је, после тога, кратко рекао новинарима да ће изборе расписати данас и истакао да су сви свесни да је влада учинила много и остварила многе циљеве, а један од најважнијих јесте почетак преговора са ЕУ.

Он је подсетио да је влада имала једну реконструкцију и да је с правом схватила да треба да провери како стоји питање легитимитета, а потом да се убаци нова енергија у састав владе. Николић је, такође, нагласио: „Након тога, људи који буду изабрани на парламентарним изборима, на једној чврстој и солидној основи, коју је поставила ова влада, наставиће да граде нашу европску Србију, европску кућу, сигурну од криминала и кућу која ће изграђивати своју економију и извршити реформе.”

Председник је рекао и да Србија неће стати у кампањи и да ће све институције функционисати. Кад Николић данас распусти парламент и распише изборе, истог тренутка почеће да теку рокови за изборне радње, а странке ће имати на располагању 45 дана за кампању у којој ће покушавати да убеде грађане да баш њима поклоне поверење. До избора нове владе, функционисаће постојећа, али у техничком мандату, што значи да ће моћи да обавља само текуће послове.

М. Чекеревац
објављено: 29.01.2014.

Последњи коментари

Milan Georges Burovac | 29/01/2014 10:32

Како кошава дуне, у Србији неко распише изборе. Ако би по Сократу, онда је ова наша — кошава демократија.

Sport Bili | 29/01/2014 12:47

Bez obzira sto ce izbori kostati, dobicemo sigurniju, jacu i NAPREDNU vladu i premijera a samim tim brze reforme bez kocnicara.

Dušan Nonković | 29/01/2014 13:17

Izbori su više nego potrebni pošto ova vlada vlada na pokradenim izborima! Zar nije Nikolić istresao džakove pokradenih listića!!! Ovo je prilika da većina do sada neglasača koja ujedno i predstavlja većinski deo naroda da učestvuje u glasanu i preuzme svoju sudbinu u svoje ruke! Oni što sebe smatraju pametnim jer ne idu na glasanje prepuštaju glupljima od sebe da im vladaju i kroje sudbinu. Za ovu situaciju u Srbiji su odgovorni baš oni koji se uzdržavaju glasanja ne preuzimanje svog dela odgovornosti na sebe. Večito gundjaju bez da učestvuju u glasanju i krojenju svoje sudbine. Ko pokrene ovu neglasačku većinu taj će i pobediti na izborima jer ta nezadovoljna većina će dati svoj glas onima koji do sada nisu bili u vladi-To je jedini spas Srbiji!

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: