Tijana Trklja – srednjoškolka koja svojim perom brani srpski jezik u Crnoj Gori

Bileća, Kultura — Mart 1, 2013 u 11:40 am – Pregledano: 3050 puta

Tijana Trklja – srednjoškolka koja svojim perom brani srpski jezik u Crnoj Gori

od

AAA » A+ | A-

Za Tijanu Trklju, učenicu trećeg razreda bilećke gimnazije „Golub Kureš”, ovih se dana čulo i u Crnoj Gori. Pet njenih pjesama objavljeno je u časopisu za srpski jezik, književnost i kulturu „Slovo“, koji čuva duhovno i kulturno naslijeđe stvoreno na srpskom jeziku u Crnoj Gori u okolnostima pokušaja njegovog isključenja iz obrazovnog sistema ove zemlje. Tako se, zajedno sa preko 500 najznačajnijih naučnika iz raznih oblasti, književnika i drugih stvaralaca, u ovom časopisu našla i Tijana.

Tijana sa Matijom Bećkovićem

Tijana sa Matijom Bećkovićem

Tijana i VedranObjavljene su joj pjesme: Oprosti, Lazare (posvećena knezu Lazaru), Istina, Zaklinjem vas, kamene kuće, Trebišnjica,  te Trešnje đeda Rada.

Tijana kaže da je više nego ponosna što se Vedran Matović, koji je glavni urednik ovog časopisa, zainteresovao za njene radove i objavio ih.

– Drago mi je što će čitaoci „Slova” imati priliku da upoznaju moju Hercegovinu kroz moje pjesme. Tako mogu prošetati kamenim ulicama ili obalom Trebišnjice, osjetiti miris trešanja moga odavno preminuloga đeda Rada i u beharu tih trešanja, koje tako čudesno cvjetaju samo u Mirilovićima, naći poruke i želje koje đed šalje unucima – objašnjava Tijana.

Pjesme Istina i Oprosti, Lazare, inspirisane su religijom, za koju autorka kaže da je u stvari bila pokretač njenog pjesničkog stvaralaštva.

– Prilikom jednog odlaska u naš Saborni hram, pitala sam se šta se to desi u čovjekovom životu što ga motiviše da piše, ne sluteći da će meni Bog poslati baš ovaj dar. Zato se trudim da u svojim radovima šaljem poruku o neizmjernoj Božijoj ljubavi – ističe Tijana.

Vedrana Matovića upoznala je na promociji njegove knjige “Noć dugih makaza” u Bileći, a o njenoj poeziji napisao je komentar na kome bi joj pozavidile mnoge kolege.

Na izlozbi– Redakcija „Slova” nije se, ni za trenutak, dvoumila da li će objaviti stihove Tijane Trklje. Slojevitost misli, snaga emocije i zrelost poetskog iskaza ove mlade pjesnikinje daleko nadilaze nivo srednjoškolskog pjesništva. Dvoumili smo se jedino oko toga da li da ih propratimo napomenom da se radi o autoru koji je učenik bilećke gimnazije. Ipak, odustali smo upravo zato što smo smatrali da je ova poezija toliko zrela da može, bez ikakvih ograda i uslovljavanja, stati u red naših najozbiljnijih pjesnika – piše Matović.

Tijana kaže da riječi svakoga dana nastaju, umiru, a nekada i gube pravo značenje, pa treba biti pažljiv sa ogrubjelom i oporom stvarnosti koja nas okružuje, promišljati doživljaje i bojiti ih sopstvenim senzibilitetom, a onda sve to pretočiti u poeziju,  koja, prije svega, počiva na ljubavi.

Pjesma Oprosti, Lazare nagrađena je prošle godine od Ministarstva prosvjete i nauke republike Srbije, a velika inspiracija za Tijanino stvaralaštvo su, kako kaže, djela Puškina, Dučića, Crnjanskoga, Disa… Osim pisanja, bavi se slikanjem i fotografijom, član je nekoliko kulturno-umjetničkih društava, a uskoro će objaviti i svoj prvi zbornik pjesama.

Sada znam ko sam i šta sam,
Odakle sam gdje mi je kolijevka.
Sada znam da sam pričešćena
Hercegovka,
Kosovka djevojka.
Sada znam šta je plamen voštanice svijeće,
Sada znam šta je Golub i zašto pod nebeski svod dolijeće.
Sada znam da je moja zemlja Sveta.
Sada znam čestiti kneže,
da na kostima palih junaka
prostor srpske zemlje se kreće.
Sada znam da na svakome koraku
Lik svetitelja nas susreće.
Sada znam šta je pričest i rštenje za moj rod.
Sada znam šta je tajna postata tvog.

(odlomak iz pjesme “Oprosti, Lazare”)

Jelena Denda za portal Moja Hercegovina

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: