Pomozite Sari da ostvari svoj san!

Pomozite Sari da ostvari svoj san!

29. maj 2013.
Autor/ka: e-Balkan
2-photos2Fsaratosic_140412Ljubiteljima baleta njeno ime je možda i poznato. Iako joj tek 22 godine, Sara Tošić je već zaradila značajna priznanja i nagrade.

Dok njeni vršnjaci razmišljaju o izlascima i ljetovanjima Sara ima drugačije planove. Lista njenih obaveza je poduža, osim što privodi kraju studije na Filozofskom fakultetu, pored toga predaje balet i savremenu igru, a honorarni je član baletskog ansambla SNP-a i Udruženja baletskih umetnika Vojvodine.

Sa 10 godina je pronašla svoju najveću ljubav i na vrhovima prstiju zakoračila u svijet igre. Nakon završene Osnovne baletske škole u Novom Sadu, na smjeru za klasičan balet, tokom srednjoškolskog perioda usmjerila se na savremenu igru, i dalje školujući svoje tijelo u klasičnom baletu, ostajući naklonjenja modernom načinu izražavanja. Nakon 12 godina Sara danas predaje moderne igre, a kako kaže, ples čovjeku daje slobodu i duhovnu širinu i potpuno je ispunjava.

photos2Fobradjeno2Fsarat

Aplicirala je, kao jedina učesnica iz Srbije, za obrazovni projekat Biblioteca Do Corpo koji čini šestonedjeljni rad na predstavi u Beču i dvonedjeljna turneja u Brazilu. Međutim, ovaj projekat nije finansiran od strane organizatora –ImpulsTanz festivala.

Iako su je prihvatili, Saru od njenog sna dijeli 5500 EUR potrebnih da izdvoji za jednomjesečno usavršavanje. Ova turneja je naročiti izazov za balerine a znanja koja bi tamo prigrabila ne mogu se steći nigdje drugo.
saratosic_140412_030
– Učesnici programa fokusirani su jedni na druge i zajedno se učestvuje u stvaranju novog scenskog dela eminentnog i renomiranog koreografa brazilskog porekla, Ismael Iva.

No, pored toga ovo usavršavanje bi joj otvorilo mnoga vrata u daljoj karijeri.

– Učešće na projektu Biblioteca Do Corpo bi mi omogućilo ucesce na drugim projektima sličnog tipa.Učvrstila bih medjunarodne kontakte što može predstavljati mogućnost da strane umetnike povezem sa domaćom plesnom scenom te na taj nacin oplemenim plesna dešavanja u Srbiji.

2-photos2Fobradjeno2Fsarat

Iako bi stekla nove vještine koje bi prenijela mladim naraštajima balet nadležne naročito ne interesuje. Glavni problem je ipak raspodjela novca.

-Država i nadležni organi ulazu u naučna istraživanja i projekte sličnog tipa, za umetnost slabo ko ima sluha, a i para. Država ulaze u umetnostu skladu sa svojim mogćnostima, a nažalost, za permanentni razvoj pojedinačnih umetnika, a sami m tim i celokupne profesije, često to nije dovoljno, kaže Sara.

Ova mlada balerina je već otkrila da se u njoj krije buduća Ana Pavlova. Jedino što može da je saplete na putu do uspjeha je nesluh nadležnih. Ako joj pomognemo u njenom naumu možda Sara  zaigra i na daskama Baletske akademije- Vagaonova. Pomozite Sari da ostvari svoj san i dajte svoj doprinos kulturi. Pokažite da vjerujete u mlade talentovane ljude.

Pomoć možete uplatiti na žiro račun Udruženja baletskih umetnika Vojvodine:

 

105-0000000031241-08 AIK BANKA

Bookmark and Share

Komentari  

0 #3 srbija 30-05-2013 21:42

Te pare treba prvo uloziti u obrazovanje ljudi ove drzave koji nemaju pojma sta je balet. Takodje, nemaju ni novca za predstave. Sve i da dodju ti kao stanci, KO ce platiti karte za pozoriste? Vec su dolazili stranci, ali sta vredi kad em su balerine nemotivisane za rad, em narod nema para da platii karte, ili ni ne zna sta je balet.

Citiraj

-1 #2 Sale 29-05-2013 18:55

Pomozite a ne pomognite. ;-)

Citiraj

-1 #1 Dragana 29-05-2013 14:37

Saro samo napred, podršku ti šalju pedagozi!! :) Škoraa :-)

Citiraj

Dodaj komentar

Ime (obavezno)

E-mail

Web sajt

:D:lol::-);-)8):-|:-*:oops::sad::cry::o:-?:-x:eek::zzz:P:roll::sigh:
1000 karaktera preostalo

Obavesti me kada se doda novi komentar

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: