EKSKLUZIVNO: Rusi dolaze: Počinje rat oko Srbije!

http://www.pravda.rs/2013/11/30/ekskluzivno-rusi-dolaze-pocinje-rat-oko-srbije/

 

Objavljeno: 30. novembar 2013, 18:55

EKSKLUZIVNO: Rusi dolaze: Počinje rat oko Srbije!

Get a button!

MOSKVA-Ako je takva pozicija Ukrajine, zemlje koja je po površini najveća evropska zemlja (isključujući evropski deo Rusije) i koja ima oko pedeset miliona stanovnika, tada nam mora biti jasno koliko je tek Srbija ranjiva i koliko je njena unutrašnja politika određena voljom Evropske unije (Nemačke), a sada, čini se, sve više i voljom Rusije.

rusija srbija2 EKSKLUZIVNO: Rusi dolaze: Počinje rat oko Srbije! Podsetimo se, Dačić je rekao:
„Oni koji kritikuju Srbiju zbog bliskosti i partnerstva sa Rusijom treba da se zapitaju zašto nisu ponudili takve odnose Srbiji. Ja Zapadu uporno govorim da je Srbiji potreban strateški partner i na Zapadu… Ali oni uopšte nisu zainteresovani.“
Naravno, Srbija nema puno mogućnosti da bira, jer prilazak jednoj strani na relacija Rusija-EU automatski znači odlazak od druge. Primer onoga što se danas događa u Ukrajini nedvosmisleno govori u prilog tome da se oko te zemlje vodi pravi političko-ekonomski rat između Rusije i Evropske unije. Ukrajina nema puno prostora za manevrisanje.
Ona ne može da bude i na jednoj i na drugoj strani. Ne može da bude ni neutralna. Ona mora da se opredeli između dva evropska džina.
Zapravo, Ukrajina mora da svede ekonomsku računicu (politička orijentacija je tu manje bitna), to jeste, mora da vidi u kom slučaju više gubi. I na osnovu takve kalkulacije, Ukrajina će doneti (ili je već donela) konačnu odluku.
Ukrajina nije mala zemlja. U odnosu na Srbiju ona je ogromna. Ali, ni ona ne može da vodi svoju spoljnu politiku onako kako bi možda želela.
Uslovljena je voljom onih koji su i od nje veći i moćniji. Ako je takva pozicija Ukrajine, zemlje koja je po površini najveća evropska zemlja (isključujući evropski deo Rusije) i koja ima oko pedeset miliona stanovnika, tada nam mora biti jasno koliko je tek Srbija ranjiva i koliko je njena unutrašnja politika određena voljom Evropske unije (Nemačke), a sada, čini se, sve više i voljom Rusije.
Sudbina malih zemalja oduvek je zavisila od njihovog položaja u međunarodnim odnosima, odnosno, bukvalno, život im je zavisio od njihove veze sa određenom svetskom silom koja im stoji iza leđa.
Ukoliko su male države u prošlosti uspevale da uđu u projekat „zaštite“ Sjedinjenih država (time i Evropske unije), tada su mogle da računaju na kakav takav napredak u ekonomskoj i socijalnoj sferi. Velike sile, u skladu sa svojim interesima, oduvek su razarale pojedine države ili su stvarale nove. Kako nekad tako i danas.
Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija je primer kako velika sila može da bude bahata i bezobzirna, kada nema nikoga ko bi mogao da joj stane na „beleg“.
Sjedinjene Države su bombama stvorile kvazidržavu Kosovo protivno međunarodnom pravu i protivno svim etičkim normama koje vladaju u savremenom svetu.
Srbija u vreme divljačkog bombardovanja od strane NATO saveza nije imala baš nikoga ko bi se na nju sažalio, a kamoli joj na neki način pomogao („da je igđe brata u svijetu da požali, ka da bi pomoga“).
Otvaranjem radova na gasovodu „Južni tok“, Rusija, htela ne htela, dobija drugačiju ulogu na ovom delu Balkanskog poluostrva. Naime, u ekonomskom smislu Rusiji je pomenuti gasovod od velikog strateškog interesa.
A ako neka od velikih svetskih zemalja (sila) ima svoj ekonomski interes u nekoj maloj zemlji, prirodno je da ta zemlja onda bude pod njenom zaštitom.
Otuda, čini se, Srbija će teško biti u mogućnosti da zadrži dosadašnju navodnu „neutralnost“, barem u verbalnom smislu. Jednostavno, priča o tome da Srbija može da bude „istok zapadu i zapad istoku“ teško da će ubuduće moći da se ponavlja.
Zaoštravanje odnosa između Rusije i Evropske unije po pitanju sudbine Ukrajine jasno pokazuje da borba za teritorije između EU i Rusije ulazi u novu fazu.
Rat za uticaj na evropskom tlu dobija novi kvalitet i on se više, reklo bi se, ne može zaustaviti. Sama Ukrajina uveliko će označiti pobedu ili poraz jedne od dve strane.
Priklanjanje Ukrajine Rusiji označio bi težak poraz Evropske unije i, uopšte, bio bi to „prelomni“ poraz evroatlantske alijanse na velikom delu evropskog tla; i obrnuto, priklanjanje Ukrajine Evropskoj uniji bilo bi porazno za ruske interese na istom delu Evrope.
Budućnost Ukrajine bi Srbiji trebalo da posluži kao „lakmus“ na osnovu kojeg bi srpska politika morala odlučnije da krene u borbu za vlastite interese.
Dačićeva „kritika“ Zapada mogla bi da bude uvod u jedno novo doba i novu političku orijentaciju Srbije na međunarodnom planu.
Ma koliko Dačićeve gorenavedene reči nekome izgledale kao „nesmotrene“ ili čak se tretirale kao „skandalozne“ (izjave Vuka Draškovića i sličnih prisilnih evrofanatika), one bi mogle da predstavljaju prekretnicu, u kojoj više Zapad neće imati nesavladivi ucenjivački potencijal, onakav kakav se decenijama nesmetano „izvežbavao“ nad Srbijom i srpskim državnim vrhom.

IZVOR: Koreni

Eine Antwort

  1. Ово је дивно и на време речено. Само људи плитке памети и птичијег мозга, какав многи имају,неће ово схватити. Вечито повијати шију је пораз, само храбри и људи који умеју да процене место и време, биће боље поштовани. То маса боље схвата него људи са мало ума.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: