РОМИ УМЕСТО ЦИГАНИ; “НЕМАЧКО ЕВРОПСКА ПОСЛА”!

РОМИ УМЕСТО ЦИГАНИ; “НЕМАЧКО ЕВРОПСКА ПОСЛА”!

Нека се нико невара, цигани су поносан народ ма ко и како мислио о њима. Сама чињеница да су опстали кроз столећа живећи у туђим културама, да су сачували себи собствен карактер поготово у музици где се каже да се циган рађа са виолином је доказ континуитета који је под тим именом, циганин, стварао своју себи карактеристичну културу и народ. И поред прогањања кроз столећа успео је под тим именом да обстане до данашњег дана.

Сад би то европа на челу са Немачком једним потезом пера да избрише. Та чињеница је довољан разлог да се приупитамо зашто? Коме смета тај назив којим су цигани сами себе називали? Није потребна нека далекосежна проницљивост да би се нашао разлог томе.

На тему, цигани или роми хтео бих указати на један веома битан аспект о којем се данас уопште и не говори.

Наиме, крштењем цигана у роме нестају и цигани који су изгубили своје животе у гасним коморама концетрационих логора нацистичке Немачке јер тамо нису никакви роми уништавани већ цигани… Немачка би се, променом имена цигана у роме, отарасила непријатног дела своје историје па тако неби имала никакве потребе спомињати цигане као жртве Немачког фашизма. Као да јој је испод достојанства спомињати цигане као жртве немачког геноцида. Роми звучи некако достојанственије али и празније без своје историје и иsторијата.

На тај начин били би цигани покрадени своје историје, своје прошлости као и своје културе коју су изграђивали кроз своју музику и своје песме столећима – Онда би се барон циганин звао барон ром, смешно зар не а још више тужно и неправедно а и неприхватљиво са становишта цигана! Тужан и неприхватљиви јер би тиме био довршен геноцид над циганима започет још у гасним коморама нацистичке Немачке. Прекрштањем цигана у Роме били би они побијени цигани Аушвица, по други пут убити и истреблјени за сва времена.

То питање, циганин или ром цепа и цигански народ у више табора. Једни би да одрже своје вековно име, свој идентитет па ма какво мишљење ко о њима имао, назив иза којег стоји историја поколења кроз столећа, свој препознатљиви карактер док неки од њих не могу одолети дражи да нису цигани већ нешто узвишеније, нешто племенитије јер некако “роми” звучи некако посебно нешто што нема везе са њиховом крвавом и тешком прослошћу!

Тако је ЕУ успела чак и ту да посеје семе раздора!

У гасним коморама нацистичке Немачке нису Роми већ Цигани уништавани циклоном “Б”

Кад знамо ским имамо посла у тој Европи онда морамо бити дупло опрезнији и по питању референдума. По питању референдума могу само рећи да би свако прихватање референдума била рехабилтација акту кршења устава па и више од тога наиме то би било легализовање кршења устава. За кршење устава се мора одговарати а не пристајањем на референдум оправдавати! Ти људи што су на овако очигледан начин прекршили устав, извршили велеиздају морају се хитно ставити иза решетака, под катанац како више никоме неби пало на памет да крши устав па ни онда кад се Европа чини слепом да невиди то кршење устава државе Србије. Да није у њену корист ударала би у бубњеве у све четири стране света. Народ мора више да схвати да је Србија веома богата землја и да она треба Европи ради свог богатства и житнице војводине а да јој на том путу смета држава србија па ће и све учинити да је не буде. Некад је Италија нудила Титу да унајми Војводину на сто година и да ће њом прехранити 60 милона Италијана и двадесет милиона Југославена. Сад ових 8 милиона срба са том Војводином и Шумадијом није у стању да прехрани само 8.милона својух држављана. Па зашто то не може ако не због крађе кроз издајничке режиме које подиже Европа у седло!

Народ мора у том случају брже и регидније мењати власт уколико не жели да вечито поред богате трпезе да живи у глади и беди.

ДН

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: