Београдска Политика: Обама признао сиријску опозицију – коментар уредника Гласа Дијаспоре ДН

Dušan Nonković | 13/12/2012 14:04

Ovde se ne radi o pobunjenicima već o profesionalno obučenim plaćenicima da se bore u interesu globalizmu odnosno novog svetskog poredka pod okriljem Amerike!
Predstavnici Sirijskog naroda nemogu biti jer ih narod nije birao! Nameću se nasiljem i terorom uz ogromnu financijsku podršku Amerikčke administracije koja ih bez ikakvog osnova i demokratskih izbora proglašava zastupnicima naroda. Ako to nsu fašistčke metode onda neznam šta to jesu. Ti dupli aršini dobro su poznati i iz postupaka Haškog tribunala, puštanjem na slobodu Gotovine i Haridinaja a zadržavanjem u zatvoru samo srbe pa koje i osudjuje nevine na doživotnu robiju.

Обама признао сиријску опозицију

Политичка подршка која не мења много прилике на терену

Борци Слободне сиријске армије контролишу део Сирије: Алеп (Фото Ројтерс)

Од нашег сталног дописника

Вашингтон – Председник Барак Обама је формално признао новоосновани Опозициони савет Сирије као „легитимног представника сиријског народа”. Овај потез, веома сличан својевременом у Либији, политичка је подршка фронту већ 20-месечне побуне против председника Башара ел Асада, али, према првим оценама, неће много променити прилике на терену.

Дошао је непосредно уочи јучерашњег састанка „Пријатеља Сирије” у Мароку, који је окупио сиријске опозиционе вође и њихове западне пријатеље, на који због болести није отпутовала шефица америчке дипломатије. Уочава се међутим да Обамино признање опозицији не даје статус владе, а с тим ни приступ сиријским парама на иностраним рачунима, преузимање амбасада и слично.

САД сем тога следе оно што су већ учинили савезници: Британија, Француска, Турска и чланице Заливског савета за сарадњу (Бахреин, Катар, Кувајт, Оман, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати).

Америчко признање је дошло после процена да је Опозициони савет, у чијем формирању су америчка дипломатија и њене службе били веома ангажовани, сада „довољно свеобухватан” и да као такав може да заступа сиријско становништво. У Обаминој објави, датој током интервјуа са Барбаром Волтерс на телевизији Еј-Би-Си, није међутим било најаве евентуалног војног ангажовања САД у свргавању Асада.

Сиријски побуњеници су последњих недеља остварили известан напредак, али режим и дање користи авијацију и артиљерију за одбрану својих упоришта, пре свега оног у престоници, Дамаску.

Непосредно пре него што ће амерички председник објавити признање опозиције, Стејт департмент је направио оштар рез према једној од побуњеничких група. „Нусра фронт” је формално проглашен „страном терористичком организацијом”, повезаном са Ал Каидом, са свим практичним последицама које то повлачи, укључујући и ликвидацију његових лидера.

Ово међутим није наишло на добар пријем код других устаничких група, међу којима су неке „Нусра фронту” чак честитале на „одликовању”. Главна примедба на рачун Вашингтона је зашто и Асадов режим није проглашен „терористичким”, с обзиром на то да је убио више цивила него било која побуњеничка група током сиријског грађанског рата.

Џихадисти у редовима сиријске побуне су иначе један од главних разлога за америчко оклевање да је помогне у оружју, због оправданих страховања да би оно касније било употребљено у „светом рату” против Америке. „Нусра фронту” се приписује више од 40 самоубилачких бомбашких напада, што је главна метода Ал Каиде.

Обама је нагласио да „признање подразумева и одговорности” сиријске опозиције, поручујући јој сасвим конкретно да мора да се боље организује, да јасније заступа све делове друштва, као и да се обавеже да ће у политичкој транзицији после доласка на власт поштовати мањинска права и права жена.

Обраћајући се учесницима састанка „Пријатеља Сирије” јуче у Маракешу, заменик државног секретара Вилијам Бернс је помињао само „нелеталну” америчку помоћ побуњеницима:  14 милиона долара за хитну медицинску помоћ и око 50 милиона за помоћ „остваривању бољих комуникација” међу грађанским организацијама Сирије, што треба да им омогући и „ефикасније избегавање напада режима”.

Бернс је опозициони савез позвао и да буде чврст у отпору екстремистима „који побуну желе да искористе за сопствене циљеве”.

————————————————————————-

Руска критика

Москва – Реагујући на амерички потез Русија је јуче критиковала Вашингтон, а руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да је изненађен и да изгледа да се Америка клади на „оружану победу” опозиције над снагама сиријског председника Башара ел Асада, пренела је агенција Ројтерс. „Ово је супротно договору постигнутом у Женеви, према коме се предлаже почетак свесиријског дијалога између представника кога именује влада, с једне стране, и представника опозиције, с друге стране”, истакао је Лавров.

М. Мишић
објављено: 13.12.2012.

inShare

  • facebook
  • twitter
  • stampanje

Последњи коментари

mica bor  | 13/12/2012 13:59

Gospodin Obama je izgubio osecaj za meru.Narocito od kada je postao“ Nobelovac „!

Dušan Nonković | 13/12/2012 14:04

Ovde se ne radi o pobunjenicima već o profesionalno obučenim plaćenicima da se bore u interesu globalizmu odnosno novog svetskog poredka pod okriljem Amerike!
Predstavnici Sirijskog naroda nemogu biti jer ih narod nije birao! Nameću se nasiljem i terorom uz ogromnu financijsku podršku Amerikčke administracije koja ih bez ikakvog osnova i demokratskih izbora proglašava zastupnicima naroda. Ako to nsu fašistčke metode onda neznam šta to jesu. Ti dupli aršini dobro su poznati i iz postupaka Haškog tribunala, puštanjem na slobodu Gotovine i Haridinaja a zadržavanjem u zatvoru samo srbe pa koje i osudjuje nevine na doživotnu robiju.

2 Antworten

  1. Последњи трзаји. Сједињене Америчке Државе, овакве, какве је изградило изопачено друштво, и не може опстати без мешања и војног ангажовања, И као таква улази у 21. век. Како је то држава, која је прва, некажњено, употребила атомско оружје, није искључено да ће га, под разним изговорима, употребити и други пут, или ће то препустити својим пријатељима, које су смишљено увикли у НАТО, који ће свет гурнути у Трећи светски рат.
    Још увек Сирија неће бити задња којој се ово догађа.
    Дошло је време да умни део човечанства изгради, озбиљну брану овом негативном кретању глобалног света, и смишљено се супростави тим процесима. Ако се то не догоди нека друге не оптужују.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: