ПАРИС; Гигу: Признање КиМ можда услов за Србију у ЕУ

Тема дана

Гигу: Признање КиМ можда услов за Србију у ЕУ

Сузана Грубјешић: Србија неће признати Косово Јелко Кацин: То није став Француске, већ појединачна изјава Венсан Дежер: Признање Косова није услов за напредак Србије у европским интеграцијама

Премијер Ивица Дачић и Иван Мркић на уласку у Председништво где је државни врх пред предстојеће преговоре постигао јединство са циљем да се успостави заједница општина која би омогућила Србима на КиМ да уживају онакав степен права какав доликује грађанима Европе Фото Фонет

Париз – Признање Косова могло би да буде постављено пред Србију као услов за чланство у Европској унији, рекла је јуче председница Одбора за спољне послове француског парламента Елизабет Гигу, сазнаје Танјуг.

Реагујући на изјаву француске посланице потпредседница Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић изјавила је јуче у Паризу да Србија неће признати Косово и додала да властима у Београду то није постављено као услов за добијање датума за почетак приступних преговора са Европском унијом.

Грубјешићева је за Танјуг рекла да се од Србије не захтева да призна Косово како би добила датум за почетак преговора и да су то неколико пута поновили европски званичници.

Она је додала да такве ставове не износи само Француска него и да поједине друге земље чланице сматрају да ће пре уласка у ЕУ морати да дође или до „признања реалности” или до фактичког признања Косова од стране Србије. „Наравно да је наш одговор да признања Косова нема. Али у овом тренутку ми говоримо само о добијању датума за отпочињање приступних преговора, а о чланству можемо да разговарамо тек након тог дугогодишњег мукотрпног процеса преговарања”, рекла је Грубјешићева.

Она је додала да ЕУ, пре свега, има проблем са својих пет земаља чланица које нису признале независност Косова, као и да је немогуће да се предвиди како ће изгледати унија у будућности.

Јелко Кацин, известилац Европског парламента, поводом изјаве председнице Одбора за спољне послове Француског парламента Елизабет Гигу да је признавање Косова услов за улазак Србије у ЕУ рекао да то није став Француске него њена изјава.

Признање независности Косова није услов за напредак Србије у европским интеграцијама, већ су то дијалог и нормализација односа с Приштином, изјавио је jуче шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер, преноси Бета.

Елементи и очекивања Европске уније врло су јасни, а признање Косова није део тих елемената, рекао је Дежер новинарима у Скупштини Србије одговарајући на питање о наводима из француског парламента о признању као услову за европску перспективу.

„Ту и тамо можете чути различита мишљења посланика или политичара, али постоји консензус 27 чланица о елементима – дијалогу и нормализацији”, одговорио је он на питање како да се тумаче гласови који се повремено чују из ЕУ о признању Косова као услову.

Треба слушати глас Европског савета у којем 27 чланица заједно утврђује правила, рекао је шеф делегације ЕУ и додао: „Ми поздрављамо и инсистирамо на дијалогу Београд–Приштина”.

Пред Одбором за спољне послове јуче је одржана седница на којој је потпредседница Владе Србије задужена за европске интеграције Сузана Грубјешић информисала саговорнике о ситуацији у Србији, процесу придруживања унији и реформском процесу и одговарала на њихова питања.

П. Р.

објављено: 14.02.2013.

Eine Antwort

  1. Од увек познато, пролазећи скоројевићи, који говоре оно што их одржава у неком врху, неке елите, па било то овде или тамо, говоре, а и резонују, онако како им то одговара. Одрживо биће оно што у одређеном времену, најчешће привремено, дође до неке победе. Ако то није право решење, процес се наставља, па и сукоби. Докле ће то трајати? Најчешће нико сада не зна.
    Победиће, на крају, онај чија су права и угрожена.
    Али тренутно ће победити она страна, која уз припомоћ са стране, како се то сада догађа, да Запад има свој имтерес, који не одговара никоме на простору КиМ, али у властитом интересу подржава страну која се увек приклањала другоме, рачунајући тако на победу и вековима се одржава тако напето стање између живља на том простору, који нису ни способни да реше те своје односе.
    Ако би, на крају и решили, свако мора прихватити свог суседа, без наметања, дошљаци морају отићи стог простора, јер су реметнички део и његови окупатори, а не, такозвани, заштитници, јер они штите само своја права.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: