Покрет Двери ће покренути физичко уништавање ГМО засада у Србији

Следећа фаза у борби против ГМО: спаљивање ГМО засада у Србији!


Уколико држава и тужилаштво не одреагује у законском року, Покрет Двери ће покренути физичко уништавање ГМО засада у Србији.

Београд, 23.07.2013

Иако на папиру постоји добар и врло рестриктиван закон који забрањује узгој и промет генетски модификованих производа на територији Србије, он се у Србији не поштује и не примењује. Наиме, у Србији тренутно има више од 5000 хектара под ГМО засадима. Углавном је реч о ГМ соји.

Двери зато постављају питања – зашто надлежне инспекције министарства пољопривреде не раде свој посао и не реагују на ова драстична кршења закона? Колико још треба да чекамо да државни органи адекватно реагују по овом питању и заштитите здравље и прехрамбену безбедност грађана Србије? Шта их је до сада спречило да реагују  на ове криминалне активности?

Обавештавамо јавност да покрет Двери креће у наредну фазу у борби против ГМО пошасти( после фазе процеса прихватања иницијативе Двери против ГМО и усвајања декларације о забрани узгоја и промета ГМО у преко 60 општина и градова у Србији). Редослед корака у наредној фази борбе против ГМО је:

1.Подношење кривичних пријава против лица која су увезла и пустило у промет ГМО семе
2.Подношење кривичних пријава против лица која су омогућила увоз, промет и откуп (надлежни државни службеници).
3.Подношење кривичних пријава против против власника парцела на којима се врши узгој ГМО.

Двери упозоравају да ако у догледно време тужилаштво и држава не реагује и не санкционише постојање оваквих илегалних засада ГМО, (где је на делу очигледно противзаконито деловање, као и деловање против прехрамбене и здравствене безбедности грађана Србије), да ће на крају Двери покренути процес физичког уништавања ГМО засада без чекања да неко од надлежних реагује. Пре тога ћемо, наравно, испоштовати сву неопходну законску процедуру и послати тачне локације оваквих засада тако да нико неће имати изговор да није био обавештен и да није знао. Тек ако се тужилаштво и надлежне службе оглуше о конкретне доказе, Покрет Двери ће бити приморан на корак физичког уништавања илегалних ГМО засада.

Надамо се, ипак, да ће институције државе Србије (про)функционисати по овако важном питању и да ће свако радити свој посао у најбољем интересу Србије и њених грађана, а не у интересу страних корпорација и њихових лоби група.

Двери ће редовно обавештавати јавност о сваком наредном кораку у кампањи против ГМО.

Информативна служба Двери

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: