Džihadisti hoće na Zapad: Ubijaćemo sve pred sobom

Džihadisti hoće na Zapad: Ubijaćemo sve pred sobom

Džihadisti hoće na Zapad: Ubijaćemo sve pred sobom

Ekstremisti obećavaju da će posle Sirije njihov sledeći cilj biti zemlje koje su nekada davno prihvatile njihove roditelje.

Nedavno se američki državljanin pred kamerama zakleo: „Ubijaćemo sve pred sobom“. Međutim, kako navode mediji, samo nekoliko minuta kasnije, njegove planove osuetio je pucanj iz puške sirijske regularne vojske. Ali, osim njega, u Siriji se i dalje nalaze „Evropljani“ i „Amerikanci“ sa sličnim idejama. Hoće li ulice evropskih i američkih gradova ličiti na one iz Bagdada i Alepa?

Prema procenama obaveštajaca, U Siriji se nalazi pet do deset hiljada „stranih“ boraca. Put na Zapad otvoren je za oko hiljadu „džihadista“ sa pasošima evropskih zemalja – navedeno je u tajnom izveštaju nemačke obaveštajne službe, koji citira „Špigel“

Kod velike većine onih koji kupe povratnu kartu, prema mišljenju eksperata, žudnja za opasnim avanturama zauvek nestaje nakon okrutnih lekcija iz stvarnog rata. Oni znaju: kod kuće su jake bezbednosne strukture, a broj pouzdanih istomišljenika je nemerljivo mali.

Ali, pretnja i dalje postoji čak i ako ostanu samo pojedinci. Sa svojim pasošima, oni mogu da se slobodno kreću Evropom i SAD.

Prema rečima bivšeg analitičara CIA Majkla Šejera, „oni dolaze kući sa listom kontakata kolega-mudžahedina, koji im mogu dati savete i pružiti materijalnu pomoć“.

Od početka globalnog rata protiv terorizma sistem borbe sa njegovim potencijalnim nosiocima takođe je postao globalni. Neprestano se usavršava.

Pretnje „džihadista“ Zapadu, kao i obično, dokaz su još jednog poraza „novog svetskog poretka“ na Istoku.

Ono što hrabri zapadne zemlje jeste činjenica da se kući vraćaju i specijalne jedinice policija skoro svih evropskih zemljama sa iskustvom u borbama sa terorom u samim njegovim izvorištima. Njih više ništa ne može iznenaditi – navodi Glas Rusije.

(Srna)

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: