Albanski teroristi napadaju srpski manastir „Visoki Dečani“

Albanski teroristi napadaju srpski manastir „Visoki Dečani“

8. februar 2013. 16:50 | 6 komentara

Dečani (Foto: Eparhija raško-prizrenska) Manastir Visoki Dečani od jutros je pod opsadom jer Kfor i KPS blokiraju pristup manastiru kome lokalni ekstremisti žele da priđu, kaže za B92 otac Sava Janjić.

Pristup manastiru je blokiran snažnim snagama policije i KFOR-a uz učešće italijanskih karabinjera, potvrdio nam je iguman manastira Visoki Dečani. On kaže da je situacija mirna, ali napeta. Eparhija raško-prizrenska saopštava da manastiru preti rukovodstvo opštine Dečani, koje se protivi odluci Vrhovnog suda Kosova da se manastiru vrati imovina.

Zbog pretnji rukovodstva opštine Dečani i grupa koje već danima organizuju demonstracije u ovom gradu protiv manastira Visoki Dečani, a posebno ybog njihove namere da danas protestuju pred samim manastirom, iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava odlučio je da zatvori kapije manasitra za sve posetioce, prvi put u poslednjih 13 godina.

Otac Sava Janjić kaže da su jutros dobili informacije od italijanskog Kfora i lokalne policije da grupa mladića hoće da priđe manastiru i organizuje protest.

Kfor je tu grupu u toku prepodneva zaustavio na ček pointu, situacija je mirna, ali je i dalje opasna, jer se razvija neviđena mržnja među narodom. o tome svedoče i plakati koje su oni hteli da postave ispred manastira ‘Ovo je naš manastir, dalje ruke od naše zemlje’“. Već danima rukovodstvo opštine Dečani vodi besomučnu medijsku i političku kampanju sa namerom da se obori odluku Vrhovnog suda da se manastiru vrati zemlja“, kaže on.

Otac Sava ističe da je odluku o vraćanju imovine donela vrhovna sudska institucija Kosova, a da ponašanje lokalnih vlasti u Dečanima pokazuje da oni ne poštuju spostvene zakone i strukture. On smatra da ta kampanja ima za cilj da se sveštenstvo Dečana otera iz manastira, čime bi se oterali i poslednji Srbiji iz Dečana.

Ovo je ogromna sramota za Kosovo i meni je žao što predstavnici kosovske vlade nisu aktivnije uključeni u rešavanje ove situacije. Manastir Dečani je od završetka rata četiri puta napadan i on je najčešće napadani objekat SPC, a podsetiću da je NATO rekao da će Dečani biti poslednji objekat koji će Kfor napustiti „, kaže za b92 otac Sava i dodaje da veruje da, iako je situacija jako napeta, da se ipak neće doći do crvene linije.

Foto: Beta, Arhiva„Ovakvo ponašanje, koje je direktno u suprotnosti sa vladavinom prava doživljavamo kao otvorenu bezbednosnu pretnju i ne možemo dozvoliti da se pretnje prenose u neposrednu blizinu ove svetinje koja je i na listi Svetske kulturne baštine UNESKO i koja je već četiri puta do sada oružano napadana od strane onih koji danas forsiraju ovu kampanju“, saopštava Eparhija raško-prizrenska.

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić obavestio je danas i strana predstavništva u Prištini, OEBS i EULEKS da je manastiru onemogućen normalan život i da opština Dečani ne samo da ne poštuje zakone, već otvoreno radi na etničkom čišćenju ove teritorije. Iako je za normalne građane manastir Dečani velika prilika za razvoj Kosova, za ekstremiste srpske svetinje predstavljaju prepreku ka stvaranju etnički čistog albanskog društva.

„Imajući sve ovo u vidu, reč je o vladavini terora u ovoj opštini, iz koje se sada pokušavaju proterati poslednji preostali Srbi, monasi, jer su svi drugi srpski stanovnici Dečana proterani odmah nakon rata. Ove akcije praćene su ogromnom medijskom kampanjom kosovskih medija, koje gledaoce svakodnevno zasipaju najneverovatnijim neistinama koje imaju za cilj da podstaknu etničku i versku mržnju, iako je manastir za vreme rata pomagao i albanskim izbeglicama i snažno pozivao na poštovanje prava svih ljudi i mir u regionu“, rekao je otac Sava.

Demonstranti se protive sudskoj odluci da se manastiru Visoki Dečani vrate 23 hektara zemlje koja pripada manastiru.

B92

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: