Отели Србима станове, па им нуде да откупе друге

Отели Србима станове, па им нуде да откупе друге

Хрватска притиснута условима ЕУ позвала избегле носиоце станарских права да конкуришу за стамбени простор, док је БиХ вратила избеглима станове

Загреб: цене откупа станова нису на нивоу оних из деведесетих година (Фото Н. Неговановић)

Рок за пријављивање бивших носилаца станарског права у Хрватској, који желе да остваре компензацију за станове које су под присилом напустили током рата у овој бившој југословенској републици, истиче 31. августа. Неки од отетих станова су запоседнути непосредно по протеривању њихових српских власника, други су додељивани заинтересованима на основу закона које је Хрватска усвојила, а који су игнорисали интерес некадашњих носилаца станарског права. У међувремену је нестао тај правни основ становања, типичан за бивше социјалистичке државе, а протерани корисници нису били у могућности да их откупе, чиме су оштећени у односу на оне који су ту могућност искористили.

За разлику од БиХ, где је Дејтонским споразумом зајамчена неприкосновеност својинских права, па су се носиоци станарских права вратили у своје напуштене станове, Хрватска се није придржавала преузетих обавеза из Бечког споразума о сукцесији, које се односе на ова права. Упркос дипломатским покушајима Србије и јавном изношењу овог проблема, Хрватску ништа није могло натерати да спроведе оно што је и потписала за шта је очигледно морала имати „леђа” у утицајним међународним круговима.

Како се ова држава приближавала ЕУ, морала је да обрати пажњу на станарска права избеглих Срба. Хрватска влада одредила је 31. август 2013, као последњи дан када ће ова држава прихватати пријаве некадашњих носилаца станарског права, који желе да прихвате својеврсну компензацију за станове из којих су протерани. Али ова понуда не важи за све некадашње носиоце станарског права, већ за оне који немају стан на своје име на простору бивше СФРЈ. Поменути рок 31. август практично важи за веће градове у Хрватској, изван такозваног подручја од посебне државне скрби (ППДС), то јест крајева Хрватске у којима се ратовало.

– За станове могу конкурисати и деца носилаца станарског права, на пример – ако је отац успео да купи стан у Србији, потомци ће без обзира на то моћи да захтевају стан у Хрватској – каже Јелена Марић, саветник у Комесаријату за избеглице и миграције Србије.

Станови који се нуде, а у 90 одсто случајева реч је о новоградњи, моћи ће се откупљивати по ценама три-четири пута нижим од тржишних. Величина станова који се нуде зависи од броја чланова породице, носиоцу станарског права припада 35 квадратних метара, плус десет квадратних метара по члану породице. Од бивших носилаца станарског права тражи се да се изјасне да желе да живе у Хрватској, али не постоје ограничења у отуђењу тих станова.

– Чак не морају да се откупе, већ се могу преузети на коришћење у својству, условно речено, „заштићених станара” – објашњава Јелена Марић.

На основу података пријављених правиће се ранг-листе. Првенство ће имати социјално угрожени – они који нису решили стамбено питање или им породица живи испод стандарда које је прописао УНХЦР-ом.

Службеници комесаријата контактирали су многе бивше носиоце станарског права из Хрватске. Има заинтересованих, али било је оних који намеравају да инсистирају на својим становима, па и оних који „не желе да чују за Хрватску”, чак и када је реч о овој понуди.

——————————————————–

Линта: свако да одлучи у свом интересу

„Не могу да препоручим бившим носиоцима станарског права у Хрватској ни да се пријаве за овој програм хрватске владе, али ни да га бојкотују. Свако треба пажљиво да проучи шта се нуди и да донесе одлуку за коју је уверен да је у његовом најбољем интересу”, каже Миодраг Линта, председник Коалиције удружења избеглица у Србији.

Он сматра да ова понуда није правична, јер се станови не нуде по повољним ценама по којима су некада откупљивани станови из којих су претходно протерани српски носиоци станарских права.

„Бивша хрватска премијерка Јадранка Косор је стан, у којем је претходно живела српска породица, откупила за 256 немачких марака по квадратном метру, а сада се Србима у већим градовима нуди да откупе станове по цени око 500 евра, зависно од локације”, објашњава Линта.

Понуда је дискриминациона, сматра он, јер је Србима који су до рата живели у великим градовима дат рок да се изјасне до 31. августа, а онима који су живели на ППДС-у, на пример у Книну, омогућено је да се о решавању стамбеног питања изјасне када то буду желели. Осим тога, испада да они који су упркос свим невољама дошли до неке стамбене јединице, на пример у Србији или БиХ, практично кажњени због тога, јер их то искључује из овог програма хрватске владе.

——————————————————–

До сада око 1.500 пријављених

У Комесаријату за избеглице и миграције Србије позивају некадашње носиоце станарских права у Хрватској (битно је да су то право имали 8. октобра 1991. године) да се пријаве за ове станове до 31. августа. На крају крајева, ако касније из било ког разлога процене да то не желе, могу одустати од склапања тих уговора, кажу у комесаријату. До сада се пријавило око 1.500 бивших носилаца станарског права у Хрватској, иако их је несумњиво далеко више – према проценама ОЕБС-а око 32.000, док српска страна сматра да их је било око 40.000. Мали одзив могао би се схватити и да је ово питање свих ових година било преувеличано, а већи број пријављених био би додатни притисак на Хрватску на решавању овог питања.

Милан Галовић
објављено: 28.07.2013.

Последњи коментари

stevan vis | 29/07/2013 08:09

Da bi se stvorilo ratnika,koji ce se boriti na jednoj od zaracenih strana nije dovoljna samo ideologija,pa bila ona zasnovana na nacionalnoj osnovi kao najjacoj,koju je prakticirao Hitler,vec mu se mora ponuditi nesto konkretno materijano u bilo kojem vidu,da bi obukao uniformu,uzeo pusku,da bi ubijao na brzinu stvorenog „neprijatelja“Jedna od tih naknada za takav „uzviseni“cin,bili su na meti i srpski stanovi.Metodi za otimanje stanova su bili razliciti,kao sto su izmisljanje snajperista-Srba upadanje u njihove stanove podmetanje snajpera i dotadasnji ukucani se nadju na ulicu,ili slucaj moga komsije koji je pred Robnom kucom uzviknuo parolu:“Ziveo Milosevic! i nosc ga je progutala a njegov stan useljen od strane jednog od bojovnika s porodicom.Bilo je slucajeva ubijannja celih porodica,a bi kuca dosla u vlasnistvo drugih.Vladalo je sveopce bezvlasce sve do dolaska Umprofora i povlacenje naoruzanih bojovnika s ulica u kasarne,kada je ova kataklizma ublazena.

mirko b. | 29/07/2013 08:43

Zašto im daju nove, neka im vrate njihove stanove. A vi koji se bavite ovom temom bolje bi bilo da joj posvetite malo više pažnje i malo bolje se informišete o tim prevarama. Kako hrvatska sprovodi taj sporazum o sukcesiji još drastičnija je slovenija samo naši vladari hoće da grade dobre odnose u regionu po grbači i onih izbeglih srba a i ovih koji žive u srbiji.

Slobodan Ratković | 29/07/2013 10:37

Ko to tvrdi da je FBIH vratila prognanim Srbima njihove stanove,kuće i imanja?Jedina istina je da je SR vratila stanove,kuće i imanja pripadnicima muslimanskog i hrvatskog naroda.I to je jedina istina,i druge nemá.A što se tiče Hrvatske i povratka srpske imovine prognanim Srbima,to se nikada neće dogoditi,jer Hrvatsko zakonodavstvo ne funkcioniše po principima jednakih prava svih gradjana,i nikada nije ne funkcionisalo na takav način.Pokušao sam u više navrata da uz pomoć BiH,ili Hrvatske „pravde“povratim vlastitu imovinu,i sve se završilo samo na tome.Ako pravdu potražim u Evropskom sudu pravde,proces će se otegnuti do kraja mog života.Naravno,odustao sam jer ne želim daljnje frustracije,a oni na to upravo i računaju.I tako će ostati sve do tada dok EU bude mazila njihove miljenike.S.R.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: