NEREDI U LJUBLJANI: Suzavcem na demonstrante

NEREDI U LJUBLJANI: Suzavcem na demonstrante

8. februar 2013. 20:57 | 1 komentar

NerediSlovenačka policija upotrebila suzavac protiv 20.000 ljudi tokom protesta protiv političke elite u centru Ljubljane.

ezadovoljni Slovenci zatražili su na Trećem opšteslovenačkom ustanku ostavke vodećih političara, među kojima premijera Janeza Janše, gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića i poslanika slovenačkog parlamenta.

Demonstranti su posebno negodovali zbog Janšine tvrdnje da iza protesta poslednjih meseci stoji stara levičarka elita, koja želi da sruši njegovu vladu i da se treba suprotstaviti „levičarskom fašizmu“.

Janša je to poručio svojim pristalicama u video poruci iz Brisela, gde učestvuje na samitu lidera EU.Oko 12.000 Janšinih pristalica okupilo se danas prepodne na skupu podrške njegovoj vladi u centru Ljubljane. 

Taj skup je završen mirno, a Janša je zahvalio svima koji su došli i „tako pokazali da im je stalo do domovine“, prenele su agencije.

Neredi 2

nša je poručio i da nije uvek rešenje izlazak na ulicu, ali da su, sada, njegove pristalice bile primorane na to.

Učesnici Trećeg opšteslovenačkog ustanka nose transparente „Niko nas ne predstavlja, parlament nećemo, ulicu ne damo“, „Znanje je moć“, „Radnici svih zemalja, ujedinimo se“, „Došlo je vreme kada rodoljub mora braniti svoju domovinu“, a čuli su se i zahtevi za ostavke premijera Janše i gradonačelnika Jankovića.

Kolona demonstranata se zaustavila i pred Bankom Slovenije, a pred parlamentom na Trgu republike, ograđenim zaštitnim ogradama i policijom, čuju se uzvici protiv „pokvarenih bankara“. Demonstranti su na zgradu banke izlepili letke „Naša svojina“.

Ispred povorke je bio kamion na kojem se nalazila bina s govornicima i muzičarima.

Uporedo sa ustankom nastavljen je „Protestival“ kulturnih radnika, koji su se pridružili Trećem sveslovenačkom ustanku. Na njihovom programu je bila državna himna, partizanske i druge pesme.

Nad gradom leti policijski helikopter, a policija štiti mnoge državne zgrade.

Prvi sveslovenački ustanak je održan u drugoj polovini decembra 2012, a drugi januara ove godine.

B92

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: