BEOGRAD – Molimo vas: sve što piše u ovom tekstu shvatite SMRTNO OZBILJNO!

BEOGRAD – Molimo vas: sve što piše u ovom tekstu shvatite SMRTNO OZBILJNO! Domaće tržište preplavili su parfemi, kreme, šminka i sredstva za čišćenje, pranje, poliranje i održavanje

kozmetika i kućna hemija, srpsko tržište, kancerogeni materijal

BEOGRAD – Molimo vas: sve što piše u ovom tekstu shvatite SMRTNO OZBILJNO!
Domaće tržište preplavili su parfemi, kreme, šminka i sredstva za čišćenje, pranje, poliranje i održavanje domaćinstva – puni potencijalno kancerogenih materija! Prema najnovijim tvrdnjama kanadskih naučnika, hemikalije iz ovih proizvoda uzrokuju čak 90 odsto kancera kod ljudi!

Zato i ne treba da čudi podatak da u Srbiji od raka u svakom trenutku boluje 120.000 osoba, da svake godine oboli 32.000, a umre 20.000 ljudi!

Milan Đurić iz Centra za razvoj ekološke svesti za Kurir kaže da su istraživanja Internacionalne agencije za istraživanje raka i Evropske agencije za hemikalije alarmantna i da su mnoge zemlje počele da rade na zabrani ogromnog broja supstanci za koje je utvrđeno da izazivaju kancer.

– Na 80 odsto kućnih hemikalija ne piše koje toksične hemikalije sadrže, pod izgovorom da je „formula tajna“! Korporacije objavljuju podatke o samo jedan odsto otrova koje stavljaju u proizvode – tvrdi Đurić i dodaje da je istraživanje koje je trajalo 15 godina potvrdilo da žene koje rade u domaćinstvu obolevaju od raka 54 odsto češće od ostalih! Uzrok je – direktna izloženost kućnim hemikalijama.

– Mnogi poznati proizvođači su odbili da dostave specifikacije sa sadržajem hemikalija, neki su potvrdili prisustvo u svojim proizvodima i obavezali se da će ih u nekom roku ukloniti, dok neki jednostavno odbijaju da ih uklone dok se ne promeni zakon – objašnjava Đurić.

Ovo može biti kobno!

Kućni hemijski proizvodi koji najčešće sadrže kancerogene hemikalije, reproduktivne i nervne otrove:
Izbeljivači fleka
Odmašćivači
Sredstva za čišćenje
podova
Hemija za pranje prozora
Prašak tableta za mašinu za pranje sudova
Sredstva za čišćenje tepiha
Deterdženti
Čistači WC šolja i tablete za WC
Mirisni osveživači vazduha
Dezodoransi
Insekticidi
Sredstva za poliranje sa oznakom „antibakterijski“
Paste za obuću

Isecite ovo uputstvo i nosite ga sa sobom kad krenete u kupovinu kozmetike!
Štetne sastojke u kozmetičkim proizvodima nećete naći ni pod „KEY INGREDIENTS“, „ACTIVE INGREDIENTS“ ili „OUR CHOSEN INGREDIENTS“, nego samo na poleđini pod „INGREDIENTS“ (kompletan sastav). Ako na proizvodu nije dat kompletan sastav, nemojte ga kupovati!

1. Prvo potražite sastojke koji mogu dovesti do hormonalnih poremećaja (methylparaben, ethylparaben, propylparaben, isopropylparaben, buthylparaben, isobutylparaben). Ako njih ima u proizvodu, nema potrebe dalje da čitate!
2. Izbegavajte proizvode koji sadrže kancerogeni sodium hydroxymethylglycinate i sastojke koji imaju reč urea u imenu (imidazolidinyl urea i diazolidinyl urea).
3. Izbegavajte da kupujete i kad se u imenu sastojka nalazi neki broj (polysorbate 20, 60, 80; PEG-75; PEG-100 stearate; quaternium 15…).
4. Izbegavajte da kupujete proizvod koji sadrži potencijalno kancerogene derivate nafte: mineral oil, vaseline, paraffin, petrolatum, paraffinum liquidum, petroleum jelly, microcrystalline wax, FD&C ili D&C boje…
5. Izbegavajte sastojke napisane velikim slovima, kao što su: PEG, PPG, MEA, DEA, TEA, BHT, BHA, DMDM Hydantoin, EDTA, PCA… (vodite računa jer su proizvođači konvencionalne kozmetike počeli da pribegavaju još jednom triku – sve sastojke pišu velikim slovima, tako da ne možete lako da primetite ove skraćenice, koje su ranije lako upadale u oči!
6. U šamponima, kupkama i pastama za zube ne smeju da se nađu, pored navedenih sastojaka, ni sodium lauryl sulfate niti sodium laureth sulfate.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: