ФОНД ДИЈАСПОРА ЗА МАТИЦУ Ж. Јовановић, извршни директор : ДИЈАСПОРА УЧЕСТВУЈЕ У РЕШАВАЊУ ХУМАНИТАРНИХ ПРОБЛЕМА –

УДРУЖЕЊЕ ФОНД ДИЈАСПОРА ЗА МАТИЦУ

07.09. 2013.

ДИЈАСПОРА УЧЕСТВУЈЕ У РЕШАВАЊУ ХУМАНИТАРНИХ ПРОБЛЕМА

У Канцеларији Владе Србије ѕа дијаспору и сарадњу са Србима у региону одржана је редовна скупштина Удружења Фонд дијаспора за матицу. У раду су учествовали чланови скупштине из више земаља Европе, Северне Америке и Аустралије. Скупштину су поздравили изасланик Председника Републике проф. Оливер Антић, Владика бачки господин Иринеј, директор владине канцеларије за верске заједнице Милета Радојевић, заменик директора за дијаспору Александар Влајковић, председник скупштине града Краљева Сведтозар Јовановић, председник Општине Варварин Зоран Миленковић и други. У раду Скупштине учествовао је и потпредседник Српске академије наука и уметности Проф. Љубиша Ракић.

Проф. Оливер Антић је рекао да Председник Републике Томислав Николић прати и снажно подржава хуманитарне активности Фонда дијаспоре и да одаје признање Фонду за досадашње велике резултате у решавању хуманитарних проблема.

Владика бачки Иринеј, један од оснивача и чланова Управног одбора Фонда је нагласио да Фонд представља пример добровољног хуманитарног рада какав у условима кризе заслужује далеко већу и ширу подршку. Владика Иринеј је указао да поверење расејања има огроман значај за развој Србије и да зато треба праведно решити све нерешене захтеве Фонда дијаспоре јер ће то отклонити све резерве и охрабрити веће учешће расејања у развој Србије . Он се заложио за враћање преосталих средстава Фонда дијаспоре и Фонда за стипендирење талената из математике и техничких наука „Сања Миленковић“.

Милета Радојевић је похвалио учешће Фонда у збрињавању породица избеглица и расељених лица, као и у обнови порушених и оштећених црквених објеката. Уверен је да ће Фонд убудуће наићи на још веће разумевање и подршку институција Владе.

Председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић се захвалио на помоћи Фонда у износу од 150.000 евра за отклањљање последица катастрофалног земљотреса 2010. Нагласио је да су средства Фонда дијаспоре искоришћена савесно и да су грађани, здравствене и образовне установе захвални на помоћи својих сународника из расејања.

На иницијативу представника Срба из Швајцарске прихваћено је учешће Фонда у финансирању обнове спомен парка жртвама немачког терора у Краљеву, октобра 1941. године.

Председник Општине Варварин проф. Зоран Миленковић захвалико је Фонду и посебно Србима који живе у Швајцарској и њиховим пријатељима који су својим средствима обновили мост на Великој морави порушен у нападу НАТО 30. маја 1999. Године током којег је погинуло 10 људи, међу којима и његова ћерка 16-годишња Сања Миленковић, ученица Математичке гимназије у Београду.

Извештаје о раду Фонда и иницијативама према државним органима поднели су Др Милоје Милићевић, председник Управног одбора Фонда, из Берлина, Љиљана Скарамела Пантић, председница Надзорног одбора, из Швајцарске и Живадин Јовановић , извршни директор.

У расправи је истакнут апел државним органима да Фонд ослободе пореза који месечно износи 240.000,00 динара, јер хуманитарна удружења такве врсте нигде у Европи и на свету не плаћају порез. Указано је да је Фонд од обнављања свог рада септембра 2008. када је Влада Србије вратила Фонду блокирана средства, на име пореза плаћено преко 100.000,00 евра што је износ довољан да обезбеди сеоске куће и окућнице за око 15 избеглички породица од којих многе још увек живе у тзв. центрима за колективни смештај. Специфичност Фонда огледа се и у томе што од свог оснивања 1999. до данас, никада није имао ни једно запослено, или плаћено лице, што сви његови чланови сами сносе све трошкове свог учешћа у раду, укључујући и трошкове међународног превоза за чланове управе из иностранства.

Утврђени су приоритети рада Фонда за наредних годину дана међу којима су трајно збрињавање породица избеглица и расељених лица, покретање рада на изградњи српског меморијала жртвама палим у ослободилачким ратовима, Србослов, Српски дом.

ФОНД ДИЈАСПОРА ЗА МАТИЦУ

Ж. Јовановић, извршни директор

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: