Podignuta optužnica protiv Artemija


Hronika | nedelja 24.11.2013 | 18:13

Podignuta optužnica protiv Artemija

Izvor: B92

Beograd — Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv bivšeg episkopa raško-prizrenskog Artemija, saznaje B92.

Optužnicom su obuhvaćeni i raščinjeni sveštenik Simeon Vilovski i direktor Eparhijskog centra „Rade Neimar” Predrag Subotički i predstavnik nadzornog organa Jelena Šubarević iz Niša.

Svi oni se terete da su zloupotrebili položaja odgovornog lica u vezi s raspolaganjem novcem za obnovu manastira na Kosovu u periodu od 2004. do 2009. godine.

Kako saznaje B92, optužnica se bazira na nalazu veštaka koji su utvrdili da radovi obavljeni na rekonstrukciji 17 verskih objekata SPC vrede oko million evra, a da su plaćeni dvostruko više.

Suđenje bi moglo da bude zakazano čim se Viši sud izjasni o odgovorima odbrane na optužnicu, koja se žali da im je ona nejasna, kao i da nisu dobili nalaze veštaka.

Svi optuženi su u istrazi odbacili optužbe, jedino je Vilovski nedostupan domaćem pravosuđu od 2010. godine, kad je uhapšen u Grčkoj, koja je odbila da ga izruči Srbiji.

Inače, protiv Vilovskog i Subotičkog je već podignuta optužnica koja ih tereti za zloupotrebe sa novcem za obnovu verskih objekata na Kosovu od 2004. do 2009. godine i neosnovanu naplatu ukupno oko 350.000 evra iz eparhijske blagajne, za šta je suđenje u toku.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: