Преговори тек после примене споразума

Тема дана

Преговори тек после примене споразума

Србији не предстоје нови услови, али предстоји компликованија процедура

Срдачан сусрет: Жозе Мануел Барозо и Ангела Меркел

Од нашег специјалног извештача

Брисел – Видовданска вест из Брисела, према свему што се јуче могло чути у разговорима са европским дипломатама, биће „позитивна и историјска” за Србију, али датум почетка преговора о приступању Србије Европској унији неће бити „безуслован и без неких нових заседања” Европског савета.

Након јучерашње одлуке немачког Бундестага, дипломатски извори у Бриселу наводе да је јасно да ће шефови држава и влада ЕУ на самиту највероватније донети одлуку да Европска комисија почне све припремне радње за почетак преговора, али ће коначна одлука о тачном датуму одржавања међувладине конференције Србије и ЕУ (која формално представља почетак преговора) бити донета на децембарском самиту ЕУ. Једноставно речено, Србији не предстоје нови услови, али предстоји компликованија процедура.

„Након одлуке Бундестага, очекујемо да лидери ЕУ у закључцима самита наведу да би прва међувладина конференциjа могла да се одржи у jануару 2014. године, али само ако Европски савет потврди потпуно и траjно спровођење плана о примени Бриселског споразума између Београда и Приштине”, каже „Политикин” извор у Европском савету и додаје то „суштински нису нови услови али јесте одлагање доношења коначне одлуке”.

Осим тога, према очекивањима, Европски савет ће данас овластити Европску комисију да почне припреме за преговоре, а то подразумева да почне да припрема преговарачки оквир ЕУ за преговоре са Србијом, као и да крене са вишемесечним скринингом, односно дубинским снимањем свих реформи и усклађености српског законодавства са европским заједничким правним тековинама. Овај процес траје неколико месеци, али европски комесар за проширење Штефан Филе тврди да је Комисија спремна да га заврши већ у октобру.

Према речима нашег извора, Европски савет ће највероватније донети одлуку да ово тело жели да потврди преговарачки оквир, који уобичајено усваја само Савет министара ЕУ, чиме ће први пут оваква одлука бити донесена на највишем нивоу.

Међутим, за сада су све очи упрте у то када ће доћи до свих неопходних договора Београда и Приштине, као и њихове примене. На јучерашњој седници Спољнополитичког одбора Европског парламента висока представница Кетрин Ештон је рекла да је постигнут договор и око позивног броја за Косово, али да чека коначну потврду. Позивни број за Косово је, иначе, део споразума о телекомуникацијама, који још није званично постигнут а који је услов за датум Србији, наведен још у закључцима Европског савета у децембру 2011. године.

Министaр тeлeкoмуникaциja Рaсим Љajић, који се јуче у Бриселу састао са дирeктoрoм зa зaпaдни Бaлкaн у Дирeкторату зa прoширeњe ЕУ Пjeрoм Мирeлoм, рекао је да je дoгoвoр o тeлeкoмуникaциjaмa врлo близу и дa je тeкст спoрaзумa „мање-више усaглaшeн, a дa сe сaдa oчeкуje дa прeдстaвници EУ у рaзгoвoру сa приштинским влaстимa кoнaчнo усaглaсe тaj споразум”.

„Ми се слажемо да заједно радимо да Косово добије позивни број и да у року од три месеца дођемо до тог модалитета, да то решење мора бити обострано прихватљиво, а да до 2015. буде примењено. Што се тиче ’Телекома’ у договору стоји као и раније да се дају дозволе за постојеће базне станице на Косову како би ’Телеком’ могао несметано да функционише до расписивања тендера на којем ће ’Телеком’ учествовати”, рекао је Љајић и додао да се нада да су дошли до једног компромисног решења. „Трудили смо се да дођемо до избалансираног текста, да наставимо разговоре кроз имплементационе групе како би овај споразум био у потпуности преточен у реалност”.

Н. Радичевић

објављено: 28.06.2013.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..

%d Bloggern gefällt das: