Дачић: Директни преговори били би боља опција + Коментар уредника Гласа Дијаспоре Душана Нонковић

Политика

Дачић: Директни преговори били би боља опција

Ивица Дачић

МОСКВА– Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да сматра да би директни разговори Београда и Приштине били боља опција, јер Срби и Албанци можда заиста имају заједничке интересе, али да се неким од међународних посредника то не допада.

„Увек сам сматрао да су директни преговори боља опција и да би могли да нам омогуће да постигнемо споразум са Приштином. Али та идеја не одговара одређеним страним силама, које су скептичне према могућности да не знају шта бисмо ми могли да се договоримо једни с другима”, рекао је српски премијер у интервјуу за телевизију „Раша тудеј”.

На констатацију да се недавно жалио да су ранији договори са Тачијем осујећени због бескомпромисног става Немачке и САД и да је питање који споразуми би били постигнути са Тачијем да није било Немаца и Американаца, Дачић одговара да „коначно решење не би било у интересу одређених страних актера – нарочито оних који су деловали као посредници у нашим преговорима последњих година”.

„Ако би Београд и Приштина решили све своје несугласице, улога ових актера као посредника не би више била релевантна. Постоје питања у којима Срби и Албанци можда заиста имају заједничке интересе, али некима од међународних посредника се то не допада”, оценио је српски премијер.

Што се тиче статуса Косова и Метохије, премијер каже да је амбивалентан. „С једне стране, Србија је изгубила контролу над већим делом Косова након бомбардовања НАТО 1999. године, а са друге, Приштина нема суверенитет над делом територије покрајине који је већински насељен Србима”.

То је реалност која треба да послужи као почетна тачка у преговорима Београда и Приштине. „Спремни смо да разговарамо о међународном статусу Косова са Приштином, али они нису вољни да то чине. Они гледају на своју независност као на свршену ствар и верују да нема више о чему да се разговара”, рекао је Дачић.

На питање колико је Србија спремна да иде далеко да би се обезбедило поштовање права косовских Срба, Дачић не нагласио да очекује да „Приштина прихвати наш предлог о успостављању Заједнице српских општина, а ми бисмо волели да Европска унија делује као гарант”.

„То би нам обезбедило одрживо привремено решење док не дођемо до неке врсте коначне одлуке о статусу Косова”, казао је он.

Србија се, према његовим речима, налази под притиском Европске уније због придруживања Унији.

„Иако је Србија пристала да гледа на Косово као ентитет са специјалним статусом, у сагласности са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, ми не сматрамо Косово независном државом. Али смо спремни да наставимо разговоре са Приштином како бисмо дошли до узајамно прихватљивог решења”, рекао је премијер Србије.

Упитан да ли има утисак да се приступање Србије ЕУ условаљава решавањем питања Косова иако то није званично речено и да се „циљ помера у току трке”, Дачић одговара да „смо сведоци политике двоструких стандарда у којој се правила мењају успут, а то сигурно не може да се назове фер плејом”.

Према његовим речима, Косово се није помињало док је било актуелно питање изручења хашких оптуженика, а када је то питање скинуто с дневног реда, статус Косова се појављује као нови предуслов. „Ми то видимо као непоштовање договора, али тако свет функционише”.

„Пошто смо мала земља, ми треба да унапређујемо наше интересе на међународном плану, а у нашем је интересу да постанемо чланица ЕУ”, рекао је Дачић и навео да се Србија налази у веома компликованој ситуацији, окружена чланицама НАТО и ЕУ или земљама које су на путу ка ЕУ.

„Чланство у ЕУ није само по себи циљ за нас, али оно је средство за унапређење наших интереса”, рекао је српски премијер, оценивши да ће Србија имати много више користи од уласка од ЕУ, него што ће Унија имати од прихватања земље”.

На питање да ли оптужене у Хагу, укључујући и Слободана Милошевића, сматра злочинцима, Дачић је одговорио:

„Не можете некога прогласити злочинцем док се на суду не докаже његова кривица, а хашки трибунал сигурно није фер”.

„Он је успостављен са конкретном сврхом да се званично Срби прогласе кривима. Србија треба да се придржава својих обавеза. Али морамо да помогнемо Србима који се тренутно налазе у Хагу да докажу своју невиност”, поручио је српски премијер.

Танјуг
објављено: 15.04.2013.

Последњи коментари

ana  | 15/04/2013 22:12

Ko o cemu Dacic o ustipcima!

Dušan Nonković | 15/04/2013 23:34

Ovo je stvarno nepojmljivo a još manje prihvatljivo da bi Ivica Dačić poverio sudbinu srba na K/M Evropaskoj uniji gde i sam u predhodnoj rečenici govori da je Haški tribunal nefer a da Nemačka kontrahira napore da se dodje do rešenja u direktnim pregovorima Beograda i Prištine-sam je rekao da prije isporuke haških zatvorenika da nije bilo reči o uslovljavanju sa K/M. Neshvatljivo mi je kako može već samo u ovoliko malo reči na ovako malo prostora biti toliko kontraverzan umesto da u Briselu jasno traži prvo povratak svih proterani u znak izgradnje poverenja pa i obavezno podsetiti da se prvo moraju rešiti problemi oko trgovine organima kako bi se znalo skim se tu uopšte pregovara. Sigurno je nedopustivo da se država upušta u bilo kakve pregovore sa eventualnim zločincima ili kriminalcima. To se prvo zahteva na sav glas u Briselu ukoliko se želi doći do uspeha!

Милош Милошевић | 16/04/2013 00:20

nesposobni evropljani i kvarni amerikanci i ne mogu da naprave ni[ta dobro. Amerikanci изазивају немире, па онда као мире

Eine Antwort

 1. Коначно се разоткрива стање у свету – ни ратно ни мирно, и наговештва сценаријо из прошлог века, најављујући велику буру, која долазе, али не случајно, са истих простора и истих актера, те, ни мало ружићасте прошлости.
  Криза свега, највише је угрозила шачицу бандоглавих моћника, који су себи увртили у главу, да им је све дозвољено и, да их нико није у стању у томе спречити. Ти, који су више година, стално, реметили светску равнотежу, изгубили су пријатеље, послушнике, сами су себе довели у ситуацију да им, мало ко верује. У овом моменту су и по човечанство најопаснији, јер су лаки на оружју, и могу повући крајње неповољан потез, како га је Хитлер, у своје време повукао – наоружавао је нацију, претио силом и на крају рат, који је однео многе, а најчешће невине жртве, како би се шачица, окупљених око њега, богатила и лагодно живела. Али нам је и познато, како је завршила.
  Све мислим да и премијер Србије Ивица Дачић, уочава све то и види главну опасност, као и с које стране долази. Тензије на Далеком Истоку не стварају корејци, већ америчка дугогодишња политика вођена на том простору, која треба да обезбеди њихово стално присуство тамо, познато из више периода прошлости.
  Сада се може справо закључити да за Други светски рат, подједнаку кривицу сносе Немци и Американци, све друго је маска, коју вешто ствара крупан олигархијски капитал и његови интереси.
  Све државице настале разбијањем СФРЈ, нашле су се пред истим окупатором овог простора. Ако не буду имали памети, биће то немачка колонија, којој је то и главни циљ.
  Наговештавају се многи догађаји где ће се прошлост обнављати.Ко се укрца у погрешна кола и крене у погрешан смер, на те Србија не сме да се ослони, већ на оне с визијом будућности, који чврсто држе волан својих кола и воде нас ка обнављању и саморазвоју..

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: