КЊИЖЕВНА НАГРАДА „НЕВЕН“

 

Назив пројекта: КЊИЖЕВНА НАГРАДАНЕВЕН

ОПИС ПРОЈЕКТА:

Установљена давне 1955. године, награда «Невен» подстиче стваралаштво за децу, афирмише ауторе и најуспешнија остварења за децу у протеклој години. Најстарија и наjзначајнија награда из области стваралаштва за децу у Републици Србији додељује се за белетристику, илустрацију књиге – сликовнице и књигу из области популарне науке. Награда ,,НЕВЕН“ подстиче стваралаштво за децу на српском језику, афирмише ауторе и најуспешнија остварења за децу у протеклој години, промовише стваралаштво на српском језику, употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног и језичког идентитета.

Невен“ је својеврсна историја књижевности за децу на српском језику, те је и импонзантан и списак добитника награде. Награду чине скупоцена повеља (аутор Душан Петричић) и новчани износ.

Награда „Невен је од републичког, регионалног и општег значаја за припаднике српског народа – где год да живи, јер промовише културу за децу и побољшава перцепцију друштва о вредности и важности културе за децу, стваралаштва на српском језику, употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма. Резултати награде „Невен“ – квалитетне књиге за децу и младе на српском језику, незаменљива су спона међу припадницима српског народа ма где они живели и убедљиво и ефикасно средство за очување културног и језичког идентитета српске деце и омладине широм света, као и њихових родитеља, васпитача, наставника…

Награда “Невен“ је својеврсна историја књижевности за децу. Импозантан је списак њених добитника.

Да набројимо само нека имена за белетристику:

Бранко Ћопић, Душан Радовић, Александар Вучо, Стеван Раичковић, Драган Лукић, Лаза Лазић, Милован Данојлић, Мирослав Антић, Александар Поповић, Мирјана Стефановић, Љубивоје Ршумовић, Добрица Ерић, Градимир Стојковић, Петар Пајић, Станоје Макрагић, Радомир Андрић, Драгомир Ђорђевић, Весна Алексић, Војислав Жанетић, Светлана Велмар Јанковић,Весна Ћоровић Бутрић, Владимир Стојшин,Владимир Андрић, Петар Жебељан, Весна Видојевић Гајовић, Дејан Алексић, Игор Коларов, Зоран Божовић, Мошо Одаловић, Слободан Станишић…

… или за област илустрације:

Душан Петричић, Даница Антић, Ида Ћирић, Љубица Сокић, Марко Крсмановић, Живојин Ковачевић, Босиљка Кићевац, Душан Гавела, Душан Петричић, Бранислав Мојсиловић, Михајло Писањук, Љиљана Манзаловић, Добросав Боб Живковић, Тошо Борковић, Никола Масниковић, Душан Павлић, Мања Стојић, Александра Палавестра, Тихомир Ћелановић, Милан Павловић, Коста Миловановић, Ивица Стефановић, Мирољуб Милутиновић Брада…

.. или за област популарне науке:

Владимир Ајдачић, Василије Радикић, Вера Бојовић, Слободан Павичевић, Дијана Плут, Љиљана Маринковић, Миливоје Југин, Драгослава Гуњић, Татјана Родић, Раша Попов, Софијана Оничин Јабланов, Јасминка Петровић и Ана Пешикан, Симонида Бенхајат, Томислав Сенћански, Урош Петровић…

Награду чине: изузетно скупоцена повеља (аутор Душан Петричић – добитник награде „Невен“) и новчани износ (нето износ једне награде износио је у 2012. години 50.000 динара)

Награда се додељује сваке године за издања из претходне године, у првој недељи октобра, у оквиру у Дечије недеље.

КРАТКА ИСТОРИЈА ОРГАНИЗАЦИЈЕ:

Пријатељи деце Србије (ПДС) је добровољна и непрофитна организација цивилног друштва.

Под овим именом је основано 1990. иако је најстарија организација те врсте у Србији, и једна од најстаријих у Европи, да би остваривало циљеве у области права детета, друштвене бриге о деци и подстицања активности на унапређењу рада с децом и за децу. Наследник је организације Друштво за потпомагање и васпитање сиротне и напуштене деце, основане 1880. године.

Мисија ПДС-а је да доприноси промоцији и остварењу права детета и стварању услова за безбедно и срећно детињство, за поштовање положаја детета у друштву, за слободан и хармоничан развој све деце у духу наше традиције и Конвенције УН о правима детета. Организује активности за децу и помаже активности деце (стваралачке, игровне, рекреативне, хуманитарне…).

ПДС је асоцијација општинских организација које постоје широм Србије и непосредно раде са децом где год она живе и бораве: у школама, предшколским установама, насељима, месним заједницама, у општини. Чине је на добровољној основи родитељи, наставници, стручњаци који се баве децом, и остали грађани. ПДС у својим редовима традиционално има подршку и ангажман еминентних научника, уметника, јавних личности…

ПДС је чланица Мреже организација за децу (МОДС), НАПОРА и ФЕНСА.

ДОСАДАШЊИ ПРОЈЕКТИ:

Имплементирано је десетине пројеката од којих су најпознатији:

ДЕЧИЈА НЕДЕЉА (Министарство рада, запошљавања и социјалне полтике),

КЊИЖЕВНА НАГРАДА “НЕВЕН” (Министарство културе)

ДЕЧЈЕ ИГРЕ БЕЗ ГРАНИЦА (Министарство просвете)

БУКВАР ДЕЧЈИХ ПРАВА (УНИЦЕФ, књига и семинар)

ИЗГРАДЊА ЛОКАЛНИХ КАПАЦИТЕТА ЗА ТОЛЕРАНЦИЈУ РАЗЛИЧИТОСТИ (Save the Children)

ПРАВА ДЕТЕТА У МЕДИЈИМА (УНИЦЕФ)

МЕДИЈИ У ЗАШТИТИ МЛАДИХ (УНИЦЕФ)

ЛОКАЛНЕ АКЦИЈЕ ЗА ОСТВАРИВАЊЕ ПРАВА ДЕТЕТА (УНИЦЕФ),

ДЕЧИЈИ ОБРАЗОВНИ ТУРИЗАМ (УНИЦЕФ)

ДОБРА ИГРАЧКА, признање за најкреативнију и за развој деце најадекватнију играчку која је произведена у текућој години

МАСЛАЧАК, годишње признање појединцу за допринос добробити деце

АКЦИЈЕ ДЕЦА-ДЕЦИ, хуманитарне акције дечје солидарности

Семинар УСПЕШНА КОМУНИКАЦИЈА ШКОЛЕ СА МЕДИЈИМА И ЈАВНОШЋУ (Завод за унапређивање образовања и васпитања)…

ПДС је и аутор КОДЕКСА ДЕЦА И МЕДИЈИ и КОДЕКСА О ЗАШТИТИ ДЕЦЕ ОД ПОЛИТИЧКИХ ЗЛОУПОТРЕБА.

Удружење организује и изводи летње кампове, трибине, округле столове, хуманитарне акције, медијске наступе…

ДИНАМИКА РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОЈЕКТА:

Организација Пријатељи деце Србије објављује конкурс у Политици, у мају месецу, са конкурсним роком од месец дана. На конкурс обично приспе између тридесет и педесет наслова. Образују се (на двогодишњи мандат) жирији за белетристику, популарну науку и илустрацију, који читају књиге. Чланови жирија си истакнути писци и илсутратори, као и професори факултета за дечју књижевност и професори који се баве науком. Након тога, заказују се састанци жирија, који на трећој седници доносе одлуку о томе ко су добитници награда НЕВЕН за претходну годину.

Организација у јуну месецу пресује цвет невена, који је саставни део повеље, која се уручује добитницима на додели награде. Обезбеђује се кожа за повељу, а професор Александар Додик са Ликовне академије, пише текст за повељу.

У октобру, у Дечјој недељи, у Свечаној сали Скупштине града организује се свечаност на којој присуствује око 100 званица уз пригодан програм који воде истакнути глумци или новинари, уручује се награда добитницима, уз посебно представљање покровитеља награде.

ВИДЉИВОСТ ПРОЈЕКТА:

Свечаност поводом доделе награде НЕВЕН објаве скоро све националне новинске агенције и медијске куће, а пропраћена је и кроз текстове и репортаже у штампаним медијима, кроз бројна гостовања представника Пријатеља деце Србије и чланова жирија у електронским медијима (радио и тв станице), интервјуе са лауреатима (штампани и електронски медији) и објављивање на web порталима,на сајтовима Министарства културе и Града Београда.

ЦИЉНЕ ГРУПЕ ПРОЈЕКТА:

Директна циљна група пројекта су ствараоци за децу: писци, уметници, научници…

Индиректна, али не мање важна циљна група су деца и млади као читаоци, као и њихови родитељи, васпитачи, наставници, педагози који деци и младима треба да помогну у избору квалитетне литературе, као и промовисању и очувању српског језика и ћириличног писма, културног и језичког идентитета.

ЦИЉ ПРОЈЕКТА:

Директни циљ:

Промовисање културе за децу, српског језика, побољшање перцепције друштва о вредности и важности домаће културе и стваралаштва за децу, употребе, учења, чувања и неговања српског језика и ћириличког писма, где квалитетна књига, као производ материјалне културне баштине представља чврсту и трајну везу међу децом и младима, припадницима српског народа, ма где живели.

Индиректни циљ:

Неговање културног и језичког идентитета припадника српског народа где год да живе.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: