Domobranska priredba za partizansku diviziju

Domobranska priredba za partizansku diviziju

Prvi put nakon 22 godine ušao sam u nekadašnju kino dvoranu bivše JNA, a danas Hrvatske vojske. Povod je bio Svečana akademija, na čijoj je pozivnici pisalo da je organizirana povodom „70. Obljetnice osnivanja Prvog korpusa Narodno oslobodilačke vojske Hrvatske“. Pošto se čovjek uči dok je živ prvi puta sam čuo i naučio ga je Hrvatska 1942. godine imala vojsku i do danas bi bio u zabludi da se u Drugom svjetskom ratu u borbi protiv Nijemaca, Talijana, četnika, ustaša i belogardejaca borila NOV Jugoslavije! Misleći da ću „naučiti“ još nešto novo uputih se na tu blago rečeno jadnu, a najiskrenije rečeno sramotnu priredbu. A pravo da kažem i naučio sam svašta novo.

Kao prvo, zaključio sam i naučio da Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske vodi sramotno predsjedništvo sa još tužnijim predsjednikom Ratkom Maričićem, koji je u svom obraćanju prisutnima na akademiji kojom se slavi Prvi korpus NOV, ničim izazvan!!!, u svom govoru pročitao odluku Predsjedništva SABAH u kojoj stoji da se ONI, valjda Predsjedništvo, zalažu za istraživanje i najoštrije kažnjavanje svih zločina i zločinaca koje su počinili antifašisti u ratu i poraću. Cijenjeni gospodin Maričić će se morati jako požuriti da ono malo tih „zločinaca“ ne završi na grobljima prije no što ih ošine mač Božice pravde, kao što se nedavno dogodilo s „neumrlim“ nam predsjednikom Franjom Tuđmanom i vjernim mu Gojkom Šuškom, koji su se suda za ratne zločince oslobodili grobnim mjestom na Mirogoju. S tom razlikom da su posljednja dvojca stvarno počinili veliki zločin. Gospodin predsjednik Predsjedništva to vjerojatno nije tako shvatio, jer on u svojim govorima često ističe da se 91. godine Hrvatska branila od fašista. Ipak, tom jadnom Predsjedništvu „antifašista“ lekciju je održao ambasador Kraljevine Norveške koji je hvaleći borbu jugoslavenskih partizana svoj nadahnuti govor održao na engleskom jeziku, a završio rečenicom na hrvatskom: „Hvala partizani!“ Nakon što se prisutni već pomislili da će svi morati održati pozdravne govore, a bila je puna dvorana, pa bi to pozdravljanje trajalo danima, najbolji sudionik cijele priredbe, zagrebački glumac Dubravko Sidor najavio je zabavni dio.

Prvo je Puhački orkestar OSRH otpuhao „Nabrusimo kose“, a onda je jedan fini gospon sjeo za sintesajzer, to su kompjutorizirane električne orgulje, i uspavao nas svojom instrumentalnom izvedbom pjesama „Konjuh planino“ (rusku pjesmu prilagođenu partizanima) i „Bilečankom“, nakon toga su se redali kompozitori i pjesme Alfi Kabilja i Frederic Chopina, ne znam što, ovaj drugi, ima s NOB-om i antifašizmom, ali sam shvatio čemu talijanska pjesma „O sole mio“ koju je izvanredno otpjevao operni tenor čije ima nisam uspio čuti. „Sole mio“ vjerojatno je otpjevana u spomen talijanskim okupatorima, pa su prisutni očekivali da će netko otpjevati i „Lili Marlen, u spomen njemačkih okupatora. Uostalom Lili Marlen je svjetsku slavu stekla kada je prvi puta emitirana 1941. s okupiranog radio Beograda, a u to vrijeme nismo se dijelili, međusobno, na „naše“ i „vaše“. Najsramnije od svega da se organizator nije sjetio, ili usudio da netko otpjeva i koju partizansku pjesmu.

Naučio sam i zaključio da je vodstvo SABAH nedoraslo vremenu, mjestu i organizaciji na čijem su čelu. Antifašiste pretvaraju u domobrane. Možda bi neko od njih i htio da im se pridruže i bivši ustaše! A predsjednik Predsjedništva, gospodin Ratko Maričić je jedan fini gospodin, ali je totalno na krivom mjestu. On bi bio idealni predsjednik HVIDRA-e. Međutim, na žalost nije bio dragovoljac, ili možda je ne znam, ali znam da bi on toj dragovoljačkoj organizaciji udahnuo finoću i uljudnost koja nedostaje joj nedostaje, a mogao bi onda i aktivnije proganjati antifašističke „zločince“.

Da zaključim! Partizani i antifašisti ne dižite revoluciju, jer ste umorni od davnog ratovanja, ali smijenite Predsjedništvo, jer ono nije doraslo vaše slave i rana, a samo sramoti Vas, Vašu slavnu prošlost i Republiku Hrvatsku!

Ninoslav Kopač

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: