KONGRES INTELEKTUALACA SRBIJE

DRAGAN PETROVIĆ: KONGRES INTELEKTUALACA SRBIJE

ponedeljak, 25 februar 2013 15:50

dra25023aSkup intelektualaca je sazvao Organizacioni odbor, na čijem čelu je inicijator poduhvata prof. dr Slobodan Komazec
dragan petrovic kol

Od predstojećeg skupa intelektualaca Srbije, najavljenog za sredu 27. februar (sa početkom od 10 časova u beogradskom Domu sindikata), verovatno ne treba odmah očekivati previše, ali je ohrabrujuće da će do ovakvog skupa uopšte doći.

Srbija, kao i srpski prostori u celini, su se tokom poslednje dve decenije našli u vrtlogu velikih izazova, geopolitičkih promena, društvenih kriza. Kao i sve zemlje i društva koja su se protekle dve decenije našla u tranziciji, eks-jugoslovenski prostor, uključujući i Srbiju, zahvaćeni su naglim raslojavanjem, pauperizacijom srednjeg sloja, pojavom siromaštva i različitih oblika društvene i političke krize. Uloga intelektualaca je za to vreme na neki način skrajnuta.

Skup intelektualaca je sazvao Organizacioni odbor, na čijem je čelu inicijator čitavog poduhvata univerzitetski profesor dr Slobodan Komazec. Komazec je tokom svoje naučne i profesorske karijere kao ekonomista predavao na svim najvažnijim univerzitetskim centrima eks-Jugoslavije, uključujući i obavljanje funkcije dekana na ekonomskim i pravnim fakultetima u Splitu, Zagrebu, Beogradu (predavao je i na Univerzitetu u Ljubljani, Sarajevu, Banjaluci, Novom Sadu, Podgorici i Skoplju, kao i na fakultetima u Rijeci, Zadru, Dubrovniku i Kragujevcu). Autor je više od 60 knjiga – naučnih monografija i više od 40 univerzitetskih udžbenika.

Zajedno sa drugim najuticajnijim ekonomistima na postjugoslovenskom prostoru (Jože Mecinger, Slavko Kulić, Mlađen Kovačević, Jovan Dušanić, Časlav Ocić i dr.), sve vreme tranzicije se oštro protivio provođenju neoliberalnog koncepta ekonomije, koji je naročito u poslednjoj deceniji postigao katastrofalne rezultate u praksi ne samo na južnoslovenskom prostoru već i svuda u svetu gde se primenjivao. Tome treba dodati da je prof. Komazec u idejnom smislu kritičar američkog finansijskog i političkog hegemonizma, da je u svojim radovima predvideo i svetsku ekonomsku krizu, koja je zapravo po svom strukturnom uzroku i direktnim posledicama pre svega zapadna (američka) kriza, koja između ostalog ubrzava prelazak svetskog poretka ka multipolarizmu.

Imajući sve navedeno u vidu profesor Komazec ima stručnu i moralnu kvalifikaciju da bude pokretač jednog ovakvog skupa, koji je pre svega poziv srpskoj inteligenciji za jedan stručni dijalog u pravcu iznalaženja mogućnosti da Srbija prebrodi svoju višedimenzionalnu krizu.

U tom pravcu predstojeći skup intelektualaca Srbije imaće kao svoju inicijalnu oblast analize, pre svega ekonomska i socijalna pitanja, ali i druge važne oblasti organizovane u okviru pet tematskih sesija. To su:

— Ekonomska i socijalna kriza i mogući izlazi;

— Socijalna pitanja u okviru društva Srbije;

— Pitanje Kosova i Metohije;

— Međunarodno okruženje i interes Srbije i srpskog naroda u celini;

— Kultura i mediji.

Organizatori skupa očekuju, pored analize, i konkretne predloge za prevazilaženje postojeće krize našeg društva i zemlje. Za pretpostaviti je i mogućnost formiranja nekog oblika koordinacionog tela na kraju skupa, koje bi sazivalo slične aktivnosti i u budućnosti.

Pozvano je oko tri stotine mahom naučnih radnika, ali i drugih stručnjaka u oblasti diplomatije, finansija, kulture. Iako se organizator trudio da u prvom redu kriterijum pozivanih bude stručnost i rezultati rada u nauci, usudio bih se da konstatujem da su najviše pozivani stvaraoci društvenih nauka, a po političkom spektru mahom oni koji pripadaju patriotskoj i središnjoj opciji.

Tome treba dodati i pragmatske razloge organizatora jer je bilo neophodno stupiti u kontakt sa pozvanima, a to se moglo ostvariti samo preko direktnih poznanstava i od ranije uspostavljenih kontakata. Sledeći slični skupovi tako bi imali više šanse da obezbede učešće i za one pojedince stručnjake i stvaraoce, koji sada iz različitih tehničkih i drugih razloga nisu pozvani ili pak ne budu mogli doći na skup.

Autor je član Organizacionog odbora Kongresa intelektualaca

 

Eine Antwort

  1. Да ли ће изабрада елита, позвана на овај скуп,бити промотер својих гледишта, себе ради, или ће се искрено бавити одрживим притањима државе Србије и њениих интереса, долази иза овог скупа и када будемо дознали његове поруке.
    Како је позвана постојећа „интелектуална“ елита Србије, која се и до сада таквом престављала, па се питам, а где су били до сада? Жашто би се сада јављајли, када смо као држава дошли у стање потпуне неизвесности и како даље.
    Много шта ће се поставити пред заједницу државе Србије да би се обновила, а коју су гурнули у загрљај светског глобалализма којег гради светски хегемонизам, Надам се да се неће догодити оно најгоре – да нестанемо као народ. .

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: