KOMENTAR NA REKONSTRUKCIJU VLADE

Svi i svako može imati viziju, vizije su jedno a stvarnost drugo. Vizija još nikad i nigde nije rešila niti jedan problem bez konkretnih mera a ovde nije navedena ni jedna do samo dobrih namera! Menjanjem figura na šahovskoj tabli ne postaje se i boljim šahistom!!! Pravila igre se nisu promenili, poteze će i dalje da vuku suflanti sa strane isti oni koji su i doveli ovu zemlju na ivicu propasti!!! Ako hoćeš da budeš dobar i uspešan domaćin onda moraš biti gospodar dizgina i ključeva svoje kuće a to Dačić i ova vlada nisu! Nas u Dijaspori one koji su kritični bili dosadašnjim vladama nije niko ni od ove vlade pitao za savet što je ubedljiv znak da ni ova vlada neće biti uspešna po narod odnosno da će nastaviti po starom!

Dušan Nonković

Тема дана

Дачић: Играмо на победу

Једанаест нових министара за модернију, праведнију, уређенију, поштовану, сигурну и богату Србију

Премијер Ивица Дачић са новим кабинетом подноси експозе посланицима Скупштине Србије Фото Танјуг

Циљеви реконструисане Владе Србије биће модернизација земље, борба за праведно решење косовског питања, заустављање економског суноврата и борба за свако ново радно место, рекао је јуче премијер Ивица Дачић у експозеу поводом избора нових чланова владе.

„Морамо да играмо на победу. Чека нас тежак период. Обећавам, као и пре 13 месеци, да ће грађани имати више правде, државу која им помаже и одлучну, одговорну, ефикасну и стручну владу, која ће делити судбину народа. Имаће владу која ће вратити веру у Србију”, нагласио је Дачић.

Србија, поручио је, не сме да дозволи да буде земља изневерених очекивања и пропуштених прилика, која и даље води битке изгубљених ратова. Нова визија Србије базира се на четири основне претпоставке, а то су: универзални минимум социјалне заштите, консолидовање јавних финансија, корпоративизација привреде и за све то смислена законска регулатива.

Подсетивши на прошлогодишњи експозе, он је навео да је тада обећао да ће његова влада радити на будућности земље и народа, на изградњи интегралне визије будућности Србије.

„Одлучили смо да без притиска опозиције уђемо у најширу и најтемељнију реконструкцију једне владе у парламентарној историји Србије”, рекао је Дачић.

То смо урадили, додао је, јер немамо право да будемо задовољни и зато што немамо право да заборавимо да је стално мењање једини пут до циља који ова држава и њен народ заслужују. „А тај циљ је модернија, праведнија, ефикаснија, уређенија, поштована, сигурна и богата Србија”, казао је Дачић.

Србија не сме да буде талац међустраначких сукоба и поделе власти.

„Зато се међу 11 нових чланова владе налази више од половине нестраначких личности. Знам да Србији данас треба све и да јој то треба одмах”, рекао је Дачић.

„Почели смо да преговарамо с Приштином, отварајући сасвим ново поглавље за припаднике нашег народа на Косову и Метохији. Поглавље које ће им омогућити да буду међународно признати и прихваћени као политички субјект, чији глас се поштује и уважава, али који ће их истовремено заштитити и омогућити им нормалан живот, без страха од било чије доминације и насилног одвајања од Србије”, истакао је Дачић.

Осим добијања датума за почетак преговора о чланству у ЕУ, важан је и начин на који је влада то остварила. Премијер је истакао да је ова влада урадила много више да се то деси него било која друга.

„Још важније, ова влада ниједног тренутка никога, ни у Србији ни у свету није лагала. Имали смо циљ, ништа нисмо крили. Учинили смо све што смо рекли да ћемо учинити. На крају, осим датума, добили смо још нешто, признати смо за поуздане партнере”, рекао је премијер.

Сада је, додао је, за сваког грађанина и за владу на реду тежи и важнији део, јер Европа је пред вратима, али још није у Србији.

Као највећи проблем означио је тешку економску ситуацију, а економски опоравак као национални приоритет. Дачић је у експозеу највише пажње посветио економским питањима. Истакавши неке позитивне помаке, попут повећања увоза, инфлације која је стављена под контролу, аранжмана „Јата” са „Итихадом”, навео је да су српске јавне финансије и привредни систем у веома тешком и алармантном стању.

„Зато је неопходно да у овој области дође до промена у начину на који се води економска политика, што је подразумевало и промене у структури владе приликом реконструкције”, казао је Дачић.

Он је објаснио да је дилема развој или штедња лажно питање, јер је Србији потребно и једно и друго.

„Једино решење је у смањивању нерационалне потрошње, смањивању бирократије и елиминисању непотребних трошкова државе, а са друге стране у повећању инвестиционе потрошње, како би се подстакао развој и повећало запошљавање, уз социјалну одговорност у погледу заштите најугроженијих слојева”, рекао је Дачић.

Премијер је најавио храбре, али одмерене потезе који ће извести српску економију и државне финансије на пут дугорочне стабилности: „Нужно је спровести реформу јавне управе и јавног сектора. Социјалну политику треба избацити из јавних предузећа, јер је једини циљ привредног друштва профит. Треба завршити процес приватизације 179 привредних друштава у реструктурирању.”.

Премијер је истакао да улога државе у овом периоду мора да буде како да најбезболније народ преживи економску кризу:

„Улогу државе схватам као потребу да се помогне и грађанима и привреди и свима којима је помоћ потребна.”

„Мора се зауставити економско урушавање земље. Од 2008. године до 2012. године бруто друштвени производ падао је по просечној стопи од 0,5 одсто годишње. Готово цела привреда је у предстечајном или стечајном стању, уз недостатак ликвидности, неподношљиво високе каматне стопе и више од 30 одсто ненаплативих кредита од привреде”, навео је Дачић.

Додао је и да ниво сиве економије достиже и 30 одсто, а да је буџетски дефицит и даље висок.

„Јавни дуг дошао је до границе одрживости и издржљивости, а девет милијарди евра за колико се Србија задужила од 2008. године углавном није коришћено за потребе развоја, него за крпљење рупа у јавним финансијама”, казао је премијер.

Б. Баковић

——————————

Енергично против организованог криминала

Премијер Дачић је најавио да ће Србија наставити енергичну борбу против криминала и корупције и потврдио чврсто опредељење владе да нема препорода земље без успеха у тој борби. Навео је да је од 1. августа прошле године до 31. јула ове године формирано 27 предмета за 236 лица, као извршилаца кривичних дела из надлежности Тужилаштва за организовани криминал. У истом периоду против 117 лица су након завршене истраге подигнуте и оптужнице, а остале истраге су у току, док је 113 оптужница потврђено.

„Подигнуте су још 63 оптужнице, што чини укупно 180 оптужених у 18 кривичних предмета. У овом периоду донете су првостепене пресуде против 254 лица, од чега је 204 осуђујућих”, истакао је Дачић.

————————————————————

Четири тачке нове визије Србије

1. универзални минимум социјалне заштите

2. консолидовање јавних финансија

3. корпоративизација привреде

4. смислена законска регулатива

————————————————————

Кад бих рекао детаље, било би: „Каква је ово земља?”

БЕОГРАД – Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас, одговарајући на примедбе опозиције, да Србија и српска влада сада имају неупоредиво бољу међународну правну позицију него пре годину дана и да страхује да би – када би изнео детаље појединих уговора које су правиле бивше владе – неко у иностранству могао да се запита – Каква је ово земља?

Према његовим речима, Србија је у последњих годину дана остварила добре односе са земљама Европске Уније и САД, као и са Руском федерацијом.

„Њихови (руски) највиши званичници су овде говорили да имају најбољу могућу комуникацију са овом владом. То је рекао Рогозин, а очекујемо и долазак Владимира Путина који ће у Србији на јесен отворити Јужни ток”, рекао је Вучић и додао да такву сарадњу Србија има и са Уједињеним Емиратима и другима арпским и неарапским земљама.

Вучић је истакао значајне резултате актуелне владе у борби против корупције и организованог криминала.

Упоређујући резултате у тој области, он је рекао да је у периоду ове владе подигнут највећи број, чак 180 оптужница, 117 у кривичним поступцима након 1. августа 2012. године, а затим и оптужнице за истраге, од којих је цак 113 за организовани криминал потврђено.

„Са којом ми аргументацијом онда уопште разговарамо и зашто смо приморани да одговарамо и како је могуће да неко таквом методом уноси немир у наше грађане служећи се неистинама и то без једног малог ‚извините’“, рекао је Вучић.

Истакавши да опозиција у парламенту не зна шта хоће, Вучић је као пример навео и продају Телекома.

Он је рекао да не сме да изнесе детаље тих уговора, јер га је, како је рекао, срамота какве смо уговоре правили.

„Не желим ни о коме из претходног периода ружно да говорим, јер знам да неко из иностранства гледа и помислиће – ‚каква је ово земља‘. Какве везе су се проналазиле за уговоре од преко милиона евра. Телеком нису могли да продају за преко милијарду и 100.000 евра, а данас, две године после тога, иако сте знали како је разорен Телеком, када размишљамо, а нећемо да га продамо ако не добијемо већу цену, а ви нас критикујете, а не знате зашто нас критикујете”, навео је Вучић.

Он је, обраћајући се опозицији, рекао и да су замерили влади када је рекла да ће довести странце. Тако је, додао је, било и када је речено да ћемо довести наше стручњаке из иностранства, који живе у САД, који су најбољи наш изданак.

„Када смо ми то предложили, тај предлог више не ваља. Је л‘ то значи да у овој земљи шта год да урадите неће бити добро док то ви не предложите”, рекао је Вучић, замерајући опозицији да само желе да буду на власти, јер им не одговара да неке друге гледају на тој позицији.

Чак четвртина грађана мисли да нема те владе која би могла нешто да уради за земљу

БЕОГРАД – Први потпредседник владе Александар Вучић поручио је данас да је циљ владе да створи здрав систем у Србији, без обзира ко био на власти, и да промени свест да су „апсолутно сви неспособни”.

Вучић је, одговарајући на примедбе опозиције у парламенту, навео резултате истраживања по коме 24 одсто људи у Србији мисли да не постоји ниједна влада која би могла нешто да уради за земљу.

„Четвртина Србије мисли да смо сви апсолутно непособни. Наш циљ је да ту свест променимо. Прво код себе. И да почнемо да мењамо понашање и да можемо да разговарамо о резултатима”, рекао је он.

Он је рекао да је и кандидатима за министре у Влади Србије предочио да их чека тежак посао, иако су спремни да ризикују и да покушају нешто да промене.

„Лично сам им рекао да су ствари много теже него што изгледају, да ће наићи на отпор већи него што очекују”, рекао је Вучић и додао да је важно да имамо петљу, храбрости, жеље да земљу померимо напред.

Охрабрује, према његовим речима, што већина грађана мисли да Србија иде у добром смеру.

„Србија зна куда иде, Србија иде добрим смером и Србију на том путу не могу да зауставе они који мисле да је важно да се дочепају фотеља а да за србију ниста не ураде. Уверен сам да ће овај тим направити несто за Србију”, закључио је он.

објављено: 30.08.2013.

inShare

  • facebook

  • twitter

  • stampanje

Последњи коментари

povremeni citalac | 30/08/2013 18:35

Iako sam clanak posle pocetka dalje citao „tehnikom sredine reda“, mogu samo dve stvari da konstatujem.
Prva.
Ako je sad ovoliko vremena trebalo da protekne (teglenje creva) da bi na kraju dobili neki „gemist od ministara“, upucuje na predpostavku da ce ubuduce vlada, to jest, vlade u Srbiji biti konstantno u nekim rekonstrukcijama.
Drugo.
Sve sto je napricao sta treba menjati u Srbiji, pa to isto pricam jos od „pamtiveka“.

Nisam bas ubedjen da Savet ministara u decembru pogutati sve ovo, bez stegnutih vilica, al zato mogu da se kladim da ce gospoja Angelina glat da odbije Srbiju, tim pre sta je rekla juce-prekjuce za Grcku. Macka u dzaku.

mala zabuna | 30/08/2013 19:47

Дачић: Србија игра на победу
A ja mislio da je to izjavio Sinisa mihajlovic…

ДОМАЋА РОБА за ДЕВИЗЕ | 30/08/2013 20:50

Да би Србија била успешна и ”економски победила” (бар конкуренте на Балкану), Влада мора финансијско-економским мерама да створи услове за развој и производњу робе за ДЕВИЗЕ у:

1). ПОЉОПРИВРЕДИ (наводњавање, донације, стакленици, гарантоване цене,…),
2). ПРЕРАЂИВАЧКОЈ ИНДУСТРИЈИ,
3). ДОМАЋИ ТУРИЗАМ (бање, планине, језера, манастири, етно-центри,…),
4). ПРОИЗВОДЊУ СТРУЈЕ,

а на првом месту да РЕАЛАН курс Евра прати РАСТ ЦЕНА НА МАЛО, тј ”референтну” стопу НБС, која износи 10% на годишњим нивоу, што одговара свим произвођачима робе за продају за девизе.

Данашњи прецењени курс динара, одговара партијским УВОЗНИЦИМА и транге-франге трговцима, што је погубно за домаћу производњу, пољопривреду, туризам,…

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: