„Шпигл”: Косово и даље у раљама криминала

Свет

„Шпигл”: Косово и даље у раљама криминала

БЕРЛИН – Косово је и даље у загрљају организованог криминала, и поред великих свота новца које је инвестирала ЕУ у изградњу правосудних институција и успостављање правне државе, рекао је за недељник „Шпигл” немачки полицајац који је био члан мисије Еулекс.

Немачки службеник, који је желео да остане анониман, а који је провео 10 година на Косову, казао је недељнику да је Урошевац највећи центар трговине наркотицима на Балкану, а да се тамо готово никада не заплени већа количина дроге, што јасно показује да је, како је подвукао, „Косово у рукама организованог криминала”.

Мисија Еулекс није успела на Косову, констатује „Шпигл” с тим у вези.

Успостављање правне државе на Косову је највећи и најскупљи програм помоћи у историји ЕУ, мисија Еулекс са око 2.500 људи је од 2008. коштала више од милијарду евра, а према извештају Европског ревизорског суда она није донела успех, преноси недељник додајући да су размере организованог криминала и корупције остале велике, правосуђе је неефикасно и под утицајем политике.

Немачки полицајац навео је да тај извештај потврђује његово искуство на Косову, где је провео десет година, додајући да за то време није ништа постигнуто ништа, и да је највише разочаран у полицију.

Косовски полицајци, према његовим речима, и поред вишегодишње интензивне обуке и опреме која одговара европским стандардима, више су заинтересовани за рад на радарским контролама него за сузбијање криминала јер је то, како каже, удобније и не захтева кретање.

Он је даље рекао да је стекао утисак да је корупција међу косовским полицајцима веома распрострањена.

Истовремено је пренео да је чуо да када косовски полицајци ухвате неког са украденим аутомобилом он подмити чуваре реда и ствар је решена.

Немачки полицајац је констатовао да се не може стићи до великих криминалаца, јер то, како објашњава, спречавају традиционалне клановске структуре и старе везе бивше ОВК из које су регрутовани многи полицајци.

Он тврди да се од њих не може очекивати да воде истраге против својих бивших команданата који су се обогатили трговином дрогом и оцењује да те мреже штити зид ћутања који је непробојан.

„У стварности ми ни издалека не знамо шта се овде дешава. С једне стране, град Урошевац важи за највећи центар трговине дрогом на Балкану, а с друге, ту се готово никада не заплени већа количина дроге. Јасно је само једно: Косово се налази у рукама организованог криминала. Треба само погледати колико је нових бензинских пумпи и тржних центара где нико не купује. Ту се намеће сумња да то служи пре свега за прање новца”, нагласио је он.

Даље је критиковао и правосуђе, за које тврди да не функционише, јер све остане под назнакама „чуо сам”, „речено ми је” или „намеће се утисак”, било да се ради о наводима да је „један ратни злочинац осуђен на 15 година затвора виђен на ручку са једним од највиших косовских политичара”.

Немачки полицајац је навео и да је крвна освета део косовске културе те да су старе структуре и даље јаке, а државне институције слабе.

„Али нико од одговорних из Еулекса не јавља истину у Брисел. Шаљу улепшане извештаје, што можда и морају да раде, да би задржали свој посао у иностраној мисији. Али то неће помоћи Косову”, закључио је он.

Танјуг
објављено: 06.11.2012.

inShare

  • facebook
  • twitter
  • stampanje

Последњи коментари

SLUZBENIK KOSOVA | 06/11/2012 16:01

Ovaj “ anonimni sluzbenik“ kao da nije cuo Klintonovu da je na Kosovu sve idealno, srdacno…

Roy Moore | 06/11/2012 16:40

Pa za Klintonovu i jeste sve u redu. Ono sto su zamislili to i ostvaruju. Onda se nadjer neki Svabo koji napise “ e jesmo se zeznuli u pm. Nas jado srbin to procita i kaze , „eto i oni su shvatili“ . To su cista anglosaksonska posla. Urade sta su naumili, pa da malo smire narod kazu “ e zahebali smo se“. I sve pici po starom. Kosovo dobro sluzi svojoj svrsi.

EULEKS se ne uzbudjuje | 06/11/2012 17:33

Euleks se ne uzbudjuje za albanski pravni poredak na Kosovu . To je ono , sto oni ustvari i hoce , haos . Tako se iza tog haosa , EULEKS i SAD okupatori skrivaju u njihovom kriminalu i pljacki Kosova . Sto se tice placanja , pa to ne placaju GLAVNI IGRACI , vec PORESKI OBVEZNICI okupacionih zemalja ucesnica .

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: