Necemo dozvoliti da UMETNOST U VRANJU ZACUTI. Mi, glumci i gradjani Vranja, kao i kulturna javnost juga Srbije ne mozemo bez svog pozorista, pa se iz toga razloga obraćamo dijaspori

         Kazu da muka coveka natera na sve…pa eto tako i mene muka dovede ovde na ovaj internet da ukucam rec DIJASPORA i zatrazim pomoc i od Vas …
         Mozda ste vec saznali iz medija da je u jednoj noci bezumlja i agresije 02.jula 2012.god. u podmetnutom pozaru izgorelo do temelja pozoriste „Bora Stankovic“ u Vranju. Nestao je nas pozorisni dom. Nestalo je nas hram kulture – okosnica kulturnog zivota grada. Izgubili smo mnogo i prolazimo jos uvek, kroz najtezi period naseg postojanja. Medjutim, nase akcije ne staju.
Usli smo u zajednicku borbu protiv nasilja, bezumlja i nekulture. Necemo dozvoliti da UMETNOST U VRANJU ZACUTI. Mi, glumci i gradjani Vranja, kao i kulturna javnost juga Srbije ne mozemo bez svog pozorista, koje ima tradiciju dugu preko 120god. i nosi ime priznatog svetskog knjizevnika Bore Stankovica.  Zgrada pozorista je inace zaduzbina Jance Jovanovica zvanog Baldzija, iz 1892.god. Sa Njegosevim „Gorskim vjencem“ u reziji Radoja Domanovica, tadasnjeg profesora vranjske Gimnazije, 30.januara 1896.god. pocinje pozorisni zivot u Vranju.
          Vranje je poslednji bastion srpstva uz granicu sa Kosovom. Grad na jugu Srbije u kome je vec dugi niz godina pozoriste najuspesnija i najvaznija institucija. U nama postoji ogromna volja  i spremnost da ga ocuvamo i ne prepustimo zubu vremena vitalnost i duh pzoorista u publiku koju smo decenijama stvrali. Medjutim, ne mozemo sami. Nas grad Vranje, nekada industrijski gigant, a danas veoma siromasan grad. Potrebna nam je pomoc. Ulazemo velike napore, zajedno sa rukovodstvom grada, da obnovimo zgradu pozorista. trenutno radimo u nemogucim uslovima, probe drzimo u nagorelom delu zgrade ciji se zidovi jos nisu srusili. Sva finansijska sredsta su usmerena na obnovu pozorista. Strucnjaci kazu da je neophodno prikupiti oko 2 miliona evra a na racunu za obnovu pozorista ima tek nekih pola miliona evra.
           Zato Vam se obracam u nadi da cete imati razumevanja za nas i nasu tragicnu sudbinu koja nas je nedavno zadesila, i da ovaj mail – apel za pomoc, prosledite svima za koje mislite da nam mogu pomoci ili mi makar prosledite adrese istih. Ukoliko ovo moje javljanje urodi plodom, verujem da ćete zbog toga biti ponosni a mi glumci neizmerno zahvalni. U nadi da cu dobiti brzi odgovor, srdacno vas pozdravljam uz nas slogan – DA UMETNOST NE ZACUTI!
S postovanjem,
               

Radmila Kocevska Djordjevic

v.d.direktor pozorista „Bora Stankovic“ Vranje

http://www.youtube.com/watch?v=JDTdqnA6a9A

 

http://www.youtube.com/watch?v=PfZd56hJvpw

 

Jedan od najvecih uspeha naseg pozorista u Moskvi na festivalu „Zlatni vitez“:

http://www.youtube.com/watch?v=eMREJxylnbc

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: