Poslednja akcija pred početak rata: NATO grupiše avione

Poslednja akcija pred početak rata: NATO grupiše avione

Share Button

nato-avioniRatni avioni i vojni transporteri već su počeli da se grupišu u britanskoj vojnoj bazi u Kipru, što je poslednji znak da će vojna intervencija u Siriji uskoro početi.

RT javlja, prenoseći pisanje britanskog lista Gardijan, da su dva pilota komercijalnih letelica primetila iz svojih aviona, tokom vožnje iznad Kipra, transportne avione C-130, kao i male formacije najverovatnije borbenih aviona EU. Avione su, kako se dalje navodi, zabeležili i radari.

Britanska avio baza na Kipru „Akrotiri“ je inače udaljena manje od 160 kilometara od Sirije, što je čini mogućim centrom iz kog bi se koordinosali napadni na Siriju. I stanovnici koji žive blizu te baze potvrdili su Gardijanu da je u poslednjih 48 sati u bazi zabeležena znatno veća aktivnost od uobičajene.

U međuvremenu, najviši vojni zvaničnici zapadnih i bliskoistočnih zemalja sreli su se u jemenskom gradu Amanu kako bi razgovarali o mogućoj vojnoj intervenciji u Siriji. Navodi se i da je u petak američka mornarica poslala na Mediteran još četiri ratna broda- nosača raketa dugog dometa

I britanska vojska polako se primiče Siriji, budući da su četiri ratna broda, nosač helikoptera i još nekoliko brodova smestili blizu Albanije. Slično je učinila i Francuska, koja je treći ključni faktor u pokretanju vojne intervencije u Siriji, koja je svoje vojne avione stacionirala u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Podsetimo, diplomatska retorika u vezi sa Sirijom znatno se pooštrila nakon navoda sirijskih pobunjenika da je režim predsednika Bašara Al Asada prošle sedmice upotrebio hemijsko oružje od kog je stradalo, kako se tvrdi, preko hiljadu ljudi, među kojima je bilo i dosta dece.

Iako je Asadov režim odmah odbacio takve tvrdnje, zapad se nije tako lako dao obmanuti, pogotovo kada je iz snajpera pucano na tim stručnjaka UN, koji je nakon višednevnog zadržavanja u hotelu u Damasku krenuo da istraži navode o upotrebi hemijskog oružja.

Philippines US Rescued Fishermen

 

Zvanični Damask je za taj napad optužio pobunjenike, ali je među zapadnim silama sve više zahteva da se pokrene akcija u Siriji. Nekoliko svetskih zvaničnika juče je kazalo da su njihove zemlje spremne na akciju u Siriji i bez jednoglasne saglasnosti Saveta bezbednosti UN.

Poslednji je reagovao državni sekrtetar SAD Džon Keri koji je izjavio da je nesporno da je u Siriji upotrebljeno hemijsko oružje i optužio njenog predsednika Bašara el Asada da je uništavao dokaze.

Inače, američki predsednik je još ranije izjavio da će crvena linija za reakciju SAD u vezi sa Sirijom biti upravo upotreba hemijskog oružja.

(B92)

Share Button

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: