OPET NAM, GODINE POČINJU JANUAROM?

OPET NAM, GODINE POČINJU JANUAROM?

Kada su se pojavili, na samome početku posljednje decenije 20. vijeka, onako jednostavno, nonšalantno u džemperima, kao njihov osoben modni imidž, uz to još „mladi, lijepi i pametni“, niko ni u snu nije mogao (do)sanjati da ćemo imati ovako „ekonomski prosperitetnu“ (pro)evropsku i nadasve ekološku današnjicu odnosno da će nam oni tako temeljno popločati ili bolje reći betonirati našu (ne)izvjesnu budućnost!

Onako nadobudni sa ulice uđoše u vlast i zaposjedoše fotelje koje im danas život znače! Državu i snove nama građanima kreiraše za budućnost! Samo su za sebe ostavili „bolji život“ sa kojim su razvlačili nade većine građana pune 23 godine. Da apsurd bude veći sve im se obistini(lo), onako kako su i obećali narodu – građanima, sa njima „GODINE POČINJU JANUAROM“! Sa njima ili bez njih tako će biti i ubuduće! Bačenu udicu građani su čvrsto zagrizli i ona je i dan danas zakačena za njihovu vilicu. Zašto se nje ne oslobode i da li imaju snage da svojom rukom izvade politički mamac, kojim su vezani skoro dvije i po decenije?

Za nepune dvije i po decenije na vlasti oni narodu – građanima sve preoraše. Što ne porušiše do temelja sravniše. Oburdaše sve privredne gigante, a manja preduzeća podvrgnuše „tranziciji – rasprodaji“ i sa 5000 poena – tzv. vaučerizacija – životni su standard građana uspjeli više nego dvostruko da umanje i dovedu ga na njihov „evropski prosijek“ 480,00 eura sa tendencijom daljega pada i zamrzavanja svih primanja, plata i penzija u 2013. godini.

Obezglaviše radničku klasu i potpuno unište srednji sloj društva pa na kraju ostaše samo oni na vrhu, a na dnu sve puka sirotinja, preko 85 odsto stanovništva. Danas u (pro)evropskoj Crnoj Gori ima oko 2 odsto trulih kapitalista. Oni preostali nešto prevrću i okreću za one koji su odavno stekli svoj prvi mil(i)on eura. Nezvanična statistika daje podatak da u Crnoj Gori ima oko 3000 mil(i)onera čije bogatstvo u čvrstoj valuti i nekretninama prevazilazi ukupno materijalno i novčano bogatstvo onih 85 odsto siromašnih građana. Pa šta?! Nikome ništa, a zašto bi?!

Ko vam kaže da oni nijesu imali (ja)snu viziju svoga „boljega života“ zarad svih građana i brojne ondašnje radničke klase? Gdje su danas oni privredni giganti crnogorski koji su doprinosili ekonomiji ondašnje SFR Jugoslavije i bili jaka ekonomska baza za sve one koji su tražili posao? Njihova pozicija je bila jasna, a perspektiva obećavajuća!

Crnogorska „politička elita“ iz „rata za mir“ gazila je sve pred sobom, a poltronima davala mogućnost da politički napreduju i malo se ekonomski uzdignu. Radila je neznano, ali je bila mnogo poslušna zarad svog ličnog političkog napredovanja. Njihovi glavni savjetodavci bili su visoki evropski zvaničnici znani i neznani, stručni, nestručni i brojne vagabunde. Prestrojavali su se po nekoliko puta u toku samo jedne godine i radili kako je to Evropi ili Americi odgovaralo, a sve na štetu ogromne većine građana Crne Gore. Zato smo dostigli i „evropski prosijek“ životnog standarda, pa smo dalje nego što smo bili unazad pola vijeka, bez ekonomije i ikakve dalje perspektive.

Postadosmo velika politička „podrška“ Evropi i SAD-u, vojni partneri u raznoraznim NATO humanitarnim akcijama. Ideologiju Zapada kopiramo, a kapitalizam nam postade osnova ekonomskog i društvenog napretka. Ekonomski stručnjaci sa zapada vode nam privredu preko naših neoliberalnih eksperata!

Danas imamo mogućnost da čujemo i pročitamo imena onih koji su crnogorski moćnici u politici, državi i ujedno su ekonomski jaki ili najjači, najbogatiji, a sjetimo se samo dvije decenije unazad, ko su oni bili i koja je to sirotinja bila. „Ko bi gori sad je doli kolo sreće neprestano se okreće“! Da li je baš tako i po kakvim zakonima sreće ili samo nepotizma političkom djelatnošću – „politika je vještina mogućeg“ – stvoriše svoje prve milione a neki postadoše truli bogataši. Da li će moći sve potrošiti što za života stekošes baveći se politikom i ne zaboravimo učešćem u „ratu za mir“ ili će od drugih strepeti da im ne otmu ono što su nekom oduzeli kada su rušili onu državnu zajednicu. Može li opet doći vrijeme pa da bude po onome „ko bi gori sad je doli“, kolo sreće se još okreće!

Godina stara je na samome kraju. Svode se računi u svakom domu. I država svodi svoje račune, planira državni budžet za narednu godinu. Šta reći i koga upitati kako su poslovali sa čime se mogu podičiti, kako će proslaviti doček Nove Godine? Šta je to po čemu mogu pamtiti ovu 2012. godinu? Da li je to dolazak novog – starog Premijera ili zamrzavanje plata, penzija a rast ekonomije u nebeskoj visini od cijelih 2,5 odsto BDP? Gdje je takvome rastu kraj i kada će se to odraziti na poboljšanje društvenog standarda sve većeg broja osiromašenih građana? Gdje je tu narod to jest građani, da li se uopšte oni o čemu pitaju ili su tu samo da glasaju?

Kroz crnogorsku noviju istoriji prošlo je nekoliko ličnosti koji su svojim (ne)velikim djelom upamćeni samo po brkovima – brcima, što je jedna jedina njihova prepoznatljiva i osobena karakteristika i po čemu su ih građani prepoznavali i tako oslovljavali. Njihov „revolucionarni“ rad davao je (za)mah mnogim radnim akcijama, narodnim pokretima i mitinzima. Oni su ujedno bili kreatori cjelokupnog društvenog i političkog života u Crnoj Gori. U svim tim „radnim“ akcijama i političkim instrukcijama brci – brkovi su bili onaj njihov faktor koji je cijelom „poslu“ davao tradicionalnu ozbiljnost, a iza njih se moglo mnogo toga s(a)krivati, a najviše neznanje sa kojim su u početnom političkom periodu u izobilju raspolagali.

Oni su „dublje i dalje vidjeli“ i moglo im je biti da to što dublje vide ili o čemu imaju jasnu vizuru i visoku političku poziciju da odmah kreiraju kao da je riječ o strateškom planu koji će biti alfa i omega ukupnih kretanja u jednoj državi; bez obziro što se kasnije ispostavljalo da je to upravo bio njihov pun promašaj, kao na primjer neoliberalni ekonomija, nova razvojna filozofija, giljotina, sječa. Naravno da sa takvom njihovom ekonomskom politikom dotakosmo dno života. Raznorazne poreze i prireze dajemo kao raja vezirima što je harač davala.

Ova „politička elita“ kao da se priprema svake četvrte godine za odlazak na olimpijske igre i sve više troši za izbore kao jedine političke pripreme na kojima stalno pobjeđuju i nikako da budu barem drugi na tronu. Za nju nije važno šta sve priča i politički bulazni na izborima i poslije njih, kako sve pravdaju što su obećali i čime su se sve razmetali.

U novijoj istoriji crnogorskoj političke ličnosti sa karakterističnim obilježjem ispod nosa brkovima – brcima igraju sve veću ulogu ne samo u državnoj politici, već i privredi, prosvjeti, kulturi, sudstvu i zdravstvu. Danas su u modi oni štucovani ili jedva primjetni brkovi, jer se osobe ili likovi koji ih njeguju bave analitikom, vanjskom politikom, vojskom ili kriminalistikom. Dakle, nijesu više u modi oni široki, crni i raskošni „mućaćos“ brkovi! A tek kada bi on pustio brkove, svi bi političari popadali od ljubomore!

Nova Vlada se formirala od pola starih a pola novih – starih najposlušnijih ministara, i kao inovacija u novoj Vladi jeste izbor većeg broja savjetnika, naravno od onih prethodnih ministara, koji samo čekaju uhljebljenje jer su privreženo služili liku i djelu novog – starog Premijera.

Danas je sasvim nevažno što je sve više onih koji se služe falsifikovanim diplomama pa pokrivaju značajna radna mjesta i zauzimaju visoke političke pozicije! Kao da važi neko nepisano političko pravilo da fakultetske diplome stečene redovnim studiranjem u skladu sa zakonom ne obezbjeđuju poslovni uspjeh! Svi su izgledi da se u politici brže i sigurnije napreduje sa sumnjivim diplomama. Nikome da zasmeta što je neko iz čistoga hira ili „slučajnosti“ za neku „sitnu“ svoju korist pribavio diplomu fakulteta, falsifikovao tamo neke ocjene u krajnjem dobio diplomu na nelegalan način pa se dobro zaposlio i postao direktor, načelnik neke službe ili tome slično. Mnogi znaju za takve slučajeve, ali ih ostavljaju za neko potrebnije vrijeme u kojem će unovčiti to svoje (sa)znanje na način što će takvoj osobi udijeliti povjerljiv politički zadatak. Gdje je u svemu tome javni tužilac i šta ako sud u krajnjem presudi pa odredi neku uslovnu kaznu?

I tako nam prođoše 23 januara sa kojima su godine počinjale i bogme se završavale sve zahvaljujući generaciji „mladi, lijepi i pametni“ za njihov „bolji život“ svakako, kao izbor demokratskog dostignuća, pregnuća i političkog posrnuća u najstarijoj ekološkoj državi Crnoj Gori.

Ovu godinu staru (2012.) pamtićemo po ponovnom trećem dolasku Premijera i sastavu nove Vlade od polustarih i polu novih a poslušnih ministara, velikog broja savjetnika i aktiviranje onog koji se bio „aktivno“ povukao iz politika, pa sada zasjeo da se bavi savjetovanjem kao tradicionalnim zvanjem jednog dugogodišnjeg stručnjaka za savjetovanje! Sada se Premijer okružio „bozonima“ – kao savjetnicima od ekspertskoga znanja i zvanja, velikoga političkoga i ličnoga uvjerenja i povjerenja sve do naukovanja novih ministara koji će imati šta da kažu u novom četvrogodišnjem mandatu, naravno ako opet Premijer ne potraži opet da malo predahne od politike, jer se nje sitan zasitio a sve je političke ciljeve ostvario, sem ulaska u EU, ali biće vremena taman za još za jedan mandat do 2020. godine.

Drugi važan momenat, koji je zadesio uveliko „demokratsku“ Crnu Goru i koji je udario jak pečat na sve političke partije, jeste sindrom (pre)letača ili igrača da se odradi povjerljiv posao za koaliciju. Naravno da će oni za koje je taj posao odrađen „zaboraviti“ na navodnu „neispravnost“ diplome!

Treći važan momenat u ovoj godini bio bi da „mladi, lijepi i pametni“ još jednom dokazaju svu svoju političku stabilnost i isplativost nenim bavljenjem. Svoju ekonomsku održivost jačaju stalnim i dugoročnim kreditnim zaduženjima, a stečeno iskustvo na tom planu ovjeravaju diplomama ekonomskih eksperata za zaduživanje! Uporedo sa navedenim, obavezno građane edukuju da su u svemu uspjeli ušteđeti jer se nijesu zadužili onoliko koliko su mogli, a inostrani kreditori su bili raspoložni i za takav „transfer“! Ono što nijesu zadužili u 2012. godini nastojaće da što prije iskoriste u 2013. godini, nekih 250 milona eura biće dovoljno za „prvu pomoć“!?

Ajte zdravo i veselo provedite dolazeće novogodišnje i božićne praznike i ne stiskajte se ka’ ovaj novi – stari Premijer, no odmrznite sve vaše tajne fon(d)ove.

Podgorica, petak, 28. decembar 2012. godine Dr Momčilo Dušanov Pejović

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: