Одборници са севера КиМ одбили примену бриселске издаје

Одборници са севера КиМ одбили примену бриселске издаје

Срби на окуп 08/05/2013 at 2:59 pm /

Бриселски споразум је неприхватљив за српски народ Косова и Метохије и не треба га примењивати док се о том документу не изјасни Уставни суд, поручено је данас из Звечана са заједничке седнице одборника четири општине севера Косова.

sednica-4-opstine

У закључцима са седнице наведено је да је споразум неприхватљив јер је, како тврде, његовим одредбама предвиђено да се са Косова и Метохије повлачи држава Србија, укидају њене институције и уводи уставно правни поредак непризнате државе Косово.

Одборници сматрају да је реч о “политичком и изнуђеном споразуму који није утемељен у уставно-правном поретку Србије, да је као такав необавезујући и штетан за Србију због чега га не треба примењивати”, нарочито не пре него што Уставни суд не да оцену уставности тог документа.

Одборници су навели такође да општине са севера Косова и њени представници нису у сукобу са својом државом нити воде кампању против актуелне власти, појединаца или странака због разлика у оценама споразума.

Подржана је иницијатива да 10. маја у Београду организују, како су навели сабор под слоганом “Остајемо у Србији”.

Видео материјал са седнице је у припреми

Уредништво „СРБИ НА ОКУП“

***

Срби са севера КиМ: Споразум из Брисела противуставан

У Звечану се данас одржава заједничка седница одборника четири општине са севера Косова, на којој би требало да буде заузет став према примени бриселског споразума након разговора представника Срба са КиМ са премијером и вицепремијером Ивицом Дачићем и Александром Вучићем.

08.05.2013. РТВ, БЕТА, за ФБР приредила Биљана Диковић

На седници, која је почела нешто после 12 часова, начелник косовско-митровичког Округа Раденко Недељковић информисао је 92 одборника са севера Косова о јучерашњим разговорима пет начелника косовско-метохијских округа са Дачићем и Вучићем.

Танјуг
Танјуг
Посланички клуб Демократске странке Србије, два посланика Српске напредне странке, као и двоје самосталних посланика покренули су данас поступак за испитивање уставности и законитости споразума о нормализацији односа са Приштином.

Недељковић је рекао да је у Београду изнео став да је бриселски споразум неприхватљив за Србе на Косову и Метохији, јер како тврди, подразумева гашење институција Републике Србије у покрајини.

Напоменуо је да државни врх у Београду не мисли тако и да они тврде да споразум гарантује просперитет грађана у будућности.

Недељковић је поновио мишљење да је за Србе на Косову споразум штетан и да сматра да не гарантује ни минимум предуслова за опстанак српског народа у покрајини и да није утемељен у Уставу Србије, због чега о свим споразумима треба да се изјасни Уставни суд Србије.

Задржати достојанство када дође Вучић

Он је позвао одборнике четири општине са севера Косова да у недељу приликом посете Вучића Косову задрже достојанство и рекао да је то прилика да одборници затраже објашњење за спорна питања.

“Сматрам да том приликом треба да будемо цивилизовани и одржимо достојанство скупштина општина и не смемо да урушимо углед наших општина”, додао је он.

Недељковић је рекао да косовски Срби немају резервну државу и владу, али да држава Србија треба да зна да нема резервне Србе на Косову и Метохији.

“Ми смо за компромисна решења, али не можемо прихватити да договор буде на штету народа и у правцу гашења институција Србије на Косову и Метохији, које су гарант опстанка Срба овде”, сматра он.

На заједничкој седници присутни су и гости – представници српских општина из других делова Косова и Метохије и представници Владине Канцеларије за Косово и Метохију.

Најављено је да ће у петак у Београду са почетком у 12:44 бити одржан митинг Срба са Косова и Метохије који су против бриселског споразума.

***

Подршка бриселском споразуму стиже из Пећи

С друге стране, начелница Пећког округа Винка Радосављевић изјавила је за КиМ радио да је безбедност највећи проблем Срба у том округу, а да ће бриселским споразумом они моћи институционално да се заштите.

Радосављевић је рекла да Срби из Пећког округа подржавају споразум и да немају алтернативу.

“У споразуму је добро то што ће Срби моћи институционално да се осигурају и да се заштите, с обзиром да је у Пећком региону највећи проблем безбедност. Пробаћемо да споразумом решимо и проблем узурпиране имовине”, изјавила је она.

Према њеним речима, проблем је то што споразумом нису обухваћене све општине са српском већином јужно од Ибра, али ће начелници округа радити на томе да се и оне уврсте у Заједницу српских општина.

“Битно је да ће Србија и даље финансирати своје институције, школство, здравство, то су обећања владе.

Дакле, Срби могу да буду мирни што се тиче Србије”, навела је Радосављевић.

Она је додала да су изјаве о томе да Србија окреће леђа Србима са Косова пука пропаганда и да су од Дачића и Вучића начелници округа добили уверења да ће “Србија бити уз свој народ”.

***

08. мај 2013. | 14:06 | Извор: Танјуг

Посланички клуб Демократске странке Србије и још четири посланика поднели предлог за испитивање уставности споразума

Посланички клуб Демократске странке Србије и још четири посланика покренули су данас поступак за испитивање уставности и законитости споразума о нормализацији односа са Приштином, изјавио је шеф посланичког клуба те странке Слободан Самарџић.

“ДСС континуирано ради на одбрани Устава, а конкретно Косова и Метохије као саставног дела Србије. Овај поступак је покушај да се Уставни суд Србије, као најмеродавнији орган за заштиту уставности и законитости, позабави још једним текстом – споразумом о нормализацији односа с Приштином”, рекао је Самарџић новинарима испред Уставног суда Србије.

Танјуг (Филип Краинчанић)
Танјуг (Филип Краинчанић)

Он је оценио да тај споразум директно крши Устав и законе Србије, а афирмише “Устав и законе лажне државе Косово”. Међу посланицима који су данас поднели предлог била су и два посланика Српске напредне странке – Марјан Ристичевић и Миодраг Николић, као и двоје самосталних посланика Никола Тулимировић и Борислав Пелевић

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: