Јеремић: У априлу 2013. јавна расправа о раду Трибунала

Политика

Јеремић: У априлу 2013. јавна расправа о раду Трибунала

ЊУЈОРК – Председавајући Генералне скупштине Уједињених нација Вук Јеремић сазвао је за 10. април следеће године јавну расправу о улози и учинку међународних ад хок кривичних трибунала, чији су оснивач УН, у остваривању правде и помирења између народа.

На овај корак, а у складу са овлашћењима која има као председник Генералне скупштине УН, Јеремић се одлучио након одлуке Жалбеног већа Хашког трибунала да ослободи хрватске геренале Анту Готовину и Младена Маркача, чиме је, према Јеремићевом личном мишљењу, нанесен ударац угледу Уједињених нација.

„Одлука Жалбеног већа Хашког трибунала у вези са операцијом ‚Олуја‘ изазвала је разумљиво огорчење у многим деловима света. Неспорна је чињеница да је око четврт милиона Срба прогнано са својих огњишта у свега неколико дана, а да је суд који је основан да би истражио оваква недела практично одлучио да за овај чин није било ни криваца нити одговорних. Из тога би могло да се закључи да злочина заправо није ни било, што је у евидентној супротности са реалношћу”, наводи се у саопштењу Јеремића.

Јеремић сматра да пуно разумевање рада Хашког трибунала и његових последица мора бити доступно широкој међународној јавности, како би се омогућило да историја о томе донесе коначни суд, и како се више никада и нигде не би десило да злодело буде амнестирано и проглашено за вредност.

„Због тога сам одлучио да искористим своја овлашћења, и као изабрани председник Генералне скупштине Уједињених нација у њој закажем јавну расправу о улози међународних ад хок кривичних трибунала у остваривању правде и помирења између народа. Имајући у виду да су управо УН биле оснивач таквих судова, сматрам да је природно да се овде расправља о њиховом учинку, као и о степену испуњености њихове изворне сврхе”, истиче председник ГС УН.

„Моје лично мишљење је да је одлуком Жалбеног већа Хашког трибунала нанесен ударац угледу Уједињених нација, али дозвољавам могућност да сам, као припадник народа чије је протеривање из својих домова овим чином легализовано, по овом питању донекле субјективан. Због тога ћу дебату у ГСУН отворити за широку јавност, и у њој дозволити учешће не само државама, већ и академској заједници, истакнутим појединцима и грађанским удружењима”, рекао је Јеремић.

Председник ГС УН чврсто је уверен да истинско помирење и окретање нове странице у односима између завађених народа није могуће заснивати на негацији и величању злочина, јер то у суштини представља подстицај на њихово понављање.

„Зато дебату под називом ‚Улога међународног правосуђа у остваривању помирења‘ заказујем за 10.

Танјуг
објављено: 19.11.2012

inShare

  • facebook
  • twitter
  • stampanje

Последњи коментари

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: