Влада не одговара на писмо Николића

 

Друштво

Влада не одговара на писмо Николића

Председник Србије још од октобра чека одговор на питања о плановима за обележавање стогодишњице Првог светског рата

Председник Томислав Николић полаже венац на Споменик незнаном јунаку на Авали 11. новембра 2013. године, на Дан примирја (Фото Војска Србије)

Иако се примиче велики јубилеј – стогодишњица избијања Првог светског рата, чему се у многим европским државама посвећује изузетна пажња, припреме за обележавање овог значајног догађаја у Србији каскају за сличним активностима у другим земљама. Поврх свега, има и проблема у комуникацији међу највишим представницима власти – Влада Србије није доставила председнику Србије Томиславу Николићу податке о плановима за обележавање јубилеја које је тражио.

– Председник Републике СрбијеТомислав Николић у октобру 2013. године упутио је допис Влади Републике Србије, са захтевом да га информише о фази припреме програма, као и о припремљеним средствима за обележавање стогодишњице Првог светског рата. С обзиром на то да влада није предузела кораке о том питању или није обавестила председника Николића, председникове активности биће усмерене на подржавање активности на промоцији улоге Србије у Првом светском рату у свету, и на подршку таквим активностима у Србији – наводи се у званичном допису „Политици” из кабинета председника Србије, као одговор на питање „Политике” докле се стигло са припремама за обележавање великог јубилеја.

Као што је наш лист већ писао, влада је формирала Организациони одбор за обележавање стогодишњице Првог светског рата, на чијем челу је председник Николић. Чланови одбора су председник владе Ивица Дачић и сви министри, патријарх Иринеј и представници најзначајнијих националних институција.

У влади јуче није било могуће наћи саговорника који би објаснио проблем у комуникацији са кабинетом председника Србије. У Министарству рада, запошљавања, рада и социјалне политике, задуженом за неговање традиције ослободилачких ратова, кажу да нису упознати са писмом председника, због чега нису у могућности ни да коментаришу тврдње из његовог кабинета.

Како они истичу, по формирању организационог одбора дошло је до реконструкције владе, промене неких министара и руководилаца националних институција, због чега је из техничких разлога неопходно именовати нове чланове одбора. Недавно је донета одлука да се формира заједнички организациони одбор Србије и Републике Српске, што захтева конституисање практично новог одбора.

– Постоји нацрт обележавања стогодишњице Првог светског рата, у плану је централна државна свечаност за 28. јул ове године, у овом тренутку не бих могао да детаљније говорим о томе, организациони одбор ће доносити одлуке. Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, иначе, има свој програм обележавања значајних датума и наравно да ћемо ове године посебну пажњу поклонити обележавању догађаја из Првог светског рата, а урадиће се доста тога и на реконструкцији меморијала овог рата – каже за „Политику” Негован Станковић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике, задужен за борачко-инвалидску заштиту и питања традиције.

За сада је са својим планом за обележавање јубилеја Великог рата искорачило само Министарство одбране, које ће наравно суделовати у свим државним активностима где се то буде од њих тражило. Организоваће се музејске изложбе, Војнофилмски центар „Застава филм” са РТС-ом снима документарни филм „Србија у Великом рату”, организоваће се међународни скуп историчара… Некадашњи аустроугарски брод „Бодрог”, са којег је 1914. гранатиран Београд, данас олупина која се налази на Дунаву у Београду, биће реконструисан и претворен у брод музеј.

М. Галовић
објављено: 24.01.2014.

Последњи коментари

Arsenije drugi | 24/01/2014 14:48

Vlada ne odgovara predsedniku. Na isti način ni državne institucije ne odgovaraju građanima. Imamo li državu? Odnosno, da li ovo što imamo može da računa na definiciju države?

Eine Antwort

 1. Навршило се сто година од почетка Великог рата (Првог светског рата), а стране у том сукобу су, и поред давно изречених осуда за тај рат, покренуле „преиспитивање“ или боље рећи, ревизију свега, како би се кривица за тај рат пребацила, управо, на жртву тог рата, и ослободила главног кривца, а то је и пут да се то примени, (а већ се и примењује), и на Други светског рат, оправда агресија и поново жртва буде проглашене кривцем и, за тај рат, у којем је настрадало више десетина милијона људи. Основни циљ је да се рехабилитују садашње главне силе, које су биле изазивачи оба рата, како би се у даљем свет понашао по новим правилима, „да оно што се стварно догодило и није се догодило, историја „новог света“, почиње од нас“.
  Како неодољива привлачност нове „истине“ забављају свет малоумних, постоје читаве студије како амнестирати, Немачку ослободити кривице и одговорности за Први светски рат. То све има велику прођу код извитоперених умова, који кроз штампу богато продају своју глупост, стварајући виртуелан свет без сопственог става, са којим се лако манипулише.
  Ова нова лакрдија, треба да баци у засенак и оно што се догодило на самом крају Двадесетог века, када су агресивне силе разбиле СФРЈ, па сада неки новинари покушавају да буду „мудри“ и кажу, да Југославију, заједницу Јужних словена, треба заборавити, и још додају „као мрачну прошлост“, а не виде колоко су нас „усрећили“ савојим „мудрим“ стварањем јавног мњења, које треба да оствори колективни заборав блиске прошлости, због нејасне будућности, која очекује Србе, вечите мете осионих и грамжљивих варвара. Посебно се морамо подсетити на све оно што се применило према Србији и Србима, од санкција, блокада, уцена, притисака и на крају срамног бомбардовања 72 дана, које Србија не сме заборавити, због опстанка и своје будућности.
  Наводим поруку бившег амбасадора Немачке у Београду:
  Немаčки амбасадор у Србији Волфрам Мас:
  „Срби морају својој деци да објасне да је бомбардовање НАТО 1999. било исправно“ (Какав сраман и ужасан предлог овог “дипломате” – аутор).
  Nemacki-ambasador-wolfram-mas Немачки амбасадор у Србији Волфрам Мас изјавио је на конференцији о НАТО у Београду „да Срби морају својој деци да објасне да је бомбардовање било исправно, како она у будућности не би мрзела Атлантску алијансу.“
  „Морам да критикујем власти у Србији што и саме још увек користе термине попут “НАТО бомбардовање”. Замислите да шетате улицом Кнеза Милоша и да вас ваше дете упита: “Тата, ко је ово урадио?”. Ви ћете му одговорити: “НАТО”. И шта онда очекујете од тог детета да мисли о НАТО? За разлику од тога, ја сам као младић у Немачкој гледао рушевине у мом граду, али ја нисам мрзео оног ко је то учинио јер је било оних који су могли да ми кажу зашто је то учинио”, изјавио је Мас.

  Сама ова изјава мора да нас забрине. Зато се морамо удружено супроставити насртају, новог, још изопаченијег германизма према нама. То су нам и у прошлости били непријатељи и никада се нису доказали да су нама – балканским народима, икада били искрени, сада, када се НАТО алијанса, претвара у оружану силу Европске унује, већ доказано, с немачким наметнутим воћством – као да се повампирило време Другог светског рата. То само малоумни људи не могу схватити, јер имамо доста будала, који настоје да то заборавимо. Посебно, Србији се намећу германски услови, као да су сада однели “велику” победу, иза неког Трећег светског рата, па нам диктирају своје услове.
  Управо се то и догодило. Тај “Трећи” СР се одвијао у времену растурања СФРЈ, санкација, блокада, организованог тероризма, који се претворио у срамно бомбардовање СРЈ, које немци желе да прикажу, како да објашњавамо својој деци, која су сво време НАТО бомбардовања провела у склоништима, да су нас овим “пријатељи” ослободили од самих нас – па то је тако глупо и помислити. На нашим просторима и уз помоћ добро припремљених, организованих и плаћених, унутрашњих, нових колаборациониста, успели да свој ратни циљ остваре уз велику помоћ, снага које су им били непријатељи у Другом светском рату (САД, В:Британије), које су и саме постале жртве новог фашизма који наступа и диктира шта ће ко у овом глобалном свету да уради.
  Ако Немачка свим силама настоји да нам наметне окупацију, то значи да се и ми, окупирани народ, с правом морамо томе супроставити. Сви који стоје иза ставова наших непријатеља су и наши непритељи, њих се морамо решити.
  Ово што сам изнео треба схватити да нам се приближава годишњица НАТО агресије на СРЈ и да је морамо претворити у симбол нашег отпора.

  Ако се пажљиво прочита предњи чланак М. Галовића, све нам је јасно и од којих људи долазе поруке и стварају хаотично стање у Србији. На крају ће истина победити

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: