NE MENJAJU TAKTIKU: Albanci masovno kupuju stanove u Nišu

NE MENJAJU TAKTIKU: Albanci masovno kupuju stanove u Nišu

Društvo, 22:29, 04.09.2013.

Autor: Novosti

Dolaze sa Kosova u tajnosti i preko posrednika pazare nekretnine. Do sada su postali vlasnici 300 stambenih jedinica. U kupoprodajnim transakcijama im pomažu Srbi pritisnuti nemaštinom

Niš,
Niš

NIŠ- Kosovski Albanci, polako ali sigurno „okupiraju“ Niš. Posle velikog broja zahteva za prebivalište, koje su podnosili niškoj policiji tokom 2010, poslednjih godina su se nameračili na stanove u gradu.

Albanci sa Kosova su do sada indirektno postali vlasnici oko 300 stanova u Nišu, a u ovom „biznisu“ uveliko im pomažu Srbi, privremeno raseljeni sa KiM, koji sada žive u gradu na Nišavi.

– Pritisnuti nemaštinom, Srbi su primorani da „šuruju“ sa Albancima – priča Goran S., koji se 1999. godine „preselio“ iz Prištine u Niš.

– Kako bi se prikrili i izbegli eventualne probleme, Albanci Srbima daju novac da kupe određeni stan u Nišu. Odmah im isplaćuju nadoknadu za „saradnju“, po nekoliko hiljada evra.

A „šema“ po kojoj Albanci dolaze do stanova u Nišu je sledeća: kada Srbin albanskim novcem kupi stan, uknjiži ga na svoje ime. Posle overe kupoprodaje u Osnovnom sudu u Nišu, sklapaju ugovor da je Albanac Srbinu pozajmio novac, baš koliko je i plaćena nekretnina. Kao garanciju za vraćanje novca, Srbin daje upravo kupljenu nekretninu. A kada posle predviđenog roka „nema para“ da vrati pozajmicu, Albanac postaje vlasnik „njegovog“ stana.

O kupoprodaji stanova, iako Niš „bruji“, zvanično se ćuti. Srbi koji prodaju imovinu Albancima boje se osude okoline, dok albanski kupci strahuju da bi ih u tome mogle osujetiti vlasti Srbije i samo okruženje, pa zbog toga čekaju neki pogodniji trenutak, kada će sve to moći da ozvaniče.

– Albanci su dobre platiše, daju i više od tržišne cene nekretnina – kaže Nišlija, koji je nedavno objavio oglas u jednom prištinskom mediju za prodaju svog stana.

– Preporučivali su mi i da nađem neke posrednike, Srbe sa Kosova koji sada žive u Nišu, ali sam odlučio da izbegnem „provodadžije“ zbog dodatnih troškova.

I na internetu se mogu pronaći sajtovi na kojima su objavljeni stanovi za prodaju nekretnina u niškom kraju. A na jednom od takvih oglasa jedan Nišlija je naveo da se njegov grad nalazi na Kosovu!

Albanci, inače, koriste i svaku priliku da se raspitaju za nekretnine u Nišu. Tako je svojevremeno policija kod sudije za prekršaje privela jednog žitelja KiM, koga su zatekli na niškim ulicama bez lične karte. Albanac je „galantno“, bez bilo kakve primedbe, odmah platio kaznu od 5.000 dinara. Usput, pitao je i gde u Nišu može da se kupi dobar stan.

Istovremeno, na „meti“ Albanaca su i srpska imanja u Nišavskom okrugu, koja se najčešće prodaju u tajnosti, preko posrednika. Kupoprodajnih ugovora nema, već se vlasnicima nekretnina nude novčane pozajmice, uz hipoteku kao garanciju.
A pored saradnje sa Srbima sa KiM, koji žive u Nišu, Albanci su od niških advokata dobili dodatna objašnjenja kako do prebivališta i srpskih pasoša mogu da dođu – legalno. Naime, lepo im je objašnjeno da je po slovu zakona, „prebivalište mesto u kome se građanin nastanio s namerom da u njemu stalno živi“. I da su „punoletni građani dužni da prijave i odjave prebivalište i prijave promenu adrese stana“.

Prebivalište u Nišu traži 11.000 Albanaca

Od početka januara do kraja avgusta 2010. godine, dnevno je u proseku 45 Albanaca sa Kosmeta zatražilo prebivalište na teritoriji najveće niške gradske opštine Medijana! U ovom periodu blizu 11.000 Albanaca je izrazilo „želju“ da postanu Nišlije na osnovu Zakona o prebivalištu i boravku građana.

Izvor Kurir

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: