Отворена ГРАНИЦА (интегрисани прелаз) код Јариња и Мердара

Отворена ГРАНИЦА (интегрисани прелаз) код Јариња и Мердара

КОМЕНТАР Редакције СРБског ФБРепортера: Ступио на снагу  фамозни “IBM” – данима најављиван у “српским” медијима, као да је грађевински подухват века! Како и не би кад је оверен у Бриселу (од познатих растурача Срба и Србије) – а све што долази из Брисела, за српску власт је “Божја заповест”! Ни једне вести нису прошле а да није “изражена забринутост” да ли ће “ПРЕЛАЗ” да буде изграђен “У РОКУ”!

ДА СЕ РАЗУМЕМО – Сви (осим “српских” власти) то зову именом ГРАНИЦА (како и јесте), само српски уништитељи и продавци магле, који трче у Европску Унију по сваку цену, кажу – ПРЕЛАЗ! Сада бар могу јасно и гласно то да кажу јер више и није тајна! Сведоци смо како сви “наши” медији одавно Тачија називају премијером, Јахјагу председницом Косова и како криминалца Тачија сматрају за легалног преговарача у име “државе Косово” (коју иначе Србија “не признаје”?!) Да ли мисле да смо слепи??? А о медијском спиновању о томе како је добро да Тачију кад већ хоће поклонимо Косово и Метохију да не помињемо, свакодневно нам у главу сипају наручене реченице типа: “то је добро за Србе на северу” – да им Тачи буде председник и држава парадржава коју је направио криминалац и убица под патронатом и заштитом ЕУ и САД које су прве окупирале део СРБСКЕ ТЕРИТОРИЈЕ, при том су “милосрдно бомбардовали целу Србију” да на то пристане; а пут у ЕУ која се БУКВАЛНО РАСПАДА ПО СВИМ ШАВОВИМА “ЈЕДИНИ” ПУТ СРБИЈЕ – ТО САМО ЛУДОМ МОЖЕ БИТИ НОРМАЛНО!?

****

Отворени интегрисани прелази код Јариња и Мердара

10.12.2012 11:10
Танјуг

ЈАРИЊЕ, МЕРДАРЕ – На прелазу између Косова и централне Србије код Јариња и Мердара јутрос је почела примена споразума о интегрисаном управљању прелазима.

На интегрисаном прелазу код Јариња данас су , у складу са договором у Бриселу, присутни представници Еулекса, МУП, косовске полиције и службеници косовске и Еулекс царине.

Саветник косовског министра унутрашњих послова фисник Редзепи потврдио је да је на прелазу код Јарињу присутно укупно пет цариника, три из косовске царине и двојица цариника из Еулекса.

На питање каква ће бити њихова улога на прелазу, Редзепи је изјавио да ће они обављати дужности “које су им у опису посла и према попстојећим прописима”.

По речима Редзепија на интегрисааном прелазу Јарине су и припадници косовске полицие, њих осам, који ће радити у сменама.
Tимови који ће радити на Јарињу биће мултиетнички, рекао је Редзепи и додао да је јутрос срео неколико косовских полицајаца који су из српске заједнице.

Према његовим речим, неће бити лако, али њихова зеља је да увере све да је циљ споразума о интегрисаном управљању прелазом бољи живот за све грађане и да је то визија коју деле и косовска и српска влада.

Он је додао да верује да ће договор о ИБМ обезбедити слободу кретања за грађане и промет робе на Косово и из Косова ка централној Србији.

Контролу саобраћаја на прелазу обављају припадници МУП Србије, косовске и Еулекс полиције. На интегрисаном прелазу код Јариња јутрос је био присутан и шеФ косовске царине Наим Хуруглица.

ШеФ београдског тима у техничком дијалогу са Приштином Дејан Павићевић изјавио је да ће процедура преласка преко интегрисаног прелаза код Јариња, остати непромењена.

Павићевић је истакао да на интегрисаном прелазу нема никаквих државних симбола и обележја и да процедура приликом преласка остаје иста, у складу с договорима из Брисела и гаранцијама које је Влада Србије дала нашим грађанима из покрајине.
“Грађанима ће, као и до сада, бити потребна само лична карта за прелазак интегрисаног прелаза код Јариња, а за оне који имају косовска документа биће настављен режим који смо утврдили споразумом о слободи кретања”, рекао је Павићевић.

Он је у изјави новинарима који су пратили отварање прелаза код Јариња објаснио да, када на прелаз дође неко с косовским личним документима, та особа од МУП-а Србије добија такозвани улазно-излазни документ са којим наставља пут.

Павићевић је истакао да се ништа не мења ни у режиму осигурања возила која прелазе интегрисани пункт.
“Не мења се ништа ни у режиму осигурања. И једна и друга страна плаћа осигурање када прелази административну линију, али то је нешто о чему ће се разговори врло брзо наставити како би покушали да решимо и тај проблем”, најавио је он.

Павићевић је истакао да је тај проблем једна од великих препрека за пуну слободу кретања, јер, како је објаснио, осигурањима се намеће трошак грађанима, без кога би било боље.

Контејнер осигурања није овде, па закључите сами да ли ће бити потребно плаћање тог осигурања за возила која долазе из централне Србије, казао је Павићевић.

Контролом једног путничког возила, са косовскомитровачким таблицама, које је из правца Рашке око девет сати дошло на интегрисани прелаз код Јариња, између севера Косова и централне Србије, тај прелаз је отворен и почела је примена бриселског договора Београда и Приштине о интегрисаном управљању прелазима (ИБМ).

Иако радови на интегрисаном прелазу код Јариња нису завршени, прелаз је отворен, на њему нема никаквих државних симбола, а реализација договора о ИБМ-у је почела, јавила је екипа Танјуга са лица места.

На административном прелазу Мердаре јутрос у осам сати званично је пуштен у рад интегрисани прелаз на основу договора о интегрисаном управљању прелазима (ИБМ) постигнутом у дијалогу Београда и Приштине.

На овом прелазу радови на успостављању инФраструктуре за интегрисани прелаз завршени су пре два дана.

Простор на прелазу је проширен како би се приближили објекти у којима су смештени српски и косовски службеници.

Изузев приближавања објеката, није промењен режим контроле – и даље постоје две одвојене контроле, али сада на једном простору.

На прелазу Мердаре, на коме нема државних симбола, налазе се српски, косовски полицајци и цариници, као и службеници Еулекса.

На прелазу, приликом преласка на ИБМ режим контроле, чија је примена почела након смене у 8 часова, није било гужве.

Први који је прешао прелаз по новом режиму био је Радојко СтеФановић из Прокупља.

Он је новинарима рекао да нема задржавања на прелазу и да се обавља преглед без већег задржавања.

фото Танјуг, БОКИ

Гудељевић:Интегрисани прелази су на добробит грађана

Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић поздравила је почетак примене интегрисаног управљања прелазима код Јариња и Мердара, што је постигнуто договором Београда и Приштине у Бриселу, нагласивши да је интегрисано управљање на добробит обичних грађана.
“Ми смо презадовољни имплементацијом постојећег споразума између Београда и Приштине. Као и увек, Еулекс подржава све договоре које су Београд и Приштина спремни да спроводе и то ћемо наставити да радимо и у будућности”, рекла је Гудељевићева Танјугу.

Она је рекла да Еулекс има царину и полицију на прелазима, да врши контролу. “Оно што је битно јесте да ми овде Функционишемо као тим”, рекла је портпаролка мисије ЕУ на Косову.

Према њеним речима, најбитније је што интегрисано управљање прелазима служи за добробит грађана, обичних људи.

Комуникацију у вези са свим детаљима око прелаза треба да спроведу Београд и Приштина. Еулекс је овде да бисмо применили оно што су постигли Београд и Приштина, уз посредовање ЕУ у Бриселу и комуникација у вези с тим треба да буде урађена на релацији Београд-Приштина-Брисел, истакла је Гудељевићева.

____________

http://www.tanjug.rs/novosti1/68883/otvoreni-integrisani-prelazi-kod-jarinja-i-merdara.htm

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: