Ruski mediji: Hrvatski idol – ratni zločinac – Haški tribunal je zvanično proglasio Franju Tudjmana za ratnog zločinca

Regija

Ruski mediji: Hrvatski idol – ratni zločinac

Haški tribunal je zvanično proglasio bivšeg predsjednika Hrvatske Franju Tuđamana za – ratnog zločinca, koji je stajao na čelu „udruženog zločinačkog poduhvata“ i koji ga je osmislio, komentariše “Glas Rusije“.
Danas u 09:59 h
Ruski mediji: Hrvatski idol - ratni zločinac
FOTO: Franjo Tuđman

Ono po čemu se posebno izdvaja ova presuda Haškog suda jeste činjenica da se u njoj konstatuje da je prvi predjsednik samostalne Republike Hrvatske Franjo Tuđman – bio ratni zločinac. 

Sasvim direktno, u haškoj presudi se navodi da je Tuđman stajao na čelu „udruženog zločinačkog poduhvata“, odnosno da ga je on osmislio.

U presudi, povodom slučaja lidera Herceg-Bosne, obrazloženo je da je cilj tog poduhvata bilo etničko čišćenje i stvaranje „velike Hrvatske“.

Nakon ove presude postavlja se pitanje – ako su nižerangirani izvršioci ovako teških nedjela osuđeni na višedecenijske kazne zatvora, kolika bi tek kazna, prema mišljenju Haškog tribunala, očekivala samog Franju Tuđmana?

Opravdano se postavlja pitanje kakve će to imati posljedice po status Tuđmanovog lika i djela u savremenoj Republici Hrvatskoj, s obzirom na to da poslije ove presude ispada da u Hrvatskoj na stotine glavnih ulica i trgova nose nazive po dokazanom ratnom zločincu, koji je osmislio etničko čišćenje i koordinisao razne druge zločine?!

Takođe, postavlja se pitanje da li će EU bar malo da zasmeta činjenica da će za mjesec dana nova članica Unije postati zemlja u kojoj postoje brojni spomenici čovjeku koga je Haški tribunal označio kao idejnog tvorca ratnih zločina i etničkog čišćenja?

Samo u posljednje vrijeme u Hrvatskoj su svečano podignuta dva spomenika Tuđmanu – jedan u Splitu, a drugi u Osijeku.

Međutim, smatra „Glas Rusije“, u Briselu će vjerovatno pričekati drugostepenu odluku suda za nekoliko godina, a tada će možda svi pomenuti osuđenici biti oslobođeni.

Haški tribunal je poznat upravo po takvim nelogičnim presudama. Dovoljno je sjetiti se kako je nedavno Haški sud prvo osudio hrvatske generale, a zatim ih u drugostepenom postupku u potpunosti oslobodio svake krivnje.

Ipak, sve dok ne bude donesena i drugostepena, pravosnažna odluka ostaje na snazi presuda Haškog tribunala, kojom je prvi predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, zajedno sa drugim visokim saučesnicima – zvanično proglašen za ratnog zločinca, navodi „Glas Rusije“.

Izvor: Cafe.ba / Srna

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android i iPhone aplikcije na vašim telefonim

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: