Срби са севера КиМ: Споразуме противне Уставу Србије нећемо спроводити, тражимо референдум

Хроника

Срби са севера КиМ: Споразуме противне Уставу Србије нећемо спроводити, тражимо референдум

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 19. април 2013.
ЗВЕЧАН – Одборници четири општине са севера Косова данас су затражили расписивање референдума у Србији на којем би се грађани изјаснили између очувања Косова у саставу Србије или прихватања услова за добијање датума за почетак преговора са ЕУ.

Одборници су на заједничкој седници једногласно усвојили закључке у којима се наводи да су донели одлуку о прикупљању потписа ради расписивања референдума у Србији на којем би се грађани изјаснили да ли су за очување Косова и Метохије у саставу Србије или, како су навели, за прихватање наметнутих услова ради добијања датума о почетку преговора за приступање ЕУ.

У једном од закључака који је прочитала председница Скупштине општине Косовска Митровица Ксенија Божовић наводи се да легитимно изабрани представници народа потврђују своје раније ставове и вољу грађана изражену на референдуму у фебруару 2012 о неприхватању институција тзв. Републике Косово и одлучно изјављују да остају у саставу Републике Србије.

„Српски народ и грађани Републике Србије су једини носиоци суверенитета и нико нема право да супротно њиховој вољи потписује споразуме и друга акта о успостављању власти непризнате државе тзв. Републике Косово на делу територије Републике Србије“, наводи се у закључцима који су једногласно подржани.

Седници су, поред одборника и руководства општина Звечан, Косовска Митровица, Зубин Поток и Лепосавић присуствовали и заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Крстимир Пантић и начелник косовскомитровичког Округа Раденко Недељковић.

Државни врх да не потписује штетне споразуме

Представници Срба на северу Косова поручили су данас државном врху да не потписује споразуме који су штетни за Србе и додали да нико од њих неће учествовати у спровођењу договора који су супротни Уставу Србије.

„Нико на северу Косова не жели да учествује у спровођењу евентуално постигнутог споразума у Бриселу. Нека (премијер Србије) Ивица Дачић дође, узме споразум који ће евентуално потписати у Бриселу и нека га заједно са (косовским премијером) Хашимом Тачијем спроведе на Косову“, рекао је заменик директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Крстимир Пантић.

Пантић је на седници свих одборника са севера Косова у Звечану казао да се плаши да ће данашња рунда разговора Београда и Приштине у Бриселу бити „дан Д“.

У Звечану почела седница четири општине са севера Косова

У Звечану је нешто после десет сати почела заједничка седница четири општине са севера Косова на којој се расправља о бриселском дијалогу.

Седници поред одборника и руководства општина Звечан, Косовска Митровица, Зубин Поток и Лепосавић присуствују и заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Крстимир Пантић и начелник косовскомитровичког Округа Раденко Недељковић.

Председник општине Звечан Драгиша Миловић изјавио је на да нико нема право да потписује споразум којим се одриче Косова и Метохије, споразум који је протиуставан и споразум који није у складу са закључцима четири општине са севера покрајине и интересима грађана.

Јесмо за договоре и споразуме али не за споразуме који су штетни по државу и Србе на Косову, рекао је Миловић додајући да је било неприхватљиво оно што је било понуђено у деветој рунди преговора.

Ако неко мисли да је успех да Срби на северу Косова имају свог командира полиције и да је успех то што ће у Косовској Митровици бити Апелациони суд, који ће радити по косовским законима, онда тај неко не познају ситуацију на терену, рекао је председник општине Звечан.

Плашимо се да ће неко зарад неких датума за почетак преговора дати све а за узврат неће добити ништа, рекао је Миловић подсетивши на резултате референдума који је прошле године одржан на северу Косова и када су грађани јасно рекли да желе да буду грађани Србије а не тзв. државе Косово.

На крају седнице којој присуствује 92 од 119 одборника, требало би да буду усвојени и одређени закључици који ће представљати званичне ставове локалне самоуправе са севера Косова о дијалогу који у Бриселу воде представници званичног Београда и Приштине.

(Бета-Танјуг)

 

Eine Antwort

 1. Наводни Срби који својим присуством испуњавају “ ИЗВРШНУ власт Србије “ читај Владу Србије су капитулирали а не држава Србија, јер „Извршна власт Србије“ НЕМА НИКАКВО ОВЛАШЧЕЊЕ ВАН ОВЛАШЧЕЊА „Законодавне власти Србије“
  читај Скупштину Србије.
  „Законодавна власт Србије“ нема никаквих овлашчења ван делегатског система који из вире из “ “ МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ “ “

  Сваки „Уговор“ који је потписан под присилом или уценом је не важећа.
  “ Бечка конвенција „, 1963 године.

  Позивам да престанемо да на овај начин исказујемо свој неодлучност и дезиорентацију, већ да се суочимо са ствраношћу да ме постоји ништа за нешто!
  Све је на нам, имамо избор, а тај избор је да се удружимо и самоорганизујемо по принципу како заговара Лечић
  Данашња наша општа државна чињеница је да владајућа класа конституише своју класну владавину у јавну власт, у државу, изврће на малограђански начин у то да се <2држава" конституише као нека трећа сила противу те владајуће класе и сваку силу насупрот њој апсорбује у себе.
  Свака држава па и ова јесте вршење насиља и то она зове правдом. али насиље које врши појединац зове преступом, терором.
  Данас сви јавни службеници, читај политичари, суде по свом сопственом праву, из чега се са лакоћом осликавају и препознају егоистички интереси.
  Са апсолутним правом исчезава и само право, у исто време је разорена владавина правог појма права, и данас имамо фактичко стање да нисмо сви у истом праву?

  Јединство је виши ниво, док мноштво је нижи ниво!

  Позивам све часне и родољубиве суграђане да се удружимо и самоорганизујемо да би истим срествима обуздали, изоловали и санкционисали узрок нашег општег растакања и удробљавања ка кончном спасењу, очувању и ресторацији државе Србије.
  Излаз постоји.
  Излаз увек постоји.
  Поздрав из Сунчаног Београда, ДРАГАНешковић

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: