REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: LEK ZA RAK PRONAĐEN U LJUDSKOM TELU

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: LEK ZA RAK PRONAĐEN U LJUDSKOM TELU

13. mart 2013. 10:10 | 2 komentara

ljudsko telo

Američki naučnici izdvojili su molekul po imenu TIC10 koji u ljudskom telu aktivira protein koji je u stanju da se izbori i sa najopakijim tumorom .

Naučnici sa Univerziteta u Pensilvaniji došli su do revolucionarnog otkrića koje ukazuje na to da je naše telo u stanju samo da savlada rak !

Oni su izolovali protein nazvan TRAIL , koji , prema njihovim rečima , pomaže imunom sistemu da potisne rast i razvoj tumora u organizmu .

Pošto je ovaj protein deo ljudskog imunog sistema , on nije otrovan i ne utiče negativno na celokupno zdravstveno stanje poput hemoterapije ili zračenja .

Ako se određenom dozom molekula TIC10 tretira područje zahvaćeno kancerom , aktivira se gen za protein TRAIL i , uz klasičnu terapiju protiv raka ili ne , pomaže imunom sistemu da se izbori sa malignim ćelijama .

Ono što je posebno značajno kod ovog otkrića jeste to da je TIC10 molekul dovoljno mali da je u stanju da premosti moždanu barijeru i iz krvi direktno pređe tumorom zahvaćeni deo mozga , što do sada nije bilo moguće .

– Na početku istraživanja nismo mogli ni da pretpostavimo da bi ovaj molekul mogao da pomogne u lečenju tumora na mozgu , tako da je za nas ovo zaista jedno prijatno otkriće – rekao je glavni istraživač , onkolog Vafik El Deiri .

Još jedna pozitivna strana ovog otkrića je i to da TIC10 ne aktivira gen TRAIL samo kod kancerogenih ćelija , već i kod onih okolnih , koje na prvi pogled deluju zdravo .

– Veoma sam iznenađen i impresioniran onim što smo uspeli da postignemo . Korišćenjem mini – molekula uspeli smo da prevaziđemo prepreke za aktivaciju TRAIL proteina , čime je organizmu omogućeno da se protiv tumora bori kao da mu je imunitet potpuno zdrav – ispričao je naučnik .

S obzirom na to da su do ovih otkrića došli na zamorčićima , biće potrebno još kliničkih istraživanja da bi konačno molekul TIC10 počeo da se primenjuje i u terapijama za ljude

Telegraf,Doznajemo

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: