„Глас Русије“: У суботу Руски правници отварају канцеларију на Косову!

ПОЛИТИКА

„Глас Русије“:
У суботу Руски правници отварају канцеларију на Косову!

  Руски правобранилачки центар који 18. јануара почиње да ради на Косову, намерава да осветли реалну ситуацију око кршења права и слобода српског становништва на територији покрајине.

  О томе је у интервјуу за Глас Русије изјавио његов творац, посланик Законодавне скупштине Санкт-Петербурга Виталиј Милонов.

Господине Милонов, делатност Центра започиње добротворном акцијом. Реците о њој детаљније:

Ако смо прошле године овде у Петербургу сакупили велики камион поклона за српску децу на Косову, сада смо кренули мало другачијим путем. Узимајући у обзир тешкоће приликом царинских формалности, одлучили смо да је боље да сакупимо средства и да купимо у Србији поклоне за децу која живе на окупираној косовској територији. Подела поклона ће се одржати у Грачаници, као и у Зубином Потоку, где ћемо одржати и први пријем који ће означити почетак рада нашег цента. У њему се већ пријавило 10-20 људи који би хтели да изнесу проблеме са којима се суочавају живећи у сложеним косовским условима.

Мислим да Русија који стално критикују поједине правобранилачке организације, и сама треба ефикасно да врши мониторинг ситуације, не допуштајући злоупотребе од стране окупационих снага на Косову.

У саопштењу ваше прес-службе стоји да ће у Руском правобранилачком центру радити стручњаци како из Русије, тако и из Србије…

Како бисмо покренули овај пројекат у пуном обиму, ми желимо да схватимо специфику проблема, а полазећи од ситуација и питања, одређиваћемо ко да ради. Несумњиво, Рус тамо треба да буде. Ми смо се већ договорили да ће методом дежурстава тамо радити наши правници и правобраниоци, али, наравно, неко од наших београдских колега такође ће бити присутан. Што се тиче манифестације 18. јануара, бићемо заједно са српским пријатељима, моји сарадници су се већ упутили на Косово, кренућу и ја, зато што бих хтео лично да разговарам са онима који се подвргавају дискриминацији на територији покрајине.

Како ће тамо бити регистрован Центар?

Преговарамо са владином канцеларијом за Косово и Метохију и СПЦ поводом статуса, и биће изабрана управо она форма која ће омогућити да се максимално ефикасно користе наше могућности.

Не плашите се неког отпора од стране приштинских власти?

Само по себи приштинско руководство нас не занима превише, зато што га је тешко замислити као субјекат који доноси самосталне одлуке. А ментори Приштине, несумњиво, неће бити обрадовани отварању Центра. Зато што ће се одједном покварити радосна, гламурозна слика новог демократског Косова, а место ње свету ће бити откривена реална ситауција око кршења права и слобода на територији српске покрајине.

извор: Глас Русије

15.01.2014. – 20:00

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: