ЛОЗОВАЧА, ВОТКА, РАКИЈА, ВИСКИ И СЕВДАЛИНКЕ

 

ЛОЗОВАЧА, ВОТКА, РАКИЈА, ВИСКИ И СЕВДАЛИНКЕ

-Лице Холокауста

-Глас чињеница Сребреница

-Севдалинке за будућност

Пише Комнен Коља Сератлић

У неким млађим временима правили смо пиће „бетон“ – мешали смо ракију и пиво. Ко се тога пића напио, недељу дана није знао шта ради, али није било ни политичких ни моралних последица, односно ниједан списатељ или политичар, опит тим пићем, није пљувао по Србима.

Неки тзв. јавни делатници (подвлачим – н е к и, а зна се који су): политичари, аналитичари, коментатори, водитељи, сталоно мешају и пију истовремено пића наведена у наслову. Последице су несагледиве, не толико од оних који желе да задрже власт над нама (они се релативно брзо смењују), колико од неких аналитичара, водитеља, списатеља, те тзв. јахачица Апокалипсе (НО), који се годинама са потцењивањем односе према српским светињама, псују и клевећу српски народ. То представљање српског народа да је злочиначки (сатанизација), уз помоћ евро-америчких лутајућих циркузаната и немоћ да се одупремо, нагони све нас који смо још при чистој свести да завидимо пријатељима, посебно непријатељима, који су на време отишли у вечна ловишта, а тек гладнима који никда нису знали (и не знају) да ли ће дочекати ново јутро.

Сведоци смо свакодневног трабуњања, које силује обичну људску памет: да је Космет у Србији, да смо мудрошћу „надиграли“ и „укротили“ шиптаре, да смо малтене већ у ЕУ, да смо водећа земља у региону (да, водећа смо, само не наводе по чему), да цветају односи са лозовачом (ЦГ), да су стратешки са вотком (РФ), да без вискија нема живота (САД). Када се на то дода шљивова ракија брља, појави се неки опијени аналитичар. Овом приликом ћу се позабавити са чувеним, светим и заштићеним Бошком Јакшићем, аналитичаром, уредником, путописацем, сарадником многих домаћих и страних масмедија, привилегованим и првим пером бившег српског листа „Политика“.

С обзиром на то да Бошко Јакшић није млађани, већ човек од 64 године (у доба Чехова се живело 40-45 година), дуго и превише дуго, својим текстовима, у домаћој и страној шптампи, причама на ТВ каналима, протура, парафразира, туђе мисли и ставове о злим момцима – Србима. Када сам писао текстове „Два ока без главе“ (18.04.2011) и „Глас чињеница Сребреница“ (10.04.2010), као одговор или коментар на текстове Бошка Јакшића „Лице Холокауста“ и „Глас чињеница Сребреница“, зaклињао сам се да текстове Бошка Јакшића нећу читати. Овога пута „завирих“ у текст Бошка Јакшића „Севдалинке за будућност“, проклет да сам, само зато што се годинама бавим и пишем о односима Србије и Црне Горе (Стара Херцеговина, горовити Дурмитор, сада Ц. Гора, ми је отаџбина, а Србија домовина).

Наведене чињенице, брилијантни текст „Севдалинке за будућност“ и неки други текстови су ме буквално „приморали“ да замолим Бошка Јакшића за интервју:

ККС: У Вашем тексту „Лице Холокауста“ (о коме сам, ако се сећате, написао текст под насловом „Два ока без главе“, Политика га је бацила у кош), којег је осим „Политике“, објавио црногорски неовисни и антисрпски лист „Вријеме“(у рубрици „Неко други“, у загради Политика, са Вашом уоквиреном сликом у сред текста), а можда и други страни листови, подсетили сте читаоце на чувену отмицу и суђење у Израелу познатом зликовцу и касапину Ајхману, пре више од 50 година. Поводом Вашег текста, односно објављивања и у неовисном црногорском листу „Вријеме“, писао сам да је то велика и последња опомена, једној и другој земљи, уз све оне друге проблеме (Космет, Црква, криминал, статус Срба у Ц. Гори, попис, језик, отворено изражавање мржње, „пароле на Цетињу „Србе на врбе“, итд), опомена да такве текстове не би требало објављивати. Да ли сте тај текст о злочину над Јеврејима, подсећање на Ајхмане, написали због Срба?

БЈ: „Подсетим се колико је око нас таквих спремних на застрашујући злочин? Прерушених физички или ментално. Хвата ме страх. И зато подсећам на Ајхмана и Ајхмане. На транскрипту снимка који недавно цитира „Шпигл“ чује се како се Ајхман пријатељима у Буенос Ајресу, пре хапшења, жали што свој посао није обавио до краја. Хмм. Шта ли све сада знају разне тајне службе о Ратку Младићу? Колики ће цехови морати да буду плаћени док се „не стекну услови“, ако се стекну. Зато помало завидим Мосаду који је, на своју руку и без обзира на кршење међународног права, злочинца довео пред суд …. Шта онда остаје? Да оптужите Сатану свог времена или друштвене околности? Размишљам тим поводом колико је народима, било да су били жртве или су њихови припадници починили злочине, важно подсећање на прошлост.

ККС: Да ли је могуће Бошко Јакшићу (и Вас питам уредниче „Вријемена“ Михаило Јововићу, да је једна стара држава која је имала великане као што је Његош, тако ниско пала и посрнула у мржњи према Србима, мржњу која прелази у патологију и рационално је необјашњива), да сте подсетили на прошлост да би сте у исту раван ставили Ајхмане и Младића, фашисте и Србе, који су око Вас и који су „спремни на застрашујући злочин“. Зевс је подарио Грцима срам и стид, да се посраме, застиде, да ли се Ви и уредник „Вријемена“ срамите и стидите? Да ли сте се Бошко Јакшићу, када сте већ подестили на Холокауст и суђење Ајхману, сетили НДХ, геноцида те зликовачке и фашистичке творевине, баханалија усташа, односно Холокауста којег је починила.. Ако сте већ правили поређење, онда је поређење морало бити са онима који су и данс, са србосеком у руци, „За дом спремни“ или Црногорцима који носе пароле „Србе на врбе“. Ево ја Вас сада питам, да ли ћете се застидети и посрамити?

БЈ: Хмм ………

ККС: У Вашем брилијантном антисрпском тексту „Глас чињеница Сребреница“ (одговорио сам Вам текстом под истим насловом, али Ви не читат туђе текстове, Политика није објавила мој одговор), похвалили сте Декларацију о Сребреници, коју је изгласала Скупштина унесрећене Србије. У том тексту, иако је у наслову реч Сребреница, Ви се нисте бавили Сребреницом, осим што сте пребројали жртве, односно навели сте да је убијено 8000 муслимана. Ви вероватно имате добре изворе када се разбацујете цифрама. За хуманисту нису битни бројеви, јер жртва је жртва да је само једна, али Вама је потребна та цифра да би доказали да се радило о геноциду. Срби су по Вама геноцидни народ и „Србија још није прошла кроз колективно прочишћење“, јер је починила „најбруталнији злочин у Европи последњих пола века, пажљиво га је испланирала, лобирала“. Да ли сте извршили властито прочишћење и да ли се кајете због тог текста? Како сте доживели ту Декларацију Скупштине Србије за нешто што није починила Србија. Да ли је након доношења Декларације, Сребреница српска судбина?

БЈ: „Очекивано напорно, разголићујући поделе и тешко суочавање с трагичним догађајима ратне прошлости, српска скупштина коначно је изгласала Декларацију о Сребреници. Парламент је прикупио довољно коалиционе храбрости да се после 15 година суочи с најтежим злочином почињеним у Европи после Другог светског рата…. Тесно изгласавање Декларације у Скупштини, полемике које су претходиле и испратиле документ показују да Србија још није прошла кроз колективно прочишћење, али простора порицању и разним алибијима више нема. Ова Декларација ће омогућити да сперемо љагу коју нам наносе Ратко Младић и сви они са његовим „херојским” ликом на мајицама. Или бруку коју су, сетимо се, Србији пре неку годину нанели неки београдски студенти права негирањем постојања сребреничког злочина. Зато би Декларација о Сребреници требало свима да помогне да схвате како се ради о појединачно најбруталнијем злочину у Европи последњих пола века, о пажљиво планираном и логистички организованом истребљењу људи због њихове етничке и верске припадности.Чињеница је међутим да је Међународни суд правде 2007. одлучио да је масакр у Сребреници био чин геноцида. Тако смо за корак заостали од Европе и света где је Сребреница прихваћена као упозоравајући доказ да је и после истребљења шест милиона Јевреја геноцид у Европи могућ. Геноцид који није дефинисан бројем убијених, већ јасном намером да се уништи одређена етничка или верска група”.

ККС: Господине Јакшићу, у недавном тексту „Севдалинке за будућност, чини ми се да сте сместили Србију, познату, како сте навели, по „свињокољима, по величању ђенерала Драже и генерала Ратка, уз бучно појање „Нож, жица, Сребреница“… по таргетирању Соње Бисерко“, тамо где јој је место, односно показали сте колико је значајан долазак владара Црне Горе и Брда, који је десет година, заједно са својим јаранима (Кривим, Мишком, те неким Дукљанима), грдио Србију и српски народ да грђе, чоче, нијо могло бити. У тој посети сте, као врхунски аналитичар, видели спасење Србије и региона. Хвалећи посетица, који је на црвеном тепиху, уздигнутом главом свима нама поручио да смо никоговићи (додуше Мило није размишљао да се понизно и дубоко поклонио српском народу и председнику Владе због разлике у висини), на један суптилни начин сте, ко зна по који пут, понизили српски народ, уздигли мој мали Монтенегро, коме је Јевропа послала упитник од 2.880 питања, међу којима су и питања које је тужилац из Бариа поставио посетиоцу. Молим Вас да ли би ми открили тајну, како сте научили да правите такву композицију текста, с обзиром на то да сте у њега уденули, осим Србије и Монтенегра, Српску, Босну, Македонију, Хрватску. Посебно су ми се дојмили Ваши ставови о таргетирању, те да је Србија постала неовисна захваљујући малом Монтенегру.

БЈ: „Ђукановићева посета означава заустављање кретања силазном линијом којом односи Београда и Подгорице иду још од времена проглашења независности Црне Горе. Почело је и пре референдума о црногорској самосталности 2006, у време када су поједини српски академици и владике – често Срби пореклом из Црне Горе – грмели о „издаји”, о „одвајању два ока у глави”. Пре свега вештином Ђукановића, референдум је прошао, што је за колатерални резултат имало и осамостаљење Србије први пут од времена када је била независна кнежевина. Но, ламентирајући и даље за неком српском саборношћу, Београд се понашао као младожења коме је невеста побегла испред олтара. До правог усијања стигло се 2008. када је Црна Гора признала независност Косова, што је тадашња српска „најпроевропскија власт” доживела веома бурно. Упозоравало се да преко такве одлуке неће моћи да се пређе, говорило о „непријатељском акту” и „ножу у леђа”. Било је ту и покушаја манипулације припадницима српске нације у околним државама. Сетимо се само да је пре две године уочи пописа становништва у Црној Гори Србија водила кампања да се што више људи изјасне као Срби. У стратегији Владе Србије, тражено је да се Срби у Хрватској и Црној Гори третирају као државотворна нација. Кључни заокрет тиче се отварања преговора с Приштином и Бриселским споразумом из априла. Тиме је отклоњена препрека коју су постављали сви они који су управо у Господару Милу видели оличење онога што називају антисрпством Све то отвара пут да Београд одустане од покровитељског става старијег брата према непоћудном млађем., надам се да Србија коначно прихвата чињеницу да је Црна Гора независна држава. Показује се и на другим регионалним адресама од какве је капиталне важности заокрет у косовској политици Србије. Нормализација између Београда и Приштине не само да отвара пут убрзању евроинтеграција, већ и свеопштем поравнавању односа у региону. И у овом случају је промена косовске политике у Београду омогућила брзу обнову сарадње с Македонијом… По Србији на многим свињокољима и даље величају ђенерала Дражу и генерала Ратка уз бучно појање „Нож, жица, Сребреница”. У Београду се таргетира Соња Бисерко зато што је прихватила да буде сведок хрватске тужбе против Србије за геноцид. После априлског споразума у Бриселу с Приштином, чини ми се да се отвара простор за шири ангажман у БиХ. Стичем утисак да је званично дошао крај полутајној диверзантској идеји да Српска треба да буде компензација за Косово. Да би нормализација према Сарајеву била успешнија, остаје на нама, овде, да се храбрије суочимо са истинама. Колико Срба зна да је опсада Сарајева трајала три пута дуже од опсаде Стаљинграда“.

Шта рећи или написати након ових одговора. Данима читам и не могу да верујем властитим очима. Овако може размишљати само онај човек који је огрезао у мржњу и патологију (кад нема о чему да пише, онда Србе прогласи највећим злотворима који убијају, силују и туку жене) Иако знам да сам сврака која узалуд крешти на све Јакшиће, јер немам иза себе ни платишу ни клан, морао сам „обавити овај разговор“, да се данас-сутра, када одем у вечна ловошта, не застиде моји пријатељи и моје потомство. Такође, поставља се питање, зашто се, након овог последњег фашистоидног текста, нико није огласио: ни Преседседник, ни председни Владе, ни први потпредседник, ни ресорни министар (да ли ће овакви текстови привући стране инвеститоре), ни Академија наука, ни УНС, ни НУНС, разна антифашистичка удружења, као ни неки бољи списатељ од моје маленкости. Да ли се ово може назвати слобода штампе. Слобода разних Јакшића је тотална неслобода за све нас. Шта се то догађа у најстријем листу на Балкану.

На крају, ко сте Ви Бошко Јакшићу да Србима потурате геноцид у Сребреници, о којој су морални, добронамерни и страни и домаћи истраживачи дали други суд, да копате по ранама четника и партизана, односно да свађате уместо да доприносите измирењу њихових потомака, да блатите и ђенерале и генерале (нико није крив док се не докаже), да односе Српске и Србије називате „диверзантском идејом“, браните „од таргетирања“ доказаног болесног србомрсца Соњу Бисерко, да упоређујете херојску одбрану Стаљинграда од фашиста, која је целом свету донела слободу од фашизма, са Срајевом из кога су Срби протерани (бацали су их мусломани са небодера, уз поруку „летите, ви сте небески народ“), да аболирате оне који су починили три геноцида над Србима, за Вас није ауторитет ни Ефраим Зуроф (наследник Визентала), који упозорава на неофашизам у Хрватској, Словенији, Латвији, Летонији, Естонији, односно у скоро свим чланицама ЕУ. Зуроф је похвалио Србију. И Ви сте Јакшићу, апсурдима дотукли Србији (или како је по кафићима зову Апсурдистан), а онога ко је на умору, испраћа се ћутањем из пијетета.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: