Лоша порука помирењу у региону – Dveri: Neka se sada javi fukara koja je za EU

Политика

Лоша порука помирењу у региону

Нек се сада јави фукара која је за ЕУ: Двери испред представништва ЕУ у Београду (Фото: Танјуг)

Последицe ослобађајуће пресуде за хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача можда ће бити најмањe по односе Србије и Хрватске. Оне ће се, кажу саговорници „Политике”, пре свега одразити на односе у региону, расположење према европским интеграцијама у Србији, као и на преговоре Београда и Приштине.

Док познати хрватски адвокат Анте Нобило мисли да пресуда неће нарушити односе између Србије и Хрватске, јер је то, како каже, одлука трибунала на коју Хрватска нема утицај, у Србији је неподељена забринутост за даљи процес помирења између ове две државе, али и за регионалну стабилност.

Историчарка Дубравка Стојановић оценила је за Танјуг да пресуда генералима показује неозбиљност Хашког трибунала који је након такве одлуке изгубио сваку могућност да буде средство помирења у региону. И директор ЈУКОМ-а Милан Антонијевић сматра да је оваквом пресудом послата веома лоша порука процесу помирења у региону и показује неразумевање према жртвама и избеглицама које ни до данас нису успеле да се врате у Хрватску.

„Надам се да ћемо, ипак, успети некако да процес помирења вратимо на тачку на којој је био пре изрицања ове пресуде, али нисам оптимиста”, додао је Антонијевић.

О општем расположењу у српској јавности говори и чињеница да јуче нико није скривао изненађење и огорченост пресудом у Хагу. Владимир Тодорић, директор Центра за нову политику, каже да је пресуда несхватљива, а да је најтужније то што је она коначна.

„Као да је Хашки трибунал свима нама пљунуо у лице. Згрожен сам овом пресудом и тешко ми је да поверујем да се она десила, нарочито после првостепене пресуде. Испада да злочин постоји, а да злочинац не постоји. Испада и да за ратни злочин одговара само она страна која изгуби у рату, што је једна горка истина коју ћемо, изгледа, морати да прихватимо”, истакао је Тодорић пре него што је за „Политику” рекао да ће ово сигурно уназадити односе Србије и Хрватске.

Пошто, како каже, у Хрватској влада еуфорија због повратка двојице генерала, а са друге стране жртве су убијене по други пут и у Србији влада разочарање, пониженост и бес, сигурно ћемо се вратити неколико корака уназад када је реч о међусобним односима.

„Поред тога, ово ће се одразити, и то дебело, на подршку прикључењу Србије Европској унији, која је сада испод 50 одсто”, истиче Тодорић.

Евентуални сусрет српског и хрватског председника, који ионако није био планиран, додаје он, још мање је вероватан после ове пресуде у Хагу. „А није битан само тај сусрет, већ је битно и бујање национализма које се може десити у обе земље, где ће онда политичке партије да граде своју стратегију на национализму, а не на Европи”, указује Тодорић.

Слично размишља и професор Факултета политичких наука Предраг Симић, који каже да су Хрвати одушевљени јер су практично проглашени невиним за ратне злочине у „Олуји”, што значи да Хрватска може да одахне и да улази „очишћена од свих греха” у ЕУ.

„С друге стране, мислим да ће то Србију још више удаљити од европских интеграција. Српска јавност ће бити још еурофобичнија и то, чини се, са доста добрим разлогом. Мислим да ће то доста искомпликовати и преговоре око Косова, јер у атмосфери која ће у Србији настати биће још теже него до сада да се верује било чему што буде долазило из Брисела”, оцењује Симић.

Уверен да ће српска јавност реаговати са великим огорчењем, он истиче да ће преговарач Београда са Приштином, био то Дачић или било ко други, после овакве пресуде имати још много ужи маневарски простор него што је до сада имао.

„И то сигурно није добра вест, пре свега за Србију, није добра вест ни за ЕУ ни за међународно право. Јер овим се практично још више поткопава ауторитет Кривичног трибунала и међународног права у целини”, закључује Симић.

Б. Чпајак, Б. Баковић
објављено: 18/11/2012

inShare

  • facebook
  • twitter
  • stampanje

Последњи коментари

Ljiljana K. | 19/11/2012 09:36

Naš narod nikako da nauči lekcije iz svoje istorije. Nažalost, cena toga je veoma visoka.

krešimir v | 19/11/2012 14:55

Pero M. | 19/11/2012 05:59

Dragi kolega komentatoru, pa granica je na Dunavu.

Mihailo Krunić | 20/11/2012 00:01

Ja sam onaj koji misli da ovo nije loša poruka, već jedna od najboljih do sada upućena Srbima i Srbiji. Ko ne razumije tu poruku, neka se okani politike za sva vremena.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: