Из егзила: Асанж оснива странку

Из егзила: Асанж оснива странку

Оснивач „Викиликса“ Џулијан Асанж рекао је да намјерава да се кандидује за посланика у парламенту на изборима идуће године у Аустралији и најавио оснивање странке.

Асанж је изјаву дао из Амбасаде Еквадора у Лондону, гдје живи у протеклих шест мјесеци, покушавајући да избјегне изручење Шведској, гдје би се суочио са оптужбама за сексуални напад и силовање.Он је изјавио да су планови да региструје политичку странку „знатно напредовали“, као и да је одређени број људи омиљених у аустралијској јавности спреман да се кандидује на страначкој листи.

Међутим, проблем за реализацију ових планова је то што је он и даље блокиран у Амбасади у Лондону, а нема назнака о његовом скором одласку. Асанж, ипак, сматра да је то мања препрека, јер је „неизбјежно“ да САД на крају одсустану од истраге о „Викиликсу“.

Асанж је прекршио правила условне слободе, пошто се склонио у Амбасаду Еквадора. Он може бити ухапшен ако изађе из Амбасаде.

Шведска тражи Асанжа ради испитивања због оптужби за силовање и сексуални напад, што он негира. Он је ухапшен је у Великој Британији на основу захтјева за изручење.

Асанж страхује да би био пребачен у САД, гдје би могло да му се суди за шпијунажу, пошто „Викиликс“ објављује повјерљиве депеше америчке дипломатије.

Извор: СРНА

Кључне ријечи: Викиликс,

Коментари

Напомена: остављања коментара је омогућено само регистрованим корисницима!

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: