Serbian Book Club & SerbKidsStoryTime

U SARADNJI SAMS-a 
SERBIAN BOOK WORLD-a
 30 marta, u 17h
Vida Ognjenovic, knjizevnica i rediteljka

Knjige drama: Melanholicne drame (1991), Kanjos Macedonovic (1993), Devojka modre kose (1993), Setne komedije (1994), Mileva Ajnstajn (1999), Jegorov put (2000), Drame I-III (sabrane drame u tri toma; 2001-2002), Don Krsto (2007).

Knjige prica:

Otrovno mleko maslacka (1994, 2009), Stari sat (1996), Najlepse pripovetke (2001), Prava adresa (2007), Zivi primeri (2012).

Knjiga proze: Putovanje u putopis (2006).

Nova knjiga prica Vide Ognjenovic Zivi primeri donosi jezicki iznijansirane, snazne i sugestivne price o modernim sudbinama predstavljenim kroz nekoliko portreta junaka koji su upecatljivi, stvarni i moguci, od krvi i mesa. Te sudbine se preplicu i dozivljavaju tako da price u knjizi Zivi primerioblikuju gotovo romanesknu celinu. U sredistu svake od ovih prica nalazi se dogadjaj koji je promenio zivot junaka i iz cije perspektive junaci intenzivno preispituju i ispovedaju neponovljivost vlastite egzistencije. U jednoj prici su to prolaznici koji u perspektivi posmatraca otvaraju prostor za nastanak citave jedne arheologije svakodnevice. U drugoj prici to je moderni umetnicki performans iza koga se pred citaocem otvara nesvakidasnja intimna drama glavne junakinje. U jednoj od prica pojavljuje se motiv zamenjene ili prikrivene prepiske, gde junakinja pisuci ljubavna pisma u ime svoje prijateljice i sama postaje zrtva zamene  vlastitih strasti. A naslovna prica u knjizi, kroz dramu dece koju njihov dobrocinitelj izbavlja iz represivnog komunistickog drustva, pripoveda ne samo o jednom izuzetnom gestu dobrote nego i o potrebi da se prica vlastitog zivota uvek predstavi boljom nego sto ona, u stvari, jeste. Junaci u novim pricama Vide Ognjenovic nalaze se u mrezi mnogobrojnih prica koje su culi, vesti koje su dosle do njih, informacija koje su im promenile zivot. U Zivim primerima pripoveda se postepeno, ali se utoliko napetije i sugestivnije ocrtavanju fizionomije junaka i njihove sudbine, kao i ona iskliznuca u tim sudbinama zbog kojih prica i nastaje, o kojima jedino i valja pricati. O tome pricaju nove price Vide Ognjenovic i zbog toga Zivi primeri jesu izuzetan trenutak savremene srpske pripovetke.

 Click here to RSVP

Serbian American Museum St Sava |
448 W Barry | Chicago | IL | 60657

Parking is available across CVS, and at the garage on 3115 N. Broadway

Serbian Book Club & SerbKidsStoryTime
is sponsored by Serbian Book World, Inc.
http://www.serbianbookworld.com
info@serbianbookworld.com
(773) 610-6467

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: