Мехољић: Био сам на списку за ликвидацију

РЕПУБЛИКА СРПСКА | 26/02/2013 | 08:44

Мехољић: Био сам на списку за ликвидацију

Извор: Агенције

Ратном начелнику Полицијске станице у Сребреници Хакији Мехољићу није познато да ли су постојали спискови за ликвидацију сребреничких Бошњака који су, према мишљењу неких тадашњих муслиманских структура, превише знали, али потврђује да је упозорен „да се чува“. Такође, он потврђује да су многи Бошњаци страдали приликом повлачења из Сребренице према Тузли.

Коментаришући наводе предратног предсједника Извршног одбора општине Сребреница Ибрана Мустафића, који је говорио о таквим списковима, Мехољић је потврдио да му је у колони пришао Хамдија Фејзић, садашњи потпредсједник Скупштине општине Сребреница, и рекао му да се чува јер је на списку за ликвидацију.

„Питао сам га – од кога да се чувам? А он је одговорио: Довољно сам ти рекао“, прича Мехољић и наводи да је почео да „игра своју игру“ када је сазнао за ту опасност.

„Одвојио сам се од колоне која се већ више пута прекидала у општем расулу и када сам стигао на територију под контролом Армије БиХ, прикрио сам се неколико сати и нисам одмах изашао из шуме иако су ме поименично дозивали, што значи да је неко пратио и тачно знао да сам био у тој групи“, истиче Мехољић.

Он објашњава да није био у чланству СДА, са чијим је лидерима био у сукобу, и да до данас није сазнао да ли су заиста они правили такве спискове и да ли су постојали спискови Бошњака које је требало „елиминисати“ зато што су знали „више него што треба“ према оцјени тадашњег војног и политичког руководства Сребренице, што тврди Мустафић.

Због отвореног неслагања са војним и политичким руководством Сребренице, Мехољић каже да му је у рату „четири пута пресуђивано“, али да је ипак сачувао главу, и да је због тог искуства морао да буде опрезан и да се чува да га не би ликвидирали припадници његовог народа приликом повлачења према Тузли.

„Убрзо сам у Тузли `проговорио` за медије и испричао шта се све дешавало у Сребреници, а то сам учинио да бих сачувао себе. Као дугогодишњи полицајац знао сам да ме, када наведем имена оних који су одговорни и од којих ми је пријетила потенцијална опасност, не смију ликвидирати, јер би се знало ко је то учинио, потврдили би тиме моје сумње и морали би да одговарају“, каже Мехољић.

Он се присјећа да се колона која је кренула од Сребренице више пута прекидала, групе су се одвајале, многи су остајали због исцрпљености, рањеници нису могли издржати пјешачење и долазило је до нервних растројстава и самоубистава, као и враћања појединаца и групица назад према Сребреници ради хране.

„У таквом стању беспомоћности и напуштености људи су свашта радили – убијали су се бомбама и на друге начине, очеви су остављали лакше рањене синове, јер их нису могли носити и свако је у том расулу мислио како да сачува властити живот“, присјећа се Мехољић.

Мехољић потврђује да су многи настрадали у душевном растројству, али да се тачни подаци о томе никада неће сазнати због расула које је тада наступило. Људи су кретали на разне стране, по властитим процјенама и плановима; групе Бошњака су лутале шумама, сусретале се и отварале ватру једне на друге, неки су се вјешали, убијали, наилазили на минска поља – прича Мехољић.

Он, као и Ибран Мустафић, окривљује Алију Изетбеговића и СДА за, како каже, „издају Сребренице“ и понавља оно што је давно изнио у јавност – да је Изетбеговић делегацији из Сребренице током рата у Сарајеву рекао да треба жртвовати око 5.000 људи да Срби уђу у Сребреницу, па да се изазове међународна интервенција и бомбардовање Републике Српске.

Истиче да је бошњачки ратни политички и војни врх омогућио Насеру Орићу излазак из Сребренице неколико мјесеци прије њеног пада, што је био знак да је „Сребреница жртвована“

Што се тиче тврдње Ибрана Мустафића, коју су претходних дана пренијели скоро сви медији на овим просторима – да су, док су се повлачили према Тузли, Бошњаци убили од 500 до 1.000 својих сународника „који су знали више него што су смјели“ и били на списковима за ликвидирање, Мехољић каже да Мустафић није изашао у колони и није пјешачећи стигао на територију под контролом Армије БиХ, те да не може знати шта се све догађало.

Мехољић наводи да нико не може знати колико је људи и на који начин настрадало у општем расулу које је завладало приликом повлачења бошњачке војске и мушкараца преко шума из Сребренице, у јулу 1995. године

Ипак, Мехољић није искључио могућност таквих ликвидација, али каже да он није био очевидац и да није имао та сазнања.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: