Dačić: Sporazum mora da bude sproveden

30. 04. 2013. 17:42h | Srna| foto: Fonet

veličina teksta:+

Dačić: Sporazum mora da bude sproveden

Komentara 18

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da sporazum sa Prištinom mora biti sproveden, te da više nije pitanje za vlasti Srbije da li će ga podržati Srbi sa severa Kosova ili ne.

Parafiranje sporazuma u Briselu: Ketrin Ešton i Ivica Dačić

Nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa severa Kosova i Metohije, koji su odbacili i briselski sporazum i mogućnost referenduma o sporazumu pod uslovom da prihvate rezultate i ako budu nepovoljni za njih, Dačić je rekao da će Vlada Srbije ostati dosledna evropskom putu.

„Vlada Srbije ne namerava da menja kurs. Očigledno je da referendum za Srbe sa severa nije opcija, jer oni ne žele da prihvate rezultate i učestuju u implementaciji sporazuma“, rekao je Dačić.

On je naglasio da će u narednih nekoliko dana sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem osmisliti korake kako da se uđe u provođenje sporazuma iz Brisela, a da će istovremeno pokušati da sa Srbima sa severa Kosova nađu najbolje rešenje.

„Imamo novi sastanak za sedam dana. Nacionalno jedinstvo nam je jako važno u ovom trenutku, ali ako ono izostane Vlada Srbije ima mehanizme da krene u provođenje sporazuma“, poručio je Dačić.

Odgovarajući na pitanje novinara da li mehanizmi Vlade podrazumevaju eventualne sankcije za budžetske korisnike u opštinama na severu Kosova, Dačić je rekao da Vlada tome neće pribeći.

Na pitanje zašto delegacija Srba sa juga Kosova nije prisustvovala sastanku, Dačić je rekao da njihovo prisustvo nije ni bilo najavljeno.

On je njihov dolazak u Beograd ocenio kao deo političke kampanje koja se vodi protiv Vlade Srbije i njenih odluka i poručio da „Vlada nije glupa da naseda na političke provokacije“.

Srbija Ivica Dačić Sporazum Beograda i Prištine Dijalog Beograda i Prištine KiM Kosmet Kosovo i Metohija Referendum Brisel Vlada Srbije

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: