Православље у срцу католичког света

Православље у срцу католичког света

Текст објавио | 11/25/2013 | 0

804px-Bologna-vista02

Православље постаје све популарније у Италији, постајући друга религија по броју парохијана после католика. У земљи се налази неколико десетина заједница и парохија Московске патријаршије. Међутим, нема свака заједница или парохија свој храм, те се у већини случаја богослужења одржавају у црквама, које пружају католици. У последње време католички храмови у Италији све више престају да буду тражене.

У Италији има већ око милион и по православних верника. Њихово присуство на Апенинском полуострву има већ давњи историјат. 1797. године у Торину, а после две године и у Напољу настали су први руски храмови. Данас скоро у сваком крупном италијанском граду постоје православне парохије, испричао је «Гласу Русије» настоятељ храма Cвете Великомученице Катерине у Риму архимандрит Антониј Севрјук.

Данас у Италији има више од 50 заједница и парохија Московске патријаршије. Оне су настале у Италији током последњих 10 година. То је повезано пре свега с тиме, што је у то време у Италију стигао велики број људи из земаља бывшег СССР-а. Тим људима је потребна пастирска помоћ, подршка. Према њиховој молби администрација парохија Московске патријаршије у Италији, управо тако се назива званична структура РПЦ, која уједињује заеднице и парохије у Италијнској Републици, улаже напоре у то да би тамо, где има одговарајућих услова, именовали свештеника и отворили парохију.

Један од главних проблема православаца у Италији је одсутност потребног броја храмова. Католици, који пружају своје катедрале за православна богослужења, помажу нашим сународницима да учествују у религиозној делатности, наставља православни свештеник.

Правих православних храмова у Италији нема много. Постоји храм Свете Катарине, који је био саграђен пре пет година као руски православни храм с куполама, са звоником. Он је саграђен у веома необичном месту – буквално преко пута Ватикана. Постоји познати храм у граду Барију. Међутим, већина парохијана се моли у храмовима, које нам пружају или католичка црква, или градски муниципалитети.

Још је лети ове године у разговору с новинарима папа римски Фрањо истакао да високо цени духовност и традиције православља. У вези с прославом 1025. годишњице Крштења Русије понтифик је подсетио на речи Јована Павла II: «са Истока је светло, а са Запада је раскош», те истакао лепоту православне литургије. У стваралаштву Фјодора Достојевског је пружена исцрпна слика руске душе, рекао је онда Поглавар Римско-католичке цркве, те позвао да се поново прочитају дела великог писца. «Нама је веома потребан тај свежи ваздух Истока, то светло», додао је понтифик.

То, што у самом срцу католичког света многи нису само симпатизери православља, него га прихватају, није необично, сматра руководилац Центра за проучавање проблема религије и друштва Института Европе РАН Анатолиј Красиков.

Веома је важно да многи етнички Италијани постају православни верници. Допада им се богослужење, како се оно својевремено допало Светом Владимиру у Кијеву.Разговарао сам с Италијанима, који су прешли у православље. Они сматрају да православце и католике уједињује неизмерно више од тога, што их раздваја. Зато се повећава број православних храмова у различитим деловима земље. Посетивши различите храмове, видео сам да се односи између католика и православаца развијају веома повољно, у духу узајамног разумевања.

Парохије РПЦ у Италији су већ регистрироване као епархија. Додуше, данас њима управља епископ из Москве. Вероватно ће се ускоро и у Италији појавити православни епископ, прича отац Антониј.

Одлука о томе да ће у Италији бити православни епископ Богородски била је донета на седници светог синода РПЦ још 2007. године. За сада он још није именован.То ће потрајати извесно време. Тек протекле године је РПЦ добила у Италији статус правног лица, односно, била призната од стране италијанске државе као религиозна организација са свим повезаним с тиме правима. Настављамо да улажемо неопходне напоре да би статус епископа РПЦ у Италији био формализован.

Ових дана је председник Русије Владимир Путин у радној посети Италији, у оквиру које је у понедељак предвиђен његов разговор с папом римским Фрањом и међудржавне консултације. При томе је познато да је реч управо о сусрету лидера две државе. Што се тиче црквених питања, то обе цркве их решавају у директном контакту. Ипак, и у Руској православној, и Римско-католическој црквама се надају да ће посета Владимира Путина Ватикану допринети учвршћењу односа између православних верника и католика, јер се поред свега осталог састају два хришћанина, а то је важно.

Лада Коротун / Глас Русије

Сродне вести

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: