Zoran Krasić Pravni fakultet Nis:

Zoran Krasić
Pravni fakultet Nis
Поштовани пријатељи
Уколико сте у могућности да допринесете и помогнете да се чује и победи истина и правда позивам Вас да се активно укључите у следећу акцију.
Ових дана председник МКСЈ и тужилац МКСЈ завршавају своје полугодишње извештаје које морају да доставе Савету безбедности као творцу МКСЈ. Председник и тужилац ће по ко зна који пут покушати и сада да преваре Савет безбедности. Они имају страшан проблем зато што предмет Шешељ још није првостепено окончан и ничим не могу да оправдају константно продужење притвора Војислава Шешеља.
Све указује да је предмет Шешељ оно што је превршило сваку меру и да систем МКСЈ са председником и тужиоцем мора да добије не само критику него и налог од стране Савета безбедности да је неприхватљиво да се злоупотребе и тортура над Шешељем више правдају или скривају ауторитетом Уједињених нација.
Савет безбедности је у осам последњих извештаја, односно за последње четири године, на неки начин толерисао систем МКСЈ када је у питању предмет Шешељ, али је увек била присутна и велика резерва да ли се то суђење спроводи фер и правично.
Децембарска расправа у Савету безбедности поводом извештаја о раду МКСЈ мора да буде последња када је у питању Војислав Шешељ.
Намера ми је и истовремено жеља да замолим све пријатеље да се на начин како сматрају да могу, обрате на што више званичних адреса држава чланица Савета безбедности из области политике, спољних послова, правде и људских права са информацијама о тортури која се спроводи над Шешељем већ 11 година.
Суђење Шешељу је антологијска прича светских размера. То није чак ни преседан, већ међународни скандал и афера која ће трајно бити једна од највећих љага Уједињених нација. На предмету Шешељ Уједињене нације трајно губе сваки кредибилитет.
Ми, нарочито Срби, имамо обавезу да о овоме обавестимо цео свет, да се сутра не би неки правдали како нису знали.
Шта се све дешавало у поступку против Војислава Шешеља зна сваки Србин на планети. Никоме не требају наручени текстови. Сваки Србин је у стању да састави неколико реченица и објасни коме се суди, зашто се суди, ко суди и шта је циљ сталног продужавања притвора Војиславу Шешељу.
У наставку дајем преглед састава Савета безбедности који ће децембра разматрати ове извештаје. Позивам Вас да апеле, обавештења и писма упутите на адресе министарстава спољних послова, министарстава правде, председника Влада и држава, професора права и других познатих и утицајних јавних личности у следећим државама:Сталне чланице:
Руска Федерација
Народна Република Кина
Република Француска
Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске
Сједињене Америчке Државе

Изабрани чланови:
Азербејџан (И. Европа)
Гватемала (Ј. Америка)
Мароко (Африка, Арабија)
Пакистан (Азија)
Того (Африка)
Аргентина (Ј. Америка)
Аустралија (Океанија)
Јужна Кореја (Азија)
Луксембург (З. Европа)
Руанда (Африка)

За предмет Шешељ у Хагу знају сви чланови Савета безбедности. Многи чланови Савета безбедности би подигли глас и рекли исто оно што каже и сваки Србин, али су склони и да прећуте због наводно неких својих интереса или да се не замере великим силама. На предмету Шешељ је могуће да чак и стални чланови Савета безбедности имају јединствени осуђујући став за све оно што се дешава у МКСЈ. САД, Велика Британија и донекле Француска желе да се избегне прича о разлозима пристрасности судије Хархофа, али шпијунски скандал САД са прислушкивањем државника из западне Европе указује да Велика Британија и Француска имају на децембарској седници Савета безбедности изузетну прилику да осуде политику САД. Нико не жели да трпи оптужбе да је у Савету безбедности допринео или утицао да предмет Шешељ буде школски пример тортуре под окриљем Уједињених нација. Нико од судија не жели сада да узме судски спис предмет Шешељ у руке. Тужилаштво се ограђује и проклиње дан када је подигло оптужницу против Шешеља. Сви одговорни би желели некако да се прећути предмет Шешељ, јер не постоји више ниједан одговор који би могао да се прихвати. Уколико се званичници наведених држава затрпају нашим апелима, обавештењима и писмима ситуација се битно мења. О предмету Шешељ ће морати да се води велика расправа на седници Савета безбедности.
Ако се наговести велика расправа могуће је да Војислав Шешељ буде кући и пре седнице Савета безбедности. Војислав Шешељ је опасна тема за седницу Савета безбедности, јер се може само претпоставити шта би изашло на површину.
Велики број писама, апела и обавештења упућених на наведене адресе је узбуна која најављује катастрофу. Да би се некако спречила та катастрофа пред Саветом безбедности господари МКСЈ ће морати Шешеља да пусте на слободу како би се избегла или смањила расправа.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: