Бошко Обрадовић: Одговор Војиславу Коштуници

Бошко Обрадовић: Одговор Војиславу Коштуници

23. септембар 2013. | Бошко Обрадовић / Двери

0215 Бошко Обрадовић: Одговор Војиславу Коштуници

Бошко Обрадовић (Фото: Двери)

Београд – У ауторском тексту Војислава Коштунице „Србија између еврофанатизма и политичке неутралности” отворен је низ драгоцених питања од великог политичког значаја за прошлост, садашњост и будућност српског народа. Сматрајући да нема разлога да о тим важним темама ћутимо, већ да је неопходно да изнесемо став једне нове политичке генерације у Србији, указаћемо на три политичка мита која се провлаче у овом чланку, а да су притом у великом несагласју са главном линијом евроскептицизма у њему изнетом.

1. Победа 5. октобра

Ако 5. октобар називамо победом – онда благосиљамо почетак еврофанатизма и дефинитивног разарања Србије. Под часним опозиционим именом Војислава Коштунице и изговором рушења ауторитарног режима Слободана Милошевића на власт у Србији су дошле економске и политичке убице које су опљачкале и уништиле српско друштво у распону од банкарства преко привреде до културе и медија. Њихова победа 5. октобра 2000. је почетак тешких пораза Србије и немогуће је 5. октобар читати у другачијем кључу. То како ће објективно бити оцењен режим Слободана Милошевића, да ли је народ тога дана својим протестима желео нешто друго, као и то шта је у свему томе намеравао Војислав Коштуница лично, у овом случају није релевантно – важно је какве су последице по Србију наступиле.

Нажалост, сличан догађај са катастрофалним последицама по државу поновио се са победом Томислава Николића, изнова уз подршку ДСС, у другом кругу председничких избора 2012. Под изговором рушења Милошевића на власт су дошли прозападни и неолиберални ДОС-исти, а под изговором рушења Тадића власт су уграбили још већи еврорадикали и фанатици на челу са Томиславом Николићем и Александром Вучићем. Ове две „победе” скупо су коштале Србију и никако се у политичкој терминологији генерације којој припадам не могу и неће називати победама, напротив.

Нећемо у ЕУ од 2008. и због отимања КиМ

Ми смо јавну расправу ЗА и ПРОТИВ уласка Србије у ЕУ отворили далеко пре проглашења тзв. независности Косова уз помоћ ЕУ 2008. године. ЕУ за нас никада није представљала примамљиву и привлачну снагу, нити смо у њу икада имали поверења. ЕУ је за нас неприхватљива и пре и после 2008. године, и због односа према КиМ, али и без обзира на однос ЕУ према КиМ. ЕУ је за нас недемократска и тоталитарна наддржавна творевина, оријентисана ка израбљивању ресурса и тржишта нових и мањих чланица, са којом имамо веома мало заједничког. После катастрофалног искуства југословенства и комунизма, евроунијатство представа трећи чин интеграционих самоубистава која нам се намећу у последњих 100 година.

Апсолутно смо уверени да нову српску политику за 21. век не можемо градити без јасног познавања пропасти Запада и отклањања свих демократских заблуда и илузија које нам се сервирају са те стране света. Истовремено, треба познавати све оно што је добро и квалитетно у свакој од појединачних држава Европе, са којима треба гајити билатералне односе и учити се одређеним вредностима које тамо итекако постоје, попут организације државе, радне дисциплине, владавине закона или подржавања здравих стилова живота. ЕУ не спада у те европске вредности и ми је одбацујемо као антиевропску тековину у целини.

2. Политичка неутралност

Идеја политичке неутралности у промењеним геополитичким околностима које коначно почињу да раде за српску националну ствар за нас је у најмању руку нејасна. Србија не може да опстане без савезника, а трагање за савезницима и политичка неутралност се искључују. Било да затражимо повољан међународни кредит, тржиште за извоз домаћих производа, савремено наоружање или дипломатску подршку за националне и државне интересе – ми се већ опредељујемо. На западној страни света јаких савезника за Србе и Србију нема. На другим странама света се могу наћи. Ако смо политички неутрални, онда не можемо постати озбиљни партнери онима који нама могу постати озбиљни савезници, покровитељи или заштитници.

Што се Покрета Двери тиче наша спољно-политичка платформа јасно налаже преусмеравање курса државног брода Србије од бриселског правца и погубног безалтернативног пута у ЕУ ка српским и евроазијским интеграцијама. Предмет нашег интересовања што пре треба да постане обједињавање српског духовног, културног, економског и политичког простора на Балкану (Српска Унија), као и недвосмислено окретање ка Русији и процесима придруживања царинским унијама на бившем совјетском простору, Евроазијској Унији и Организацији за договорну колективну безбедност (ОДКБ). Наша политичка генерација ту нема дилема: ми нисмо неутрални. Ми смо пре свега и изнад свега српски родољуби и гледамо на којој страни света можемо да пронађемо подршку за остварење српских националних и државних интереса оличених у српским интеграцијама. Друге интеграције за нас су прихватљиве само ако су у функцији српских интеграција. То Европска Унија свакако није, а стратешко партнерство са Руском федерацијом и евроазијске интеграције могу бити.

Критика ЕУ данас је опште место у читавој Европи. Овакви ауторски текстови, попут Клаусовог и Коштуничиног, и данас много значе јер долазе из пера великих европских политичких ауторитета, али би много више значили да су интелектуално, али и формално-политички и организационо дошли раније. Потребни су нам и данас, и да је у питању петиција којом се покреће истина о ЕУ у српском друштву ми бисмо је одмах потписали. Али, проблем је у нечему другом. Потпуно рашчишћавање са ЕУ није могуће ако се притом задржавају поменута три политичка мита из прошлости, садашњости и будућности српског народа. Наша је обавеза била да на то укажемо.

Ознаке:, , , , ,

 1. voanegres Одговори

  23. септембар 2013. код 14:22

  kostunica je sebe dokazao u svojim mandatima. samo malouman moze da poveruje da je on rodoljub ! nazalost takvih ima podosta. racunam, kad bude glasanje, opet ce cija da kontrolise medije, kao prethodne, kad su uvidevski Dveri kao najvecu opasnost, napravili grdnu akciju demonizacije Dveri. ako racunamo u buducnosti na glasace dds, onda isto ladno mozemo da racunamo i na ds-ovce, samo treba tadici da pocne da trabunja o nekakvom rodoljublju.

  Thumb up 39 Thumb down 11

  • Обилић Одговори

   23. септембар 2013. код 14:26

   Коштуница више никада неће доћи на власт, били, показали и доказали зато се треба клонити ДСС-а.
   ЗА ЖИВОТ СРБИЈЕ, ЗА ПОРОДИЦУ, УА СРПТСВО, ЗА ДВЕРИ!!!

   Thumb up 35 Thumb down 10

 2. Милош Одговори

  23. септембар 2013. код 14:23

  Ја као грађанин ове земље последњу наду имам у Двери да могу нешто да учине, остали су сви исти.

  Thumb up 38 Thumb down 6

  • Arron Одговори

   23. септембар 2013. код 17:34

   Potpuno se slazem sa Vama .
   Kostunica , sto bi se narodnim jezikom raklo „nit smrdi nit mirise“, neka vrsta pritajenog igraca oportunuzma ?
   Radikali nemaju intelektualni kadar . Izuzev Zorana Krasica i Vjerice Radete , niko da se javno pojavio. Dragan Todorivic se , na zalost , povukao. Radikale ovde spominjem samo u kontekstu formiranja potencijalne koalicije. Radikali bi trebalo da promene svoj logo i da osmisle mudriji logo , koji ne bi bio povod svakodnevnih kritika “ Koncept Velike Srbije predstavlja smisao postojanja Srpske radikalne stranke“. TAJNOST i mudrost u izvesnim politickim okolnostima je spasonosna.
   Dverima je neophodna masovnija podrska.

   Thumb up 3 Thumb down 0

 3. 1001–i potpredsednik vlade Одговори

  23. септембар 2013. код 14:27

  Ako ste mu rekli!

  Thumb up 18 Thumb down 6

 4. Rade Одговори

  23. септембар 2013. код 14:42

  Nisam pobornik ni jedne postojece stranke na politickoj sceni Srbije, ni jedna se nije pokazala doraslom situaciji. To ne vredi za retke pojedince. Dakle,neopterecen pripadnoscu autora stranci ,procitao sam njegov tekst . Procena 5-oktobarskih ucesnika,ukljucujuci i ulogu Vojislava Kostunice, sa aspekta rezultata koji su vise nego vidljivi, jedina je moguca, ispravna i korisna. Kostunica,na zalost nastavlja sa politikom pogresnih koraka, sto nesrecnih kompromisa, sto pustog teoretisanja, zbog cega snosi deo odgovornosti za postojecu situaciju.
  Pohvala za tekst.

  Thumb up 25 Thumb down 5

 5. damir Одговори

  23. септембар 2013. код 14:49

  Ni Dveri ni DSS nece doci na vlast ukoliko se pre svega ne ujedine i sacine zajednicki partiotski blok

  Thumb up 19 Thumb down 6

  • Стефан Бгд Одговори

   23. септембар 2013. код 15:04

   Какав твој црни патриотски блок, Коштуница је из штаба антихриста – Отац Тадеј.
   Буди свој, воли најближе своје, свој народ и земљу и моли се Богу, моли се за руског цара.

   Thumb up 9 Thumb down 12

 6. Сељак Одговори

  23. септембар 2013. код 15:02

  Има ли вас довољно да зауставите овај суноврат?

  Thumb up 16 Thumb down 3

 7. napred Одговори

  23. септембар 2013. код 15:22

  28mi septembar treci srpski ustanak !!! krenimo vec jedanput !!! – dosta prica !!

  Thumb up 16 Thumb down 3

  • Arron Одговори

   23. септембар 2013. код 17:56

   Cija je ideja bila da istog dana kada Dveri izlaze na protest , izlaze i homoseksualci ?

   Meni je poznato da SAD-EU Zidovi forsiraju , propagiraju i finansiraju homoseksualizam s ciljem razjedinjavanja drustva , u cemu su postali svetski eksperti . Praksiraju se vise od 2000 godina i jedinstveni su u svim prljavim radnjama iz kojih uvek oni izvlace finansijsku dobit !
   San Francisko je centar homoseksualaca , potom New York , Majami.., ali se na nacionalnoj televizije njima ne poklanja neka „paznja“, kao u Beogradu.. Srbija je u rasulu a RTS o pederima !!!

   Thumb up 0 Thumb down 1

 8. Душан М. Стојановић Одговори

  23. септембар 2013. код 15:30

  Доста нам је лажи и превара.

  Само православни хришћанин са чистом прошлошћу у последњих 200 година са доказима писменим из СПЦ и града или села итд… са најмање 100 живих православних сведока да буде у Србији и на Балкану првак и вођа као политичар, функционер.

  Све остало је лаж, превара и обмана НАПАЋЕНОГ ПРАВОСЛАВНОГ ХРИШЋАНСКОГ СРБСКОГ НАРОДА да га воде комуњаре и њихови безбожници и безаконици..

  Thumb up 11 Thumb down 6

 9. Здравкa Одговори

  23. септембар 2013. код 15:37

  Суштинско питање са којим се слажем је питање претходног коментатора. Друго је зашто Двери у овом тренутку посвемашњег суноврата проналазе за сходно и корисно да ударају по Коштуници? Разумљиво ми је да Двери имају визуру, будући релативно млади од 5 октобра, но питање отклона и према свим садашњим властодршцима који су и били у власти и пре петог октобра у погледу свеобухватног сагледавања комунистичке пошасти у Србији коју је Милошевић такође отелотворавао – допринело би уважавању реалности аутора текста. Такође, еврофанатизам није везан за ДОС већ је био присутан далеко пре, још и за време реформисте Анте Марковића дакле старе Југославије, очигледна је оријентације тадашње земље у том смеру. Читаве генерације осамдесетих и пре су васпитаване и бивале заслепљиване „светлостима и високим стандардима“ запада…Дакле индоктринација је вишедеценијски присутна када је токсични запад у питању и никако не отпочиње Коштуницом тј 2000те, то је ваљда и очигледно по овима данас на власти – опијеност отровом европе је тврдоукорењена у изгледа свакој партији сем ДССу у данашњој Србији. Најбоље оптужбе на рачун ЕУ из скупштинских клупа уједно и једине оптужбе долазе од 21 народног посланика из редова ДССа. Родољубиви корпус је мали, не треба га сујетом разбијати нити чинити услуге квислинзима! Врло врло погрешно време Двери за проблематизацију Коштуничиних ставова и крајње штетно!
  пс. иначе сам била гласач Двери претходних избора, сада већ нисам сигурна да имају довољну свест нити о тренутку када се шта ради ни о томе ко им је у ствари као и свима нама прави непријатељ (свакако не Коштуница ни на врху листе чак….)

  Thumb up 10 Thumb down 7

  • Здравкa Одговори

   23. септембар 2013. код 15:44

   Реч је о коментатору

   Сељак Одговори

   23. септембар 2013. код 15:02

   Има ли вас довољно да зауставите овај суноврат?

   Thumb up 1 Thumb down 5

 10. Ђура Чворовић Одговори

  23. септембар 2013. код 15:45

  Нешто чисто сумњам да ће Двери да промене нешто. Немају довољно способних кадрова а и оно што имају то Иринеј Буловић и остала екуменистичка булумента држе на узици. Тако да ни од њиховог православља нема ништа. Довољно је да им се на трибини појаве и проговоре Амфилохије и Атанасије као ономад на скупу против издаје Косова и Метохије, и оде све низбрдо, са пар речи ће све да разјуре…
  А да сам био уз Двери, био сам. Више не верујем ни у кога ни у шта друго, до у Бога и у своје руке!

  Thumb up 11 Thumb down 6

  • Јелена Одговори

   23. септембар 2013. код 16:35

   Истине ради, тај скуп нису Двери организовале, већ Срби са Косова.
   Али, потпуно се слажем да је вера у Двери опала. По мом мишљењу, због превелике сујете. Толико велике да их ни мишљење сопствених сабораца не занима. Одродили се. А сами, без својих људи? Тешко… Но, који су их (главни) створили, о томе нека мисле…

   Thumb up 8 Thumb down 0

   • Predrag Одговори

    23. септембар 2013. код 17:57

    Bravo Jelena, tacno tako. Sve vise izlazi na videlo ta sujeta Dverjana, (sto su uostalom i dokazali onim sukobom sa sopstvenim odborom u Novom Sadu). Vlast mora biti smenjiva, i to smo konacno docekali, a dace bog da i ovim zapadnim poltronima Dacicu, Nikolicu i Vucicu ubrzo vidimo ledja. Sto se tice Dveri cini mi se da su i moj glas izgubili svojim egoizmom… ali videcemo.

    Thumb up 1 Thumb down 0

 11. kobra Одговори

  23. септембар 2013. код 15:58

  Vrlo dobar i realan tekst, mora se priznati

  Thumb up 4 Thumb down 5

 12. Dragan Одговори

  23. септембар 2013. код 16:12

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Thumb up 0 Thumb down 16

  • Јелена Одговори

   23. септембар 2013. код 16:39

   ‘рвати и јанези су католици, ако се не варам? Зато напредују (ако је напредак да су по 10 и више пута задужени него после распада СФРЈ). Информишите се… И још нешто, а руски гас вам не смета? Ни руске паре? Ццццц
   П.С. Пирошке имамо и ми :)

   Thumb up 8 Thumb down 1

   • Markos Одговори

    23. септембар 2013. код 17:51

    To je samo delimicno tacno, ne pokazuje Rusija svuda nemoc, evo primer Sirije sad gde su zaustavili agresiju, pa Ukrajine Belorusije Iraka… Samo nije bas mnogo sigurno da bi se oni zalozili za nas na taj nacin.

    Sto se tice Slovenije tamo je sad kriza slicna Grckoj, u Rumuniji Bugarskoj nije bolje, a za Hrvatsku je jos rano da se govori.

    Inace je narod na izborima glasao za EU, osim 10% DSS-a , i to ne izgleda da ce se promeniti u skorije vreme, tako da i nama sledi ista sudbina.

    Thumb up 1 Thumb down 1

 13. rade Одговори

  23. септембар 2013. код 16:14

  Bosko gde su ostre reci?
  Zasto se postupa razlicito prema Kostunici a razlicito prema Dacicu?

  Thumb up 3 Thumb down 6

 14. острогорски Одговори

  23. септембар 2013. код 16:28

  Постоји ли иједна партија, странка, НВО или друштвена организација у Србији која не лоче са корита Сорош фондације?
  Ако не постоји, аутохтона Српска партија, онда смо стварно укапили.

  Узгред. Коштуница је отац свега зла у Србији од свог изласка на политичку позорницу апсурда. Ко рачуна на Коштуницу боље му је да купи неки кинески дигитрончић.

  Thumb up 6 Thumb down 6

 15. Dragan Stankovic Одговори

  23. септембар 2013. код 17:01

  Dvadeset i tri godine glasamo za promasene slucajeve i tonemo sve dublje ,zar je sada toliko postalo tesko da podrzimo jedinu mozda i poslednju opciju koja se beskompromisno bori za prave vrednosti . Ono sto nam Dveri nude treba podrzati ,mozda drugu priliku necemo imati .

  Thumb up 4 Thumb down 3

  • Јелена Одговори

   23. септембар 2013. код 17:12

   Тја, ако само од Двери зависимо, нећемо се добро провести… Живи били, па видели, што оно каже наш народ…

   Thumb up 7 Thumb down 1

 16. mike Одговори

  23. септембар 2013. код 17:21

  davno je marija teresa rekala „AKO HOCETE DA VLADATE SA SRBIMA ONDA IM UBITE KRALJA DA BI POCELA BORBA ZA PRESTOL“.
  AKO SE DOBRO ANILIZIRA NASA ISTORIJA ONDA SE TACNO VIDI DA JE ONA BILA U PRAVU. NAZALOST TO SE I DAN DANAS DESAVA. ZBOG SVADJE I PLJUVANJA NA JEDNE I DRUGE OLOS JE NA VLASTI KOJA UNISTAVA SRBIJU POLAKO A SIGURNO, A STO JE NAJBITNIJE SRBI NESTAJU. DOK SE NE ZAKOPAJU RATNE SEKIRE I NAUCI DA SE OPROSTI DOTLE NECE BITI U SRBIJI NAPRETKA .

  Thumb up 6 Thumb down 1

Оставите коментар

logo

© 2012 Васељенска ТВ – Сва права задржана.

Eine Antwort

 1. Нејасан програм. Преусмеравања српског брода: у ком правцу и ским? Нејасан је духовни, културни и економски програм, када свако има свој програм. Док освојите свој простор, време ће исцурети, што се и другима догађа.Битка се не добија речима, већ делима. Садашње време, када су све битке изгубљене, јер и појединац има свој план, докопати се власти, онда ће лако. Али се тако не догађа.
  Када се жели промена, онда се размишља о будућности. Са превазиђеним идејама и снагама (које вуку назад), нема победе.
  Рушити једну идеологију да би се наметнула друга, ствара оно што имамо. Код великих, побеђују они чије политичке вође окупљају способне, а мењају их само када се истроше, заклањајући се лажном демократијом. Они су реализовали 5.октобар, промене у Србији, а нису Србију питали, да ли им се то допада, долази време када се за свој статус можеш изборити само ако си у том осињаку.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: