Британија условљава останак реформом ЕУ

 

Свет

Британија условљава останак реформом ЕУ

Уколико од Лондона буде тражено да бира између уласка у еврозону и иступања из ЕУ, неће много оклевати да окрене леђа Бриселу

Лондонски Сити: влада по сваку цену штити свој финансијски центар (Фото Ројтерс)

Иза упозорења британског министра финансија да ће Уједињено Краљевство напустити Европску унију уколико не буду спроведене хитне реформе крије се жеља да се заштити лондонски финансијски центар Сити, али и рачуница да ће на мајским изборима за Европски парламент ојачати евроскептици, оцењују острвски медији.

„Верујем да није ни у чијем интересу да се Британија стави пред избор између придруживања еврозони или изласка из ЕУ. Ми не желимо да уђемо у еврозону”, поручио је Џорџ Озборн.

Говорећи о опасностима које вребају ако не буду промењени поједини акти ЕУ, који би у садашњем облику Лондону могли да наметну интеграцију у европску монетарну унију, Озборн је још једном подвукао неприхватљивост таквог сценарија.

„Европи су хитно потребне економске реформе. Интеграција еврозоне је неопходна да би евро преживео, али одговарајућа правна заштита оних чланица ЕУ које нису део еврозоне апсолутно је неопходна да би се сачувало заједничко тржиште и омогућило Британији да остане у ЕУ.”

Министар финансија, чија је влада најавила да ће до краја 2017. бити одржан референдум о чланству Британије у ЕУ, наводи и да је унија постала мање конкурентна и од Кине и од Индије.

„У протеклих шест година, европска економија је стала. У истом периоду, привреда Индије је порасла за трећину, а кинеска за око 50 одсто”, изјавио је Озборн и додао да ЕУ хитно мора да промени курс.

„Пред Европом је једноставан избор: или реформе или пад.”

Озборн је ЕУ спочитао и велика социјална издвајања јер „Европа чини нешто више од седам процената светске популације, 25 одсто глобалне економије и 50 одсто социјалних издвајања”.

Скептицизам Лондона према економској политици Брисела само је наставак једног другачијег облика евроскептицизма који је протеклих недеља демонстрирао Дејвид Камерон тврдим ставом према имигрантима што из сиромашнијих делова ЕУ долазе у Британију.

Такав став унео је неслогу у владајућу коалицију па је проевропски заменик премијера Ник Клег оценио да би Камеронове идеје могле да удаље Британију од Европе и нашкоде привреди земље која је, како је подсетио, својевремено извукла знатну корист од прилива јефтине радне снаге из Пољске.

Слободно кретање људи је, према европском праву, једна од четири основне слободе, поред слободног протока робе, услуга и капитала. Међутим, после вишегодишње економске кризе, све чешће се занемарују позитивни ефекти те слободе, која је изложена критикама десничарских и популистичких странака које су у успону у Британији, Холандији, Француској, Данској и другим европским земљама.

Очекује се да слобода кретања буде једна од кључних тема предизборне кампање за европске изборе од 22. до 25. маја. Анкете показују да би антиевропске странке могле да освоје чак четвртину места.

У зависности од тога која им је политичка опција ближа, острвска штампа различито реагује на речи Озборна и владе којој припада. Док конзервативни листови подржавају тврд став Лондона према Бриселу, они лево опредељени сматрају да је у најмању руку неприродно да се ЕУ замерају велика социјална давања јер је то цивилизацијска тековина којом би требало да се поноси. Поједини коментатори указују да разлог за подизање заштитне ограде око лондонског Ситија, што је у ствари срж намере Камероновог кабинета о реформи ЕУ, треба тражити у податку да више од половине донација Конзервативној странци долази од појединаца и организација из финансијског сектора.

Драган Вукотић
објављено: 17.01.2014.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: